Hvordan rengjøre og koke (sterilisere) flasker?
Tilstrekkelig rengjøring og koking (sterilisering) av smokker og flasker, og hygienisk tilberedning, er viktig for å forebygge infeksjoner hos barnet.
Rengjøring
- Skyll flasker og annet utstyr etter bruk i kaldt vann.
- Vask utstyret godt med egen kost, i varmt vann med oppvaskmiddel. Skyll godt i rennende vann.
- Oppvaskmaskin kan brukes, på høyeste temperaturprogram.
Flaskene steriliseres ved koking eller ved bruk av sterilisator.
Koking:
- Plassér i en kjele, og sørg for at den er helt dekket med vann.
- Kok opp, og la koke under lokk i 5-10 minutter.
- Husk alarm for å unngå tørrkoking.
- Bruk av flaskesterilisator: Følg bruksanvisningen.
Tørking og oppbevaring:
- Ha rene hender før du håndterer de steriliserte flaskene.
- Når utstyret er kokt (sterilisert), ta det ut med en sterilisert kjøkkentang (eller pølseklype).
- Lufttørk på et rent sted, for eksempel rent kjøkkenhåndkle.
Etter lufttørking settes utstyret sammen og oppbevares på et rent sted. Ved bruk av sterilisator, kan utstyret oppbevares i sterilisatoren til det skal brukes.
Hvordan tilberede morsmelkerstatning rett i flaske?
Ha rent arbeidsområde, rene hender og rent, kokt utstyr. Kok opp kaldt springvann som har rent en stund. Hell vannet i en flaske. Vannet skal holde minst 70 °C når pulveret blandes i. Da inaktiveres bakterier som kan være i pulveret eller som kan komme til ved tilberedning. Vær forsiktig med det varme vannet. Tilsett nøyaktig mengde pulver til vannet, slik det står på pakningen. For mye eller for lite pulver i forhold til vann kan gjøre barnet sykt. Bruk måleskje. Fyll måleskjeen løst og stryk av toppen med en kniv. Skru på smokk og kork. Bland ved å riste eller vende forsiktig. Avkjøl til blandingen kjennes lunken. Melken skal være håndvarm, dvs. 37°C. Da føles den verken varm eller kald.
Hvordan lage til morsmelkerstatning for flere måltider?
Med god hygiene, riktig tilberedning og oppbevaring, kan du blande morsmelkerstatning til flere måltider av gangen. Bland i en større beholder av metall eller glass. Ha rent arbeidsområde, rene hender og rent, kokt utstyr. Mål opp nøyaktig mengde pulver til vannet, slik det står på pakken. Kok opp kaldt springvann som har rent en stund. Hell riktig mengde vann i en ren og kokt beholder av metall eller glass. Vannet skal holde minst 70 °C når pulveret blandes i. Bland forsiktig. Avkjøl blandingen og hell melken på flasker. Melken skal gis til barnet lunken eller avkjøles helt og oppbevares i kjøleskap som holder maksimalt 4 °C. Kast melken som ikke brukes innen 24 timer.
Hvordan avkjøle morsmelkerstatning?
Etter blanding av morsmelkerstatning, avkjøl i kaldt rennende vann eller vannbad med is. For en liten flaske tar det omtrent to minutter til melken er drikkeklar. Ha på korken, så ikke melken forurenses av vannet fra springen eller isvannet. Rist eller vend forsiktig, så all melken får lik temperatur. Melken kan gis barnet når den kjennes lunken, dvs. holder 37 °C. Du skal bare så vidt kjenne det når du drypper noen dråper på håndleddet. For senere bruk, avkjøl til kaldere enn drikketemperatur og sett så flasken(e) i kjøleskap som holder maksimalt 4 °C. Melken må oppbevares kaldt for å hindre vekst av bakterier.
Hvordan varme en flaske fra kjøleskapet?
Ta ut flasken fra kjøleskapet rett før oppvarming. Varm opp ved å sette flasken i en beholder med varmt vann. Oppvarmingen bør ikke vare lenger enn 15 minutter, for å unngå at melken taper næringsstoffer og for å hindre bakterievekst. Rist eller vend flasken forsiktig, slik at all melken får lik temperatur. Ikke bruk mikrobølgeovn. Mikrobølger varmer melken ujevnt. Det kan gjøre at barnet brenner seg. Melken kan gis barnet når den kjennes lunken (37 °C) og du så vidt kjenner det når du drypper litt på håndleddet. Kast melk som ikke er spist innen to timer. Bakterier formerer seg lett i melkerestene.
Hvordan ta med morsmelkerstatning på tur?
Avkjølt morsmelkerstatning (MME) kan transporteres i kjølebag med kjøleelementer. Hvis du kommer frem innen to timer, kan flaskene oppbevares i kjøleskap inntil 24 timer etter tillaging. Kast det som ikke er brukt innen 24 timer.
Hvis dere er ute på tur, kan ferdigblandet MME i kjølebag brukes innen to timer. Holdbarheten er kort fordi temperaturen i kjølebag ikke er like lav som i kjøleskap. Hvis dere er på farten i mer enn to timer, ta med oppmålt pulver i ren og kokt beholder. Pulveret blandes med kokt, varmt vann (minimum 70 °C) i ren og kokt flaske og avkjøles. Ferdigblandede pakninger med morsmelkerstatning kan brukes.
Hvordan blande morsmelkerstatning på tur?
Skal du på tur i mindre enn to timer, kan du ta med ferdig tillaget morsmelkerstatning i kjølebag. Skal du være borte i mer enn to timer, kan du blande underveis.
Ha med kokt, varmt vann på termos. Vannet bør holde minst 70 °C når du skal blande ut pulveret. Ha oppmålt pulver i en ren, kokt beholder. Bland direkte i flasken og vend forsiktig. La korken være på for å unngå bakterier i melken. Avkjøl til blandingen kjennes lunken. Bruk en termos som holder godt på temperaturen. Noen termoser holder vanntemperaturen på minst 70 °C i opptil syv timer. Hvor lenge vannet holdes varmt, avhenger av temperaturen i omgivelsene.
Metoder for å gi morsmelk og morsmelkerstatning
Både morsmelk og morsmelkerstatning kan gis fra flaske, kopp eller hjelpebryst.
Fast føde
Når barnet har fylt seks måneder, er det på tide å starte med fast føde. Noen barn har behov for fast føde enda tidligere.
Hva gjør jeg hvis barnet får treg mage av morsmelkerstatning?
Barn som får morsmelkerstatning, har ofte litt fastere avføring enn barn som ammes. Morsmelkerstatning fordøyes saktere enn morsmelk. De fleste barn har bæsjebleier hver dag, noen sjeldnere. Barnet bør likevel ha bæsjebleier ca. annenhver dag. Er avføringen myk, er det ikke forstoppelse, selv om barnet strever litt for å bæsje. Har barnet treg mage, kan du forsøke å bytte type morsmelkerstatning, eller prøve å blande maltekstrakt i morsmelkerstatningen. Vanlig dosering av maltekstrakt er 1 teskje i 250 ml melk i 2-3 av døgnets måltider. Maltekstrakt kan gis til nyfødte. Hvis disse rådene ikke hjelper, be om veiledning på helsestasjonen. Etter at barnet begynner med fast føde, la det få grove kornprodukter, frukt, bær og grønnsaker og rikelig med vann.