Hvordan rengjøre og koke (sterilisere) flasker
Tilstrekkelig rengjøring og koking (sterilisering) av flasker og tilhørende smokk og utstyr, og hygienisk tilberedning, er viktig for å forebygge infeksjoner hos barnet.
Rengjøring
- Skyll flasker og annet utstyr etter bruk i kaldt vann.
- Vask utstyret godt med egen kost, i varmt vann med oppvaskmiddel. Skyll godt i rennende vann.
Flaskene steriliseres ved koking eller ved bruk av sterilisator.
Koking:
- Plassér i en kjele, og sørg for at den er helt dekket med vann.
- Kok opp, og la koke under lokk i 5-10 minutter.
- Husk alarm for å unngå tørrkoking.
- Bruk av flaskesterilisator: Følg bruksanvisningen.
Tørking og oppbevaring:
- Ha rene hender før du håndterer de steriliserte flaskene.
- Når utstyret er kokt (sterilisert), ta det ut med en sterilisert kjøkkentang (eller pølseklype).
- Lufttørk på et rent sted, f.eks. rent kjøkkenhåndkle.
Etter lufttørking settes utstyret sammen og oppbevares på et rent sted. Ved bruk av sterilisator, kan utstyret oppbevares i sterilisatoren til det skal brukes.