Høyt stoffskifte (hypertyreose)

Høyt stoffskifte skyldes for høy produksjon av hormoner i skjoldbruskkjertelen. Dette fører til at alle cellene i kroppen går på "høygir". Behandlingen tar sikte mot å normalisere stoffskiftet, fjerne plagene og behandle sykdommen i skjoldbruskkjertelen.

Hva er høyt stoffskifte?

Skjoldbruskkjertelen (thyroidea) er en liten kjertel ved strupehodet på halsen. ​​ Den er så liten i størrelse at den vanligvis ikke kan sees eller kjennes med fingrene.

Skjoldbruskkjertelen produserer stoffskiftehormonene tyroksin (T4) og triiodthyronin (T3) under nøye kontroll av TSH fra hypofysen, som er kroppens hormontermostat. Stoffskiftehormonene fra skjoldbruskkjertelen føres med blodet til alle celler i kroppen og kontrollerer stoffskiftet i cellene.

Cirka 3 prosent av befolkningen rammes av høyt stoffskifte i løpet av livet. Størstedelen er kvinner.

Graves sykdom

I Norge er Graves sykdom den vanligste årsaken til høyt stoffskifte. Sykdommen skyldes at skjoldbruskkjertelen blir overstimulert på grunn av høyt tyreoideareseptor-antistoff (TRAS/TSI) (). TRAS/TSI produseres av kroppens eget forsvarssystem (immunforsvaret). Graves sykdom er derfor en autoimmun sykdom. I sjeldne tilfeller kan TRAS blokkere kjertelen og gi lavt stoffskifte (se kapittel lavt stoffskifte).

Om du har høyt stoffskifte som skyldes Graves sykdom og dette ikke behandles, kan du etter hvert bli svært syk.

Toksisk