Gratis kondomer

Kondomer er det eneste prevensjonsmidlet som beskytter både mot seksuelt overførbare infeksjoner (soi) og mot graviditet. Her kan du bestille gratis kondomer og få vite mer om hvorfor du bør beskytte deg.

Hvorfor bruke kondom?

Kondomer er det eneste prevensjonsmidlet som beskytter både mot seksuelt overførbare infeksjoner (soi)  og mot graviditet. Her kan du bestille gratis kondomer og få vite mer om hvorfor du bør beskytte deg. 

Gonoré smitter svært lett

Gonoré smitter svært lett gjennom sex, også ved anal- og oralsex. Kondom gir god beskyttelse mot å bli smittet og mot å smitte andre. Bruk alltid kondom når du har sex med en ny partner. 

Gonoré er veldig smittsomt og du kan smitte andre selv om du ikke har symptomer. Det har vært en økning av gonoresmitte blant ungdom og unge voksne i Norge de siste årene. 

Gonoré er i ferd med å bli motstandsdyktig (resistent) mot antibiotika. Når bakterien blir motstandsdyktig mot antibiotikaen risikerer vi å ikke kunne behandle sykdommen. 

Klamydia er svært vanlig

Klamydia smitter gjennom ubeskyttet sex. Vi antar at 36 % av personer mellom 18 og 25 år har klamydia. Risikoen øker hvis du har flere partnere.

Antall tilfeller av syfilis øker

Syfilis har symptomer det kan være vanskelig å gjenkjenne, og smitter også ved oralsex. Kondom beskytter mot syfilis. Det er en stor økning i antallet som smittes med syfilis i Norge. Økningen er særlig stor blant menn som har sex med menn. 
 

Andre gode grunner til å bruke kondom: 

  • Dere slipper å ødelegge en fin opplevelse med bekymring og anger i etterkant. 
  • Kondom gjør det ofte lettere å holde ut lenger, som kan være en fordel!
  • Du viser at du bryr deg om partneren din og begges helse.
  • Du slipper å bli forelder før du er klar for det. 

Har du hatt sex uten kondom og er usikker på om du er smittet?

Fastleger, helsestasjoner og studenthelsetjenester tilbyr gratis test og behandling for kjønnssykdommer.

Tips til å gjøre kondomøyeblikket enklere

  • Lær deg å sette på kondom selv. Har du øvd på forhånd, går det mye raskere. Også jenter kan øve på å sette kondomer. 
  • Selv om du skal spørre om andre vil ha sex, trenger du ikke spørre om dere skal bruke kondom. Egentlig trenger dere ikke diskutere det, men bare ta på kondom før dere begynner. 
  • La kondomet bli en del av forspillet, for eksempel at partneren setter det på. 
  • Bestem deg for å bruke kondom på forhånd. 
  • Ha kondomene lett tilgjengelig. 
  • Glemt kondom? Spør vennene dine – eller partner om de har. 

Hvordan bruke kondom? 

Kondomet skal rulles på når penis er stiv. Hvis penis er slapp eller halvstiv, kan kondomet lett gli av. Kondomet kan også gli av, sprekke eller føles ubehagelig å ha på dersom det er for stort eller for lite. 

Følg disse trinnene for å bruke kondom riktig

Åpne folieemballasjen som kondomet er pakket inn i forsiktig så kondomet ikke blir skadet. Vær forsiktig med negler og tenner.

  1. Åpne folieemballasjen som kondomet er pakket inn i forsiktig så kondomet ikke blir skadet. Vær forsiktig med negler og tenner.
  2. Pass på at kondomet settes på riktig vei, rull ut en halv centimeter så ser du fort hvilken vei det skal rulles på. Tenk på en nisselue.
  3. Hold tuppen på kondomet mellom pekefingeren og tommelen.
  4. Trekk forhuden tilbake dersom penis ikke er omskåret.
  5. Plasser kondomet over tuppen av penis.
  6. Klem ut luften i tuppen samtidig som kondomet rulles nedover penis. (Hvis kondomet ikke ruller lett nedover, er det sannsynligvis satt på feil vei. Start på nytt med et nytt kondom.)
  7. Pass på at kondomet forblir på plass mens dere har sex.
  8. Har kondomet falt av eller sprukket? Ta på nytt og fortsett der dere slapp. 

