Gulsott hos nyfødte

Mange nyfødte får gulsott, men det er vanligvis ikke farlig. Hos de fleste babyer forsvinner gulsott etter en uke eller to uten behandling. Dersom gulsott øker på etter hjemkomsten, bør man oppsøke lege.

Mange nyfødte babyer får gulsott, men det er vanligvis ikke farlig.
Foto: Johnér Bildbyrå AB

Hvorfor får nyfødte babyer gulsott?

Gulsott er veldig vanlig hos nyfødte, og rammer ca 70 av 100 spedbarn. Er barnet prematurt rammer det ca 80 av 100.

Gulsott oppstår når det er for mye av et stoff som heter bilirubin i barnets blod. Dette får huden, det hvite i øynene og innsiden av munnen til å se gule ut.

Bilirubin lages naturlig i kroppen når røde blodceller brytes ned. Vanligvis omdanner leveren bilirubin til en form kroppen kan kvitte seg med. Noen ganger produserer kroppen mer bilirubin enn den kan håndtere. Når dette skjer, hoper bilirubin seg opp i kroppen og farger huden og det hvite i øynene gule.

Noen ganger skyldes gulsott hos nyfødte en underliggende sykdom, slik som en infeksjon eller en tilstand som kalles rhesus sykdom. Denne teksten handler om gulsott som ikke er forårsaket av sykdom.

Symptomer på gulsott

Det kan være vanskelig å si om babyens hud er gul, spesielt hvis barnet har mørk hud. Derfor ser leger også på øynene og inne i munnen for å vurdere gulsott. På sykehuset kan man måle nivået av bilirubin i huden ved å bruke et apparat som heter bilirubinometer.

Nyfødte babyer som har gulsott kan få et gulskjær i:

  • huden
  • på det hvite i øynene
  • på innsiden av munnen

 Babyer med alvorlig gulsott kan også:

  • spise mindre enn normalt
  • virke mindre våkne og være vanskeligere å vekke
  • gråte høyere enn vanlig
  • virke slappe.

Mistenker du at barnet har gulsott og har dårlig allmenntilstand, bør du kontakte legen straks. Hvis legen mener mengden av bilirubin i barnets blod er i ferd med å bygge seg opp, vil de ta en blodprøve for å sjekke om barnet trenger behandling.

Behandling av gulsott

Gulsott går som regel over av seg selv i løpet av en uke eller to, og de fleste trenger ikke behandling. Men i løpet av disse ukene bør foreldre være årvåkne overfor endringer i barnets gulsott og adferd, og ta barnet med på regelmessige kontroller hos lege/helsestasjon.

Det er også viktig at foreldrene passer på at barnet får i seg tilstrekkelig væske og at ammingen følger barnets behov. Å ha nok væske vil hjelpe barnets kropp bryte ned ekstra bilirubin som forårsaker gulsott.

Morsmelk er den beste maten for de fleste babyer, men noen ganger kan amming forverre gulsotten. Hvis dette er tilfelle, anbefales morsmelkerstatning for en kort tid til gulsotten blir bedre.

Har babyen for høyt nivå av bilirubin, eller det er økende, anbefales behandling. De viktigste behandlingsalternativene er lysbehandling og blodoverføring.

Lysbehandling

Lysbehandling er en enkel behandling som fungerer godt mot gulsott.Ved lysbehandling plasseres babyen i en barneseng under synlig, blått (eventuelt blågrønt) lys. Lyset hjelper barnet å bryte ned bilirubin. Øynene dekkes med en maske for å hindre at lyset skader dem. De fleste babyer trenger én eller to dager med lysbehandling.

Lysbehandling har svært få bivirkninger, men babyen kan bli for varm og bli dehydrert eller kan få utslett eller bli "solbrun".

Blodoverføring

Dersom lysbehandlingen ikke har effekt eller at nivået av bilirubin i barnets blod stiger veldig raskt, kan blodoverføring bli nødvendig.

Under denne behandlingen blir noe av babyens blod tatt ut og erstattet med blod fra en blodgiver (utskiftningstransfusjon). Dette er den raskeste måten å redusere bilirubinnivået på. Det kan være nødvendig å gjenta blodoverføringen, avhengig av hvor høyt bilirubinnivået er.

Blodoverføring kan noen gi bivirkninger, som indre blødninger, men det er svært lite sannsynlig at de blir skadet under blodoverføringen.

En annen form for lysbehandling kalles fiberoptisk lysbehandling. Ved fiberoptisk lysbehandling blir barnet pakket inn i et teppe laget av et materiale som inneholder optiske fibre. Lys skinner ned gjennom disse fibrene, og påvirker bilirubin i babyens blod på samme måte som ordinær lysbehandling.

Hvordan går det med barnet?

De fleste babyer som får gulsott, trenger ikke noen behandling. Gulsott går over i løpet av en uke eller to uten noen behandling.

Hvis babyens bilirubinnivå bygger seg opp, vil lysbehandling trolig bidra til å fjerne det. Hvis behandlingen ikke virker, og bilirubinnivået blir for høyt, kan det gi hjerneskade. Det kan føre til hørselstap, lærevansker og forsinket utvikling. Heldigvis er dette svært sjelden i dag.