Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Trigeminusnevralgi (ansiktssmerter)

Trigeminusnevralgi er en svært smertefull tilstand som rammer ansiktet. Det finnes mange behandlingsformer som kan hjelpe.

Kvinne med smerter i ansiktet.
Foto: Johnér Bildbyrå AB

Hvis du har trigeminusnevralgi, får du plutselige, korte anfall av sterke smerter i ansiktet. De påvirker vanligvis bare den ene siden av ansiktet, og de vender stadig tilbake. Smerten kommer fra trigeminusnerven, som leder impulser fra ansiktet til hjernen.

Kvinner, personer over 50, og personer med høyt blodtrykk har større risiko for å få trigeminusnevralgi.

Årsaken til trigeminusnevralgi er ukjent. Noen leger tror det vanligvis forårsakes av blodårer som trykker på trigeminusnerven.

Symptomer på trigeminusnevralgi

Trigeminusnevralgi er svært smertefullt. Smerten kan vare fra noen få sekunder til et par minutter om gangen. Det påvirker vanligvis bare den ene siden av ansiktet. 

Symptomer

  • Plutselig, alvorlig, stikkende smerte. Noen pasienter beskriver det som følelsen av et elektrisk støt.

  • De fleste føler smerte i eller rundt kinnet, eller kjeven.

  • Smerter kan også forekomme i de nedre øyelokkene, nesen, leppene og tannkjøttet. Noen føler smerte rundt øyet eller i pannen, men dette er mindre vanlig.

Smerteanfall kan komme uten forvarsel. Men de kan bli utløst av å snakke, spise og drikke, pusse tennene, børsting av håret, barbering, at man snur seg mot vinden, eller andre bevegelser.

Smerteanfallene kan komme rett etter hverandre, eller av og til. Du har kanskje en serie av smertefulle anfall som varer i flere uker. Eller de kan være fraværende i lang tid.

Det finnes ingen test for trigeminusnevralgi. Legen din vil undersøke ansiktet ditt og stille deg spørsmål om smerten. Du må kanskje undersøkes for andre sykdommer.

Hvis legen din ikke er sikker på diagnosen, må du kanskje dra på sykehuset for å ta en MR-undersøkelse. Dette kan vise om du har blodårer som trykker på roten av trigeminusnerven. En MR-undersøkelse kan også utelukke en mer alvorlig årsak til smertene.

Behandling av trigeminusnevralgi

​Det er mange forskjellige behandlingsformer for trigeminusnevralgi. Men det er ikke mye forskning som viser hvilken behandling som fungerer best. Du vil trolig bli tilbudt et legemiddel først. Hvis det ikke fungerer, kan det hende du trenger en operasjon.

Bruk av medisiner

Karbamazepin gir god smertelindring for trigeminusnevralgi. Karbamazepin blir vanligvis brukt til å behandle epilepsi. Men den kan også brukes til trigeminusnevralgi. De fleste leger foretrekker karbamazepin som den første behandling mot trigeminusnevralgi. Du starter vanligvis med en lav dose og bygger opp gradvis til du finner den dosen som best behandler smerten. Du må da ta legemidlet regelmessig.

Om lag 6 av 10 personer får god smertelindring av karbamazepin. Men mellom 2 av 10 og 5 av 10 personer kan få bivirkninger. De vanligste er tretthet, svimmelhet og forstoppelse. Noen mennesker får andre mindre vanlige bivirkninger av karbamazepin. Disse inkluderer utslett, endringer i blodcellene og problemer med leverfunksjonen. Karbamazepin kan redusere antallet blodceller som produseres av kroppen. Veldig sjelden påvirkes blodcellene nok til å forårsake alvorlige helseproblemer.

Smerteanfallene kan komme rett etter hverandre, eller av og til. Du har kanskje en serie av smertefulle anfall som varer i flere uker. Eller de kan være fraværende i lang tid.

