Få nok jern og C-vitamin i maten

Jern - hva brukes det til og hvordan få nok?

Jern - hva brukes det til og hvordan få nok?

Jern trengs for å frakte oksygen i blodet og for utvikling av hjerne og nervesystem. Barn født til termin har et jernlager som varer ca. 6 måneder, sammen med jern fra morsmelk/ morsmelkerstatning. Fra ca. 6 måneder, trenger barnet også jern fra fast føde. Matvarer med jern er brød og grøt av grovt mel, kjøtt, fisk, egg, bønner, linser, erter, grønne grønnsaker. Du kan lage grøt selv, av jernrike kornslag (se egen film). Industrifremstilt grøt er ofte tilsatt jern. Middagsmåltidet bidrar med jern. Bland grønnsaker med bønner, linser, fisk, kjøtt. C-vitamin til måltidet øker jernopptaket. Matvarer med C-vitamin er appelsin, kiwi, jordbær, nype, solbær, paprika, kålrot, blomkål og brokkoli. Barn med fødselsvekt under 2,5 kilo, får råd om jerntilskudd.

C-vitamin - hva brukes det til og hvor finnes det?

C-vitamin - hva brukes det til og hvor finnes det?

C-vitamin (askorbinsyre) er et vannløselig vitamin som beskytter cellene i kroppen mot oksidativ skade. C-vitamin er altså en antioksidant. C-vitamin er nødvendig for å danne kollagen. Kollagen er del av bindevev, brusk, ben og tenner. C-vitamin øker også opptaket av jern i tarmen. Gi derfor gjerne C vitaminholdig frukt, juice eller grønnsaker til hjemmelaget grøt og brødmåltider. Ferdiggrøt er tilsatt C-vitamin.

Spedbarn anbefales 20 mg C vitamin per dag.

Innhold av C-vitamin i ulike matvarer (mg C-vitamin per 100 gram matvare):

  • Nype (840)
  • solbær (159)
  • paprika (126)
  • kiwi (71)
  • jordbær (69)
  • ananas (53)
  • appelsin (51)
  • brokkoli (47)
  • blomkål (38)
  • kålrot (35)
  • mango (26)
  • bringebær (17)
  • morsmelk (4) (men mengden påvirkes av mors kosthold)
  • morsmelkerstatning (10)
  • grøt av ferdig pulver, spiseklar (10-20)