Hvordan oppbevare morsmelk?
Hvordan oppbevare morsmelk?
Du kan melke ut morsmelk og ha til senere bruk. Morsmelk kan oppbevares i kjøleskap eller fryser. Morsmelk er verdifull, både fersk og fryst. Fersk er alltid best. Ha rene hender og rent, kokt utstyr. Hell melken i en beholder rett etter utmelking. Bruk beholder for matvarer. Merk med dato og klokkeslett. Sett beholderen i kjøleskap eller fryser rett etter utmelking.
Fersk morsmelk kan oppbevares:
- Inntil 4 timer i romtemperatur
- Inntil 4 døgn bakerst i kjøleskapet ved maks +4°C
- 6 måneder i fryser ved -18°C
Opptint morsmelk er holdbar 24 timer i kjøleskap og må ikke fryses igjen. Rester av oppvarmet melk skal alltid kastes innen to timer.
Hvordan varme opp morsmelk?
Frossen morsmelk tines i kjøleskap for best mulig kvalitet. Før servering, kan melken varmes i vannbad ved maksimum 40 °C. Vend flasken forsiktig, så all melken får lik temperatur. Melken kan gis barnet når den er lunken (37 °C) og du så vidt kjenner det på håndleddet. Ikke bruk mikrobølgeovn. Mikrobølger varmer melken ujevnt og barnet kan brenne seg. Hvis melken blir for varm, kan immunstoffer og næringsstoffer ødelegges. Barnet kan også få romtemperert eller kald morsmelk hvis det vil ha det. Dersom du ikke rekker å tine melken i kjøleskap, kan det gjøres i lunkent vannbad. Da må melken brukes med en gang. Rester av opptint/ oppvarmet melk må kastes innen to timer. Bakterier formerer seg lett i melkerestene.