Husk prevensjon når du flytter hjemmefra

Er du ungdom og skal flytte for deg selv, kan det være lurt å gjøre seg kjent med hvilke helsetilbud som finnes i nærheten av der du skal bo. Helsedirektoratet råder ungdom til å huske prevensjon ved flytting.

Ungdom som bør tenke på prevensjon
Foto: Johnér Bildbyrå AB

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​For noen vil det å flytte for seg selv by mange nye utfordringer. Helsedirektoratet råder alle som skal flytte for seg selv om å være ekstra nøye med prevensjonen. Dette gjelder spesielt for de som flytter for å starte på ny skole, og for kvinner som fyller 20 år. 

For mange som flytter for seg selv kan prevensjonen være vanskelig tilgjengelig, fortsatt ligge i flyttelasset eller rett og slett blitt glemt i barndomshjemmet. Mange vil være ukjent med helsetilbudet i sitt nye nærmiljø, og fastlegen kan være langt unna. Debuterer du seksuelt for første gang er det ekstra viktig å vite hvilke prevensjon som finnes, og hvor man kan få tak i disse.

Dette bør du tenke på når du flytter hjemmefra

 • ​Vurder å bytte fastlege: Flytter du langt unna, og kanskje over en lengre periode, bør du vurdere å bytte fastlege. Dette kan du gjøre på Min helse ​på Helsenorge.no. Snakk med din fastlege om hvilke prevensjon som finnes.

 • Sjekk ​din resept: Resepter på prevensjon gis vanligvis for tre års forbruk. Dersom du er fornøyd med den prevensjonen du bruker skal du derfor ikke behøve ny prevensjonskonsultasjon hvert år. Snakk med fastlegen din eller helsesøster/jordmor dersom din resept ikke gjelder for tre års forbruk.

 • Husk kondom: Kondomer er et trygt prevensjonsmiddel som i tillegg til å beskytte mot graviditet, også beskytter godt mot seksuelt overførbare infeksj​oner​. Det er lurt å ha kondomer tilgjengelig slik at du ikke tar sjansen på et ubeskyttet samleie. Nå kan du bestille gratis kondomer som kommer hjem til deg i posten.

 • Test deg selv: Starten på en ny livsfase kan føre til at du får ny seksuell partner. Test deg selv for klamydia​ ved partnerbytte. Både test og behandling er gratis.

 • Sjekk tjenestene i området: Gjør deg kjent med studenthelsetjenesten der du studerer. På nettstedet Klara Klok kan du søke og se hvilke hjelpetilbud som finnes i ditt nærmiljø

Er du snart 20 år?

​Kvinner mellom 20-25 år er i den mest fruktbare perioden av livet, og har derfor lett for å bli gravide. Til tross for at denne aldersgruppen med kvinner er flinke prevensjonsbrukere, er det denne gruppen som har høyest antall uønskede svangerskap og aborter.​

​​Råd til deg som fyller 20:

 • P-piller er ikke gratis etter at du har fylt 20. Bestill derfor time hos fastlege/studenthelsetjenesten i god tid for å få hormonell prevensjon.
 • Ikke dropp prevensjon selv om det blir slutt med kjæresten.
 • Få med deg resept fra helsestasjonen før du fyller 20. Denne resepten kan du bruke i 3 år. Har du resept på ett år, snakk med din lege for forlengelse.
 • Ha alltid nødprevensjon tilgjengelig. Den kan du få reseptfritt på apoteket.
 • Få kondomer gratis på studiestedet, helsestasjonen eller bestill her og få dem sendt hjem i posten.
 • Finn den prevensjonen som passer deg best, det finnes mange alternativer. ​​

Beskytt deg selv

Det finnes mange ulike prevensjonsmetoder. Alle har sine fordeler og ulemper, gir ulik beskyttelse mot graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner og ingen passer for alle. Snakk med din fastlege eller personellet på helsestasjon for ungdom eller studenthelsetjenesten om prevensjon.