Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Lange reiser kan øke risiko for blodpropp

Skal du reise langt med mye stillesitting, kan det være lurt å bruke støttestrømper og sørge for god sirkulasjon i bena for å forhindre utvikling av blodpropp.

Foto: © Colourbox

​​​​​​​​​​​​​​Det finnes forskning som viser at langdistansereiser øker risikoen for blodpropp. Dette er fordi du ofte sitter stille over lengre tid. En studie anslo at 1 av 100 får symptomer på blodpropp etter lengre flyturer. Ta kontakt med lege hvis du er bekymret for å få blodpropp og skal ut å reise.​

Gode råd ved lange reiser

Benytt kompresjonsstrømper 

Det kan være aktuelt med kompresjonsstrømper (støttestrømper) som bidrar til at blodet flyter jevnt gjennom bena. Det er viktig med riktig størrelse på støttestrømpene, spør apoteket/bandagist om råd. Husk å ta dem på før du setter deg til ro.

Selv om du ikke tilhører risikogruppen, kan det være lurt å vurdere kompresjonsstrømper. De er imidlertid ikke egnet for alle, så spør derfor legen din først.

Hold deg i bevegelse

Forsøk å få til en kort gåtur i kabinen på flyet eller i toget hver halve- eller hele time. Er du ombord buss eller bil kan du ta en kort gåtur når du stopper for en pause.

Forsøk også å bevege bena mens du sitter. Bøy og strekk både føtter og tær, hver halve time. En annen øvelse er å lage sirkler med hver fot i sving.

Du bør unngå sovetabletter slik at du ikke sover for lenge og dermed er i ro. 

Drikk nok

Få i deg rikelig med drikke, men unngå alkohol.

Legemidler

Noen blir anbefalt å ta reseptbelagte legemidler for å redusere risikoen for blodpropp.