Dersom skjeden er tørr eller dere har analsex, bør dere bruke et vannbasert glidemiddel. Ikke bruk salver, kremer, vaselin eller massasjeoljer. Disse inneholder fett som kan skade kondomet slik at det sprekker. 

Ved riktig bruk er det liten fare for at kondomet sprekker. Kondomer som er godkjent i Norge har god kvalitet. Ikke bruk kondomer som er gått ut på dato eller hvor folien er skadet. Bruk kondom uten lateks dersom du eller partneren din har lateksallergi (du kan få Helsestasjon for ungdom til å bestille lateksfrie kondomer for deg). 

Hva gjør du hvis kondomet sprekker eller glir av? 

Sprakk eller gled kondomet av mens dere hadde sex? Da er dere ikke lenger beskyttet mot sykdommer eller graviditet. Vurder om dere trenger å bruke nødprevensjon for å unngå å bli gravid. Tabletten tas så raskt som mulig etter ubeskyttet samleie, helst innen 12 timer.

Nødprevensjon kan kjøpes reseptfritt på apotek eller i butikk. Kontakt helsestasjon, fastlegen eller en klinikk for seksuell helse for å ta en test for seksuelt overførbare infeksjoner (soi).

Har du hatt sex med en person med ubehandlet hiv?

Hvis du har hatt ubeskyttet vaginal- eller analsex med en person med høy risiko for å ha ubehandlet hiv, kan du trenge en kur med medisiner som forebygger hiv-smitte. Behandlingen må startes innen 72 timer. Les mer om PEP (post eksponeringsprofylakse) mot hiv.

Grunner til at kondomet sprekker

Luft

Hvis det blir en luftlomme mellom kondomet og penis kan det lettere sprekke. Unngå luft i kondomet ved å klemme tuppen av kondomet mellom tommel og pekefinger når det rulles på. 

Tørt

Er skjeden eller analen tørr under samleie, vil det oppstå friksjon som kan skade kondomet. Vannbasert glidemiddel forebygger kondomsprekk. 

Fett

Salver og kremer som inneholder fett kan svekke kondomet slik at det sprekker eller at det oppstår små hull. Bruk derfor vannbasert glidemiddel. 

For lite

Er kondomet for trangt er det ubehagelig å ha på og øker risikoen for kondomsprekk. Velg et kondom med riktig passform. 

Dobbelt opp

To kondomer utenpå hverandre gir ikke økt beskyttelse mot sykdom eller graviditet. De øker faren for at kondomet sprekker eller blir ødelagt. 

Utgått på dato eller skadet emballasje

Det er begrenset holdbarhet på kondomer. Sjekk holdbarhetsdatoen og at emballasjen ikke er skadet. 

Olafiaklinikken

Senter for rådgiving, undersøkelse og behandling av seksuelt overførbare infeksjoner ved Oslo universitetssykehus.

Sex og samfunn

Senter for ung seksualitet. Hos Sex og samfunn kan du som er under 25 år få veiledning, resept på prevensjon og teste deg for seksuelt overførbare infeksjoner.

Ung.no

Offentlig informasjonskanal for ungdom.

Prevensjonsguiden på flere språk

Oversikt over alle prevensjonsmidler, tilgjengelig på norsk, engelsk, urdu, polsk, somali, arabisk og tigrinja.

Zanzu

Informasjon om sex og samliv på arabisk, engelsk, farsi, fransk, norsk, polsk, somali, tigrinja og tyrkisk, rettet mot innvandrere og andre med kort botid.

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Helsedirektoratet. Gratis kondomer. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert torsdag 30. november 2023 [hentet torsdag 21. november 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sex-og-samliv/prevensjon/kondom/

Sist oppdatert torsdag 30. november 2023