Åreknuter

Åreknuter er utvidete vener/blodårer like under hudoverflaten, og opptrer oftest på leggene. Opplever du åreknutene som kosmetisk skjemmende eller at de gir deg plager, finnes det behandling som kan hjelpe.

Åreknuter er vener som har svulmet opp fordi blodet ikke strømmer gjennom dem som de skal.

Hjertet pumper blod gjennom kroppen din, og blodet går i arterier med oksygen til cellene. Når cellene har mottatt oksygenet de trenger, returnerer blodet tilbake til hjertet gjennom venene. Veneblod fra beina ledes oppover, og derfor har venene klaffer som hindrer blodet i å strømme bakover.

Åreknuter oppstår når klaffene i noen av venene i beina ikke fungerer. Da øker trykket i venene slik at de utvides. Åreknuter oppstår ofte på baksiden eller innsiden av leggene, noen ganger går de oppover låret. Det er lettere å få åreknuter hvis du er gravid eller overvektig.

Symptomer på åreknuter

Åreknuter ser ut som lokale blålige hevelser på leggen eller låret. De kan stå ut fra huden, og både se og kjennes klumpete ut. Bena kan kjennes vonde eller pulserende, eller føles tunge. Noen ganger klør det. Åreknutene kan bli større dersom du står oppreist lenge eller i varmt vær. ​

Behandling av åreknuter

Hvis de gir plager, kan man få hjelp av det offentlige helsevesenet. Dersom du synes de er kosmetisk skjemmende, kan man behandle dette i det private helsevesenet. Priser finne man ofte på nettsidene deres.

Behandling kan ha bivirkninger, så du må veie for og imot hva som er riktig for deg.

Før du henvises til spesialist kan du prøve med lindrende tiltak selv. Disse tiltakene kan ikke reversere eller kurere/fjerne åreknuter som allerede har oppstått.  

Lindrende og forebyggende råd:

  • Støttestrømper som strammer rundt leggene dine kan redusere hevelse og verking i beina. Strømpene er laget for å hjelpe venene til å presse blodet tilbake til hjertet. Det er viktig at du har den rette typen strømper og at de passer. En fysioterapeut kan hjelpe deg
  • Unngå overvekt. Det kan bidra til å redusere belastningen på venene
  • Trening, som løping eller en gåtur, kan hjelpe venene med å pumpe blodet opp fra beina dine
  • Hvis beina dine verker, kan du forsøke å hvile med beina høyere enn hjertet, for eksempel ved å ligge ned med beina på puter. Unngå å sitte eller stå i lange perioder om mulig
  • Det er sannsynlig at røykeslutt er gunstig

Kirurgi​​​​

Velger du å fjerne åreknutene kan dette gjøres dette kirurgisk. Operasjonen kan også hjelpe mot verking eller tunge og trette bein.

Det finnes flere operasjonsmetoder, men vanligvis vil kirurgen binde av og ”strippe” venen. Dette gjøres ofte gjennom to snitt i bena, ett i lysken og et annet på innsiden av kneet eller ankelen. Kirurgen binder først av venen nær lysken, og fjerner den deretter gjennom snittet lengre nede.

Sannsynligvis vil du være i stand til å dra hjem samme dag, men rekonvalesenstiden etter operasjon kan være smertefull. Beina kan være ømme og såre i flere uker.

Som ved alle operasjoner, innebærer kirurgi ved åreknuter en risiko. Mulige bivirkninger kan være allergiske reaksjoner på narkosemidlet, kraftig blødning under eller etter operasjonen og blåmerker og nummenhet i områder av benet.

En sjelden gang kan det oppstå farlige komplikasjoner. Etter operasjonen kan noen få en blodpropp i de dype venene (dyp venetrombose). Da hovner leggen opp mer enn normalt. Da bør man søke raskt lege for å få blodfortynnende legemidler. Hvis den store nerven som løper nedover baksiden av låret skades, kan foten bli slapp og svak, såkalt droppfot. I en studie med 600 mennesker, fikk én person droppfot.

Svært sjelden kan dypereliggende vener skades. Dette kan forverre problemene dine med blodgjennomstrømning, og du kan komme til å trenge flere operasjoner.

Radiofrekvensablasjon

Radiofrekvensablasjon bruker varme for å stenge av åreknuter. Ved hjelp av et spesialkateter går man inn i venen for å stenge den ved oppvarming. Denne behandlingen blir mer og mer vanlig siden studier viser at metoden er like effektiv som kirurgi samtidig som pasientene kommer seg raskere etter inngrepet.

Laserbehandling

Ved laserbehandling føres en meget tynt kateter gjennom et lite hull i huden og inn i venen. En laser plasseres deretter i kateteret. Det intense lyset fra laseren varmer opp venen og gjør at den lukkes.

Også denne metoden brukes mer og mer av de samme grunner som ved radiofrekvensablasjon.

Injeksjonsbehandling/sklerosering

Injeksjoner med kjemikalier inn i åreknutene kan hjelpe deg til å bli kvitt dem. Injeksjonene fører til at blodårene klapper sammen, slik at blodet ikke kommer gjennom. Dette kalles sklerosering eller skleroterapi. Det brukes ofte for å behandle gjenværende åreknuter etter kirurgi.

Venene dine vil sannsynligvis se bedre ut etter injeksjoner, men det finnes ikke mye forskning som kan si om injeksjonene hjelper på andre symptomer, som verking.

Injeksjoner kan ha bivirkninger. Huden kan bli misfarget, og det kan ta en stund før dette forsvinner. Injeksjoner er ofte ikke like effektivt som kirurgi der man fjerner en vene. Sannsynligheten for at åreknutene kommer tilbake er større etter injeksjon enn kirurgi, og noen opplever injeksjonene som smertefulle.

Mange får et kløende utslett med hevelse der nålen ble satt inn, men dette er midlertidig. Andre får også blåmerker, betennelse og røde hudpartier etter injeksjoner.

Se ventetider og velg behandlingssted

Hva skjer hvis jeg får åreknuter?

​Uten behandling vil åreknuter vanligvis bli verre med årene. Dette skjer svært sakte. Du kan også få flere åreknuter i beina med tiden. Åreknuter forsvinner ikke av seg selv, med unntak av de som oppstår under graviditet. De kan forsvinne etter fødselen.

Noen opplever at de får andre problemer på grunn av åreknutene sine, som for eksempel tynn, kløende hud over venene. Det kan være smertefullt hvis man kommer borti venene, og det kan oppstå blødning.

Enkelte ganger levrer blodet seg i åreknutene. Du bør oppsøke legen hvis dette skjer. Det kan være smertefullt og føre til at venen hovner opp.

Mindre vanlig er det at huden over åreknuter brister, men når dette skjer vil det oppstå sår som krever behandling. Mange er engstelige for at de vil få dyp venetrombose (blodpropp) på grunn av åreknutene sine. Det finnes ikke noe forskning som viser at åreknuter fører til dyp venetrombose.