Hveteallergi
Hvis du har hveteallergi reagerer kroppens immunforsvar på ett eller flere proteiner i hvete.
- Hva er hveteallergi?
- Symptomer på hveteallergi
- Utredning
- Behandling og tiltak
- Kostholdsråd ved hveteallergi
- Støtte til glutenfritt kosthold
Hva er hveteallergi?
Det finnes flere former for hveteallergi:
- Allergisk reaksjon som kommer etter at du har spist hvete.
- Allergisk reaksjon som blir utløst når du har spist hvete før, og av og til etter, anstrengelse.
- Luftveisallergi, også kalt bakerastma, hvor symptomene oppstår etter at du har pustet inn melstøv eller fått det på slimhinnene.
Hveteallergi er en reaksjon i kroppen der immunsystemet reagerer på proteiner i hvete. Ved cøliaki involveres også immunsystemet, men det reagerer kun på glutenproteinet. Dette proteinet finnes i hvete, og også i andre kornsorter.
Cøliaki
Har du cøliaki kan du bli du syk av å spise mat som inneholder gluten. Sykdommen er kronisk, men de fleste blir symptomfrie med et glutenfritt kosthold.
Symptomer på hveteallergi
Matallergi kan gi plager i magen og tarmen, i huden, øynene og luftveiene. De fleste reagerer med milde symptomer, men alvorlige allergiske reaksjoner kan forekomme.
Symptomer på hveteallergi er:
- kvalme og oppkast
- magesmerter og diaré
- kløe i huden, øynene eller munnhulen
- elveblest, hevelser eller forverring av eksem
- tett nese og pustevansker
I sjeldne tilfeller kan du få en alvorlig allergisk reaksjon, såkalt anafylaktisk sjokk.
Personer med hveteallergi som spiser hvete får som oftest en reaksjon etter kun kort tid, vanligvis fra noen minutter til opptil en time etterpå.
Matallergi og matintoleranse
Har du en matallergi må du unngå matvarene du reagerer på helt. Har du en matintoleranse holder det ofte å begrense mengden. Symptomene er ofte mindre alvorlige ved en intoleranse enn ved allergi.
Utredning
Hvis du tror at du er allergisk mot hvete, kan du be om en utredning hos fastlegen din. Den viktigste delen av utredningen er at dere går nøye gjennom hva du har spist og hvilke symptomer du har opplevd.
Legen vil vurdere om det er behov for å gå videre med allergitester. Noen vil trenge en henvisning til spesialist eller til klinisk ernæringsfysiolog.
Behandling og tiltak
Hovedbehandlingen ved matallergi er å unngå allergenet (matvaren) som gir allergisk reaksjon. Ved hveteallergi omfatter dette å unngå hveteproteiner.
Medikamentell behandling
I tillegg er det må du vite hvordan du skal håndtere eventuelle allergiske reaksjoner. Det er også viktig at du prater med legen din om å få nødvendige medisiner dersom en allergisk reaksjon skulle oppstå.
Sjekk ingredienslisten
Merking av allergener i mat er regulert gjennom matinformasjonsforskriften (lovdata.no), som er felles for alle land i EØS-området. Forskriften stiller krav til merking av hvilket kornslag som er brukt. Det er opp til produsenten om ordet gluten angis i tillegg. Det skal være tydelig fremhevet i ingredienslisten hvilket kornslag som er tilsatt, uansett mengde. Dette gjelder også på serveringssteder.
Kostholdsråd ved hveteallergi
Har du hveteallergi bør du spise glutenfri mat. Glutenholdig korn inkluderer hvete, spelt/dinkel, enkorn, emmer, kamut, rug, bygg, korasanhvete, durumhvete og triticale (rughvete). Disse korntypene finner du i mat som inneholder mel. Dette kan blant annet være krutonger, brød og bakevarer, kaker, couscous, bulgur, pasta, samt bearbeidede kjøtt- og fiskeprodukter, sauser og supper.
Vær oppmerksom på at havre er naturlig glutenfri. Havreprodukter blir likevel ofte merket med gluten da de kan få små partikler og spor av gluten under produksjonen i fabrikken. Det er likevel relativt mange med hveteallergi som tåler havre.
Hvetestivelse er renset for hveteprotein og kan brukes av de fleste med hveteallergi eller cøliaki.
Det er mer vanlig å reagere på bygg og rug ved hveteallergi. Du kan likevel prøve ut kornsortene havre, bygg og rug i samråd med lege eller klinisk ernæringsfysiolog. Dersom du tåler disse kornsortene kan de brukes på vanlig måte i matlaging og bakst.
Støtte til glutenfritt kosthold
Ved dokumentert hveteallergi har du rett til grunnstønad for nødvendige ekstrautgifter til spesialdiett. Du kan søke om grunnstønad på NAV.no.
Du må søke om støtte selv, men du må ha dokumentasjon på at diagnosen er stilt av en relevant spesialist. Ved hveteallergi blir stønaden vurdert hvert tredje år.
Retningslinjene for grunnstønaden blir revidert jevnlig.
Glutenfri mat og matlaging
Gluten er eit protein som finst i dei vanlegaste kornslaga våre som kveite, spelt, rug og bygg.
Andre ressurser
Astma- og allergiforbundet
23 35 35 35Interesseorganisasjon for alle som har astma, allergi, eksem og andre overfølsomhetssykdommer.
Innholdet er levert av Helsedirektoratet, Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet (RAAO)
Sist oppdatert 2024 miessemánnu 2, duorasdat