Det finnes ingen test for trigeminusnevralgi.Legen din vil undersøke ansiktet ditt og stille deg spørsmål om smerten. Du må kanskje undersøkes for andre sykdommer.

Hvis legen din ikke er sikker på diagnosen, må du kanskje dra på sykehuset for å ta en MR-undersøkelse. Dette kan vise om du har blodårer som trykker på roten av trigeminusnerven. En MR-undersøkelse kan også utelukke en mer alvorlig årsak til smertene.

Dette kan du selv gjøre

Du kan legge merke til om enkelte ting slik som å spise eller å være utsatt for vind, utløser et smerteanfall. Det kan være enkelte ting du kan gjøre for å unngå disse triggerne. Men det er ingen forskning som sier noe om det vil hjelpe.

Du kan:

  • Unngå å sitte i luftstrømmen fra et klimaanlegg

  • Beskytte ansiktet med et skjerf når du går ut i kaldt vær

  • Unngå svært varme eller svært kalde drikker eller mat

  • Bruke et sugerør. Dette kan hjelpe deg å unngå å få en varm eller kald drikke på det området av munnen som gir smerte

  • Bruke smertefrie perioder for å spise og ta eventuelle nødvendige medisiner under en oppblussing

  • Spørre legen din om hjelp hvis du føler deg deprimert. Det er ikke overraskende at mange mennesker som har langvarige smertefulle tilstander, blir deprimert. Men det finnes noen gode behandlinger for depresjon som kan hjelpe.

Operasjon ved trigeminusnevralgi

En operasjon som kalles mikrovaskulær dekompresjon fungerer sannsynligvis. Det er standard operasjon for trigeminusnevralgi. Forskning viser at den fungerer godt for mange mennesker.

Kirurgen hindrer blodårer i å trykke på roten av trigeminusnerven. I en langsiktig studie ble 7 av 10 personer fri for smerter og trenger ikke medisiner 10 år etter operasjonen.

Men mikrovaskulær dekompresjon er en stor operasjon. Noen mennesker får problemer (komplikasjoner) etter operasjonen, selv om dette ikke skjer så ofte. Disse inkluderer tap av hørsel på det ene øret, svake ansiktsmuskler, nummenhet i ansiktet og dobbeltsyn. I en studie mistet 16 av 1000 mennesker hørselen på den berørte side av ansiktet. Noen få mennesker fikk slag eller døde etter operasjonen.

Det har ikke vært god nok kvalitet på forskningen for å si sikkert om andre operasjoner har effekt. Men vi har tatt med informasjon om noen av dem, i tilfelle du har spørsmål.

Stereotaktisk kirurgi bruker strålebehandling for å døyve smerten.

Hvis du får en nerveblokk, injiserer legen en lokal bedøvelse i nærheten av nerven, for å blokkere smerten. Injeksjonene blir vanligvis gjentatt flere ganger i løpet av uker eller måneder. Noen mennesker finner injeksjonene smertefulle.

Hvis du får kryoterapi vil kirurgen skjære gjennom huden til trigeminusnerven, og deretter bruke kjemikalier for å fryse nerven. Det lindrer smertene for bare noen få måneder.

Hvis du får laserbehandling, vil legen bruke laser på ansiktshuden over trigeminusnerven.

Alle disse operasjonene medfører risiko. Leger bruker en rekke metoder for å kutte eller skade trigeminusnerven, for å prøve å stoppe den i å sende smerteimpulser til hjernen.

Spør eksperten om de ulike alternativene, hvor godt egnet de er for deg, og hvor sannsynlig det er å få komplikasjoner.

Hva vil skje videre?

​Du kan ha lange perioder uten smerter. Men, ettersom du blir eldre, kan trigeminusnevralgianfallene komme hyppigere og bli mer smertefulle. De smertefrie intervallene kan bli kortere. Noen mennesker blir plaget med smerter hele tiden.