Spinal stenose i ryggen

Spinal stenose skyldes trang ryggmargskanal eller spinalkanal. Ofte er det forårsaket av forkalkninger i leddene (spondylose), dette kalles alderdoms- eller degenerative forandringer. Gjennomsnittsalderen for pasienter med spinal stenose er 65 år.

​Forkalkningene, som kommer med alder, fører til at spinalkanalen blir for trang og det blir dårlig plass for ryggmarg og/eller nerverøtter. Trangheten i ryggen skyldes fortykkelse av leddbånd, forkalkninger på skivekanter, og gradvis tap av mellomvirvelskiver og fasettledd som forbinder ryggvirvlene med hverandre.

Symptomer på spinal stenose i ryggen

Symptomene på spinal stenose kommer snikende, og utvikler seg langsomt. Vanlige symtomer er

  • diffus verk i korsrygg, setet og ben
  • nummenhet og svakhet i bena

Det er typisk at plagene

  • forverres når du går, mens det går bra å sykle
  • blir bedre når du krummer korsryggen, bøyer deg fram eller setter deg ned
  • blir bedre av å gå oppover enn på slette og i nedoverbakke

Noen få har problemer med vannlating og nummenhet i skrittet. Ved rask, økende kraftsvikt, vannlatingsproblemer og nummenhet i skrittet, ta kontakt med fastlege eller legevakt da dette kan trenge snarlig behandling.

Årsak og diagnose

​Årsaken til spinal stenose i ryggen er ikke kjent. Arvelig disponering er trolig den viktigste årsaken. ​

Lege stiller diagnosen på bakgrunn av sykehistorie og fysisk undersøkelse av deg. Ved mistanke om spinal stenose gjøres en MR-undersøkelse.

Behandling av spinal stenose i ryggen

Ryggsmerter forårsaket av spinal stenose, uten utstråling til ben, blir sjelden bedre av operasjon. Fysikalsk behandling og smertestillende kan redusere plagene.

Treningsformer som anbefales er stretching, mensendieck, ergometersykling og gange på tredemølle med stigning, eller gange i oppoverbakke. Har du fått påvist spinal stenose bør du begrense aktiviteter som gjør symptomene verre. Vektreduksjon og røykeslutt er andre tiltak.

Ved kort gangdistanse og sterke smerter, vil behandling med operasjon vurderes.

Hvordan er forløpet?

De fleste får god kontroll over plagene. De som blir operert, får redusert sine plager fra bena, men virkningen på ryggsmertene er noe mer usikker.

Se ventetider og velg behandlingssted

​Du har rett til å velge behandlingssted for alle undersøkelser og behandlinger du blir henvist for. På Velg behandlingssted vil du se at ventetidene kan variere.