Gratis kondomer

Kondomer er det eneste prevensjonsmidlet som beskytter både mot kjønnssykdommer og mot uønsket graviditet. Her kan du bestille gratis kondomer og få vite mer om hvorfor du bør beskytte deg.

Kondom er viktig beskyttelse
Foto: Johnér Bildbyrå AB

Hvorfor bruke kondom?

Kondom er det eneste som beskytter både mot seksuelt overførbare infeksjoner, ofte kalt kjønnssykdommer, og mot uønsket graviditet.

Gonoré smitter svært lett

Gonoré smitter svært lett gjennom sex, også oralsex. Gonoré er på verdensbasis er i ferd med å bli motstandsdyktig mot antibiotika, derfor er det er viktig å holde smittetallene så lave som mulig og bruke kondom. Det er en stor økning i antallet som smittes med gonoré i Norge. Økningen er særlig stor blant menn som har sex med menn.

Klamydia er svært vanlig

Klamydia smitter vanligvis gjennom ubeskyttet sex. Det antas at 3 – 6 % av personer mellom 18 og 25 år har klamydia. Risikoen øker hvis du har flere partnere.

Antall tilfeller av syfilis øker

Sykdommen har symptomer det kan være vanskelige å gjenkjenne, og smitter også ved oralsex. Kondom beskytter mot syfilis. Det er en stor økning i antallet som smittes med syfilis i Norge. Økningen er særlig stor blant menn som har sex med menn.

Hva kan gjøre det vanskelig å bruke kondom?

"Kondomøyeblikket" kan oppstå når man blir usikker om man skal bruke kondom eller ikke. Det kan være at man synes det er vanskelig å få på, at det er rart å ta opp tema, eller at man ved å ønske kondom utfordrer sin partners tillit. Her er noen tips til å komme deg forbi "kondomøyeblikket."

  • Lær deg å sette på kondom selv. Har du øvd på forhånd går det mye raskere. Også jenter kan øve på å sette kondomer.
  • Selv om man skal spørre om andre vil ha sex, trenger man ikke spørre om man skal bruke kondom. Egentlig trenger man ikke diskutere det, men bare ta på før man begynner.
  • Det er mulig å bruke kondomet som forspill, ved f.eks. at partneren setter den på.
  • Kondomet gjør det ofte lettere å holde ut lenger, som kan være en fordel!
  • Bruk gjerne vannbasert glidemiddel for å gjøre kondombruken mer behagelig. 
  • Sørg for å ha kondomer tilgjengelig.

Hvordan bruke kondom?

Kondomet skal rulles på. Pass på at kondomet settes på riktig vei, rull ut en halv centimeter så ser du fort hvilken vei det skal rulles på. Klem ut luften i tuppen samtidig som du ruller det på. Rull kondomet på når penis er stiv, hvis penis er slapp eller halvstiv, kan kondomet lett gli av.

Dersom kvinnens skjede er tørr, eller du har analsex, bør du bruke et glidemiddel. Bruk vannbasert glidemiddel. Salver, kremer, vaslin og massasjeoljer inneholder fett som kan svekke kondomet slik at det sprekker eller at det oppstår små hull.

Ved riktig bruk er det liten fare for at kondomet sprekker. Kondomer som er godkjent i Norge er svært pålitelige. Bruk ikke kondomer som er for gamle eller som kan ha blitt ødelagt.

Grunner til at kondomet sprekker

Luft

Dersom det blir en luftlomme mellom kondomet og penis kan det lettere sprekke.

Fett

Salver og kremer som inneholder fett kan svekke kondomet slik at det sprekker eller at det oppstår små hull. Bruk derfor vannbasert glidemiddel.

Dobbelt opp

To kondomer utenpå hverandre gir ikke økt beskyttelse mot kjønnssykdommer eller graviditet. Derimot øker sannsynligheten for at kondomet sprekker eller blir skadet.

Utgått på dato

Det er begrenset holdbarhet på kondomer.