Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Allergi mot nøtter, frø og belgfrukt

Nøtter, frø og belgfrukter blir ofte brukt i mange av de samme matvarene.

De vanligste reaksjonene ved allergi mot nøtter, frø eller belgfrukter er kløe eller nummenhet i munn og svelg.
Foto: Johnér Bildbyrå AB

​​​​​​​​​​​​​​Ordet nøtt brukes om frukter eller frø som kan være svært ulike. En person som reagerer på en type nøtt, trenger ikke å reagere på andre typer nøtter eller frø.

Innen gruppene nøtter, frø og belgvekster ser man av og til kryssreaksjoner eller kryssallergier. Det kalles en kryssallergi når kroppen ikke klarer å skille mellom proteinene i to forskjellige matvarer. 

Peanøtter er en belgvekst og ikke en nøtt. Du kan derfor tåle peanøtter selv om du er allergisk mot hasselnøtter og mandler. Det kan derimot forekomme kryssallergier mellom peanøtter og soyabønner, som begge tilhører belgplantefamilien.

Erter, soyabønner, lupiner og peanøtter tilhører samme plantefamilie. Kryssallergier kan forekomme mellom disse artene. Lupinmel kan for eksempel utløse allergiske reaksjoner hos enkelte panøttallergikere. 

Det er mulig å reagere på peanøtter ved inntak av lupinmel i form av støv eller ved berøring. Selv om de fleste peanøttallergikere tåler andre nøtter, er det viktig å være oppmerksom på at disse ofte opptrer sammen i matvarer.

Krydderne muskatnøtt og muskatblomme er ikke utvunnet fra nøtter, og en nøtteallergiker vil som oftest tåle disse. Muskatnøtt er et slags frø, og muskatblomme er utvunnet fra kapselen på frøet. 

Personer som har pollenallergi, særlig burotpollenallergi, kan kunne reagere med kryssallergi på disse krydderne. Man ser også at andre typer urtekrydder kan gi reaksjoner hos dem som har pollenallergi.

Symptomer

De vanligste reaksjonene ved allergi mot nøtter, frø eller belgfrukter er kløe eller nummenhet i munn og svelg, og noen ganger hevelser. Ved kryssreaksjoner mellom pollen og mat er det også vanlig med rennende nese og øyne. 

Andre symptomer er eksemutbrudd, elveblest, magesmerter og noen ganger oppkast. Enkelte personer kan også få kraftige, livstruende reaksjoner av å spise det de ikke tåler. Slike reaksjoner er heldigvis uvanlige sett i forhold til antallet personer som har nøtte-, frø- eller belgfruktallergi.

Forekomst

Allergi mot nøtter er kanskje den aller vanligste matvareallergien. Dette skyldes at store deler av befolkningen er rammet av pollenallergi, og disse vil ofte oppleve kryssreaksjoner. Mange pollenallergikere har derfor allergi mot hasselnøtter, mandler, paranøtter og valnøtter. Både barn og voksne kan få allergi mot nøtter, frø eller belgfrukter. Ofte er dette en type allergi som varer livet ut.​​

Behandling og ernæringsmessige konsekvenser

​Ved allergi overfor nøtter, frø eller belgfrukter er den eneste behandlingen å utelate disse matvarene fra kosten. Dette er heldigvis ikke matvarer som er nødvendige i det daglige kostholdet.

Du kan godt utelate nøtter, frø og belgfrukter og likevel ha et fullverdig kosthold. Ved å spise variert og bruke kjøtt, fisk, melkeprodukter, korn, frukt og grønnsaker vil behovet for alle næringsstoffene kunne dekkes.

Svært alvorlig m​atvareallergi?

Noen svært få personer reagerer selv på de minste mengder av det stoffet de ikke tåler. Disse må ta andre hensyn enn de fleste allergikere. Det kan for eksempel være vanskelig å spise industrifremstilte produkter og å spise mat ute. Støv fra nøtteknekking kan være nok til å utløse allergi for en person som er disponert for dette.​

I hvilke matvarer finnes nøtter, frø eller belgfrukter?

Nøtter og frø

Nøtter og frø finnes i mange slags kaker, is, frokostblandinger (müsli), brød, kjeks, desserter, sjokoladepålegg og i sjokolade. Sjokolade kan inneholde knuste eller hele nøtter. Ingen av sjokoladeprodusentene vil garantere at deres produkter er uten spor av nøtter.

Det er vanlig å bake baguetter og rundstykker med nøtter, og å bruke nøtter i salater. Videre kan både middags- og dessertsauser inneholde nøtter eller peanøtter. Vær også oppmerksom på at marsipan og makronfyll består av mandler, og at nougat inneholder hasselnøtter.

Brød inneholder ofte forskjellige typer frø, for eksempel er hamburgerbrød strødd med sesamfrø. I vegetarretter og etniske retter finnes det ofte nøtter eller frø. For eksempel inngår pinjekjerner i pesto, som er en italiensk urtesaus eller puré. Hummus er en slags puré bestående av blant annet kikerter og sesamfrø, mens tahini er en puré laget av sesamfrø.

Oljer som er utvunnet fra nøtter eller peanøtter (valnøttolje, hasselnøttolje, peanøttolje) skal i prinsippet være renset for protein, men fordi man ved analyser har funnet urene oljer bør de som har kraftige allergier unngå disse oljene.

Potetgull og snacks som er stekt i peanøttolje kan inneholde spor av peanøtter. Den som reagerer med sterk allergi på nøtter bør aldri kjøpe godteri i løsvekt, fordi risikoen for nøtte-forurensning fra annet godteri er stor.

Belgfrukter (soyabønn​er, peanøtter, erter og lupinfrø)

Peanøtter kan finnes i de samme matvarene som nøtter (se over).

Soyaolje består av fettet fra soyabønnen og er godt renset for protein. Det er proteinet som gir den allergiske reaksjonen. De aller fleste som har allergi overfor soya kan derfor bruke soyaolje.       

Soyabønner brukes til å produsere soyamel, som er svært proteinrikt og brukes i mange matvarer. Soyamel kan være en ingrediens i brød, hamburgerbrød, pølsebrød og blandingsprodukter av kjøtt. Slike produkter kan for eksempel være middagskaker, blandingsburger, kebab eller sportspølser. I tillegg vil det kunne finnes soyaprotein i fiskefarseprodukter. Det skal fremgå av merkingen om det er brukt soya i matvaren.

For den som har soyaallergi kan det være nyttig å vite at noen navn på kjøttprodukter er «beskyttet» i næringsmiddellovgivningen. Det betyr at det ikke er tillatt å benytte soya i kjøttprodukter som har disse navnene. Eksempler på dette er kjøttkaker, kjøttboller, kjøttpudding, medisterkaker, hamburger, karbonader, wienerpølser, grillpølser. Det er likevel viktig å lese ingredienslisten fordi forskriftene ikke alltid overholdes. 

​Andre varer der det av og til brukes soya er supper, sauser, grytebasis, meieriprodukter, pannekaker, müsli, kaker, kjeks, småkaker, konfekt, sjokolade og annen snacks. Vær oppmerksom på at soyasaus kan inneholde soyaprotein.

Noen tåler nøtter når de er stekt, kokt eller bakt (varmebehandlet). De fleste allergikere må imidlertid unngå nøtter, frø eller belgfrukter, uansett om de er varmebehandlet eller ikke.

Lupinmel tilsettes i stadig større grad i en del hel- og halvfabrikkerte bakevarer, fordi det har gode bakeegenskaper. Lupin forbedrer bakeegenskapene og næringsverdien til mange matvarer. Lupinmel brukes bl.a. i brød, kaker, pasta, sauser og i næringsmiddelprodukter som erstatning for melk og soya. Lupinfrø kan også spises som snacks (lupini).

Den økte bruken av lupin i kosten har en bakside, da det har forekommet allergiske reaksjoner mot lupin. Det er påbudt å merke produkter som er tilsatt lupin, men undersøkelser har vist at det ikke alltid er samsvar mellom merking og innhold av lupin. Her i landet har imidlertid flere av de store bakeriene sluttet å bruke lupin i bakervarer etter at problematikken med allergi har blitt kjent (kilde: Veterinærinstituttet).

Matlaging

​I de fleste tilfeller kan man bruke vanlige oppskrifter. Nøtter er ofte enkelt å sløyfe. I noen tilfeller kan man erstatte nøtter med solsikkefrø, pinjekjerner eller ristede havre gryn, avhengig av hva du eller barnet ditt tåler og hvilken rett det gjelder. Hvis maten skal tilberedes både med og uten nøtter, belgfrukter eller frø, er det nødvendig å holde kokeutstyr, sleiver og fjøler adskilt. Dette er for å unngå utilsiktet «forurensning» av matvarer via kjøkkenredskaper.

Spise borte

​Personer som reagerer på nøtter, frø eller belgfrukter bør være særlig oppmerksomme når de skal spise vegetariske, asiatiske og orientalske retter, kornblandinger, sjokolade/konfekt, desserter, kaker og noen brødtyper. 

Dette er spesielt viktig når man er på restaurant eller på besøk hos andre. Det er dessuten nødvendig å vurdere faren for forurensning fra annen mat som inneholder nøtter, frø eller belgfrukter. Blir for eksempel de samme kjøkkenredskapene brukt? 

Det er viktig å være oppmerksom på at salt snacks som tilbys i skåler, kan være blandet med peanøtter eller annen nøtteholdig snacks. Mange foretrekker derfor å ha med sin egen mat når de skal ut og spise.

Noen spisesteder, flyselskap og hoteller kan være behjelpelige med å tilrettelegge måltidene dersom man tar kontakt på forhånd, gjerne skriftlig. Benytt brosjyren Hurra​ - en allergisk gjest! (pdf) ​når du skal informere andre om hvordan man bør tilberede trygge måltider til personer med matvareallergi eller matvareintoleranse. Den kan også lastes ned hos Norges Astma- og Allergiforbund.