Hvordan håndmelker jeg?
Ha varme og rene hender og en ren beholder til oppsamling av melk.
Utdrivningsrefleksen stimuleres ved at du varsomt masserer brystet og ruller brystknoppene mellom fingrene. Når melken begynner å dryppe, hold ytterkant av areola (det brune området) mellom tommelfinger og pekefinger. Trykk først fingrene innover mot brystkassen, klem deretter sammen. Slipp opp og gjenta bevegelsen rytmisk så lenge det kommer melk. Fingrene skal ikke gli over huden, men holdes stabilt på samme sted.
Etter hvert kan fingrene flyttes rundt på areola slik at du får tømt hele brystet. Stress, smerter og uro kan hemme utdrivningen slik at du får ut mindre melk enn du faktisk har. Det kan hjelpe å ha barnet nært deg eller et bilde dersom dere er adskilt.
Se hvordan du steriliserer flasker
Hvordan pumper jeg?
Ha rene hender og rent pumpeutstyr.
Utdrivningsrefleksen stimuleres ved at du varsomt masserer brystet og ruller brystknoppen mellom fingrene. Noen pumper har eget startprogram som stimulerer utdrivningen. Når melken begynner å dryppe, setter du trakten på brystet. Trakten må ha rett størrelse til brystet slik at det kjennes behagelig. Brystknoppen plasseres midt i trakten slik at den ikke blir trukket inn skjevt.
Feil plassering kan føre til sårhet. Stress, smerter og uro kan hemme utdrivningen slik at du får ut mindre melk enn du faktisk har. Det kan hjelpe å ha barnet nært deg, eller et bilde dersom dere er adskilt. Mange har mer melk enn de greier å pumpe ut. Barnet tømmer ofte brystet bedre enn en pumpe.
Metoder for å gi morsmelk og morsmelkerstatning
Både morsmelk og morsmelkerstatning kan gis fra flaske, kopp eller hjelpebryst.
Hvor ofte og hvor lenge skal jeg pumpe for å få i gang melkeproduksjonen?
Noen nyfødte får ikke suget direkte av brystet i starten, og du må håndmelke eller pumpe for å få i gang melkeproduksjonen. De første dagene kommer vanligvis små mengder. Det kan være lurt å håndmelke, slik at du får tak i hver dråpe. Enten du håndmelker eller pumper, bør du gjøre det minst åtte ganger i døgnet, 10-15 minutter per bryst, inntil du har fått god melkeproduksjon. Når produksjonen øker, kan du tilpasse hvor ofte og hvor lenge du pumper etter hvor mye melk du har fått. Har du nok til barnet? Er det for mye? Er det for lite? Ved nok melk kan du trappe ned til 5-6 pumpinger i døgnet, eventuelt redusere pumpetiden til 5-10 minutter per bryst.
Hvor ofte og hvor lenge skal jeg pumpe for å få mer melk?
Noen ganger blir det for lite melk til barnet. Du kan pumpe for å øke melkemengden. Hvor ofte og hvor lenge, avhenger av hvor mye du allerede ammer. Godt sugetak tømmer brystet godt. Det er bra for melkeproduksjonen. For å øke melkemengden kan du pumpe mellom ammingene 2-3 ganger per døgn. Dermed øker antall ganger brystet stimuleres. Ved kun pumping kan du trenge å pumpe 8-12 ganger i døgnet. Det viktige er å øke antall ganger fra det du vanligvis gjør. Hvor lenge du bør pumpe av gangen, kan variere. De fleste trenger ca. 10 minutter per bryst. Etter at du har økt stimuleringen av brystet i 1-2 dager, vil du kunne merke en effekt på melkeproduksjonen.
Hvordan øker jeg melkeproduksjonen med powerpumping?
Noen ganger blir det lite melk til barnet. Mer melk får du ved å amme/pumpe oftere enn vanlig. Du kan forsøke powerpumping: Intensiv pumping 1-2 ganger i døgnet. Powerpumping etterligner nyfødte barn, som i perioder dier svært ofte. Da lages mer melk. Powerpumping gjør du i tillegg til amming/pumping. Bruk enkel eller dobbel pumpe. Dobbel er mest effektivt. Pumpingen tar til sammen én time. Dobbel pumpe: Pumpe 20 minutter, hvile 10 minutter, pumpe 10 minutter, hvile 10 minutter, pumpe 10 minutter. Enkel pumpe: Pump hvert bryst i 10 minutter, deretter 5 minutter. Pauser er ikke nødvendig. Ett bryst hviler mens det andre pumpes. Forsøk powerpumping 2-4 dager. Etter det vil du kunne merke at det er mer melk.
Hvordan oppbevare morsmelk?
Hvordan oppbevare morsmelk?
Du kan melke ut morsmelk og ha til senere bruk. Morsmelk kan oppbevares i kjøleskap eller fryser. Morsmelk er verdifull, både fersk og fryst. Fersk er alltid best. Ha rene hender og rent, kokt utstyr. Hell melken i en beholder rett etter utmelking. Bruk beholder for matvarer. Merk med dato og klokkeslett. Sett beholderen i kjøleskap eller fryser rett etter utmelking.
Fersk morsmelk kan oppbevares:
- Inntil 4 timer i romtemperatur
- Inntil 4 døgn bakerst i kjøleskapet ved maks +4°C
- 6 måneder i fryser ved -18°C
Opptint morsmelk er holdbar 24 timer i kjøleskap og må ikke fryses igjen. Rester av oppvarmet melk skal alltid kastes innen to timer.
Hvordan varme opp morsmelk?
Frossen morsmelk tines i kjøleskap for best mulig kvalitet. Før servering, kan melken varmes i vannbad ved maksimum 40 °C. Vend flasken forsiktig, så all melken får lik temperatur. Melken kan gis barnet når den er lunken (37 °C) og du så vidt kjenner det på håndleddet. Ikke bruk mikrobølgeovn. Mikrobølger varmer melken ujevnt og barnet kan brenne seg. Hvis melken blir for varm, kan immunstoffer og næringsstoffer ødelegges. Barnet kan også få romtemperert eller kald morsmelk hvis det vil ha det. Dersom du ikke rekker å tine melken i kjøleskap, kan det gjøres i lunkent vannbad. Da må melken brukes med en gang. Rester av opptint/ oppvarmet melk må kastes innen to timer. Bakterier formerer seg lett i melkerestene.