Gratis kondomer

Her kan du bestille gratis kondomer. Kondom er det eneste prevensjonsmidlet som beskytter både mot kjønnssykdommer og mot uønsket graviditet.

Kondom er viktig beskyttelse
Foto: Johnér Bildbyrå AB

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Kjønnssykdommer kan også sm​itte via m​unnsex og analsex.​ ​​På helsestasjon for ungdom får du informasjon om kondom og andre prevensjonsmidler. De fleste har også kondomer til utdeling.​​

Bruk kondom riktig

​Kondomet skal rulles på. Pass på at kondomet settes på riktig vei, rull ut en halv centimeter så ser du fort hvilken vei det skal rulles på. Klem ut luften i tuppen samtidig som du ruller det på. Rull kondomet på når penis er stiv, hvis penis er slapp eller halvstiv, kan kondomet lett gli av.

Dersom kvinnens skjede er tørr, eller du har analsex, bør du bruke et glidemiddel. Bruk vannbasert glidemiddel. Salver, kremer, vaslin og massasjeoljer inneholder fett som kan svekke kondomet slik at det sprekker eller at det oppstår små hull.

Ved riktig bruk er det liten fare for at kondomet sprekker. Kondomer som er godkjent i Norge er svært pålitelige. Bruk ikke kondomer som er for gamle eller som kan ha blitt ødelagt.

Grunner til at kondomet sprekker

Luft

Dersom det blir en luftlomme mellom kondomet og penis kan det lettere sprekke.

Fett

Salver og kremer som inneholder fett kan svekke kondomet slik at det sprekker eller at det oppstår små hull. Bruk derfor vannbasert glidemiddel.

Dobbelt opp

To kondomer utenpå hverandre gir ikke økt beskyttelse mot kjønnssykdommer eller graviditet. Derimot øker sannsynligheten for at kondomet sprekker eller blir skadet.

Utgått på dato

Det er begrenset holdbarhet på kondomer. Gamle kondomer sprekker lettere. Kontroller datostempelet på pakningen.

Prevensjonsmidler i Norge