Sex og samtykke

Samtykke betyr å si seg enig i eller å gi tillatelse til å gjøre noe. God sex forutsetter at begge partene har lyst på hverandre og gir hverandre samtykke til å ha sex. Her kan du lese om hva seksuelt samtykke er, hvordan du kan gi og få samtykke, og konsekvensen av å ha sex uten samtykke.

Hva er samtykke til sex?

Samtykke til å ha sex betyr aktivt å si seg enig i å delta i en seksuell aktivitet med en partner, for eksempel beføling, kyssing, fingring, onani, oralsex, vaginalsex eller analsex. For at sex skal være samtykkende, må begge parter gi tillatelse til å ha sex (gjensidig samtykke). Samtykket må være tydelig. Det skal ikke være tvil om partner ønsker å ha sex med deg. Det er ditt ansvar å forsikre deg om at du har sexpartnerens samtykke.

Dere har gjensidig samtykke når

  • du og partneren din er enige om å ha sex før dere starter
  • du er sikker på at partner fortsatt har lyst til å ha sex med deg underveis
  • partner er våken og i stand til å gi samtykke mens dere har sex
  • begge er enig om å gjennomføre de ulike seksuelle aktivitetene
  • du respekterer partners ønske om å avslutte eller ikke gjøre bestemte handlinger
Illustrasjon om sex og samtykke

Illustrasjonsvideo fra Redd Barna

Illustrasjonsvideo fra Redd Barna

Hvordan gi og få samtykke?

Før du har sex med en partner må du forsikre deg om at personen ønsker å ha sex med deg. Partner må også forsikre seg om at du ønsker å ha sex. Å gi og få samtykke før dere deltar i seksuell aktivitet betyr at dere begge er sikker på at den seksuelle aktiviteten er ønsket.

Samtykke kan uttrykkes på ulike måter. Det kan sies med ord, eller med kroppsspråk. Seksuell respons, som en erigert penis eller en våt skjede, kan derimot ikke tolkes som samtykke.

Et entusiastisk og gjensidig samtykke trenger ikke være sagt med ord, men du bør være sikker på at partner har lyst gjennom å lese kroppsspråk, ansiktsuttrykk og handlinger. Er du usikker på om partner ønsker å bytte seksuell aktivitet, eller å fortsette å ha sex med deg, er det lurt å spørre. Er du fortsatt i tvil om partner vil ha sex, så viser du ansvar ved å ta en pause og forsikre deg om hva partneren din ønsker.

Det kan virke teknisk og rart å innhente samtykke til sex. Mange er redde for å ødelegge stemningen. Spørsmålet "ønsker du å ha sex med meg nå?" virker fjernt for de fleste. Spørsmål som "hva har du lyst til?", "hvordan føles det?", "er det OK for deg?" og "er du klar?" fungerer for flere.

Kroppsspråk er den vanligste måten å signalisere samtykke på. Det kan samtidig være vanskelig å tolke kroppsspråk og å forstå hva partner egentlig ønsker. Dersom partner ser på deg, smiler og tar initiativ til seksuell aktivitet kan det være tegn på samtykke. Dersom partner ligger stille, ser bort eller viser lite initiativ og interesse er det grunn til å sjekke om partner har lyst til å ha sex med deg. Er du i tvil bør du slutte å ha sex.

Samtykke kan trekkes tilbake når som helst

Samtykke til sex betyr ikke at du eller partner har forpliktet dere til å fullføre. Et samtykke til å delta i seksuelle aktiviteter kan trekkes tilbake når som helst. Det er derfor viktig å være oppmerksom på om du har samtykke mens dere har sex. Sjekk med hverandre underveis for å være sikker på at dere fortsatt samtykker. For eksempel, å ha samtykke til å onanere hverandre betyr ikke at dere har gitt samtykke til å ha samleie.

Å bruke ord som "nei", "slutt" og "stopp" er en tydelig måte å ikke gi eller å trekke et samtykke tilbake. Det er mange situasjoner hvor det kan være vanskelig å være så tydelig. Eksempler på situasjoner hvor det kan være vanskelig å være tydelig er hvis du er forelsket og redd for at partner skal miste interessen, du er redd for å såre partner, eller hvis partner opptrer truende. Dersom du er i en seksuell situasjon hvor du ikke lenger ønsker å fortsette og synes det er vanskelig å si det rett ut, kan du be om at dere tar en pause. Er det en spesiell aktivitet du ikke ønsker å være med på, men fortsatt ønsker å ha sex, så si hva du ønsker å gjøre.

Konsekvensen av å ha sex uten samtykke

Gjør du noe seksuelt med en annen person uten deres samtykke krenker du deres seksuelle rettigheter. Du kan straffes med bøter og fengsel inntil 1 år. Voldtekt straffes med fengsel inntil 10 år.

Voldtekt er definert som å ha sex med en annen person ved bruk av vold eller truende atferd, å ha sex med en person som sover, er bevisstløs eller av andre grunner ikke er i stand til å si nei.

Dersom partner sovner mens dere har sex, kan du ikke være sikker på at du fortsatt har samtykke. Da må du slutte å ha sex. Fortsetter du risikerer du å begå en sovevoldtekt.

Er personen du ønsker å ha sex med overstadig beruset kan du ikke være sikker på om personen er i stand til å gi samtykke til å ha sex.

Har du vært utsatt for sex uten samtykke?

Finn ut hva du kan gjøre og hvor du kan få hjelp her.

Vold og overgrep

Blir du utsatt for vold eller overgrep, eller vet om noen som blir det, er det viktig at du oppsøker hjelp.

Lov om straff (straffeloven). 2009. Annen del. De straffbare handlingene av 2009-06-19 nr. 74.

 

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Helsedirektoratet. Sex og samtykke . [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert torsdag 29. april 2021 [hentet søndag 12. januar 2025]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sex-og-samliv/sex-og-samtykke/

Sist oppdatert torsdag 29. april 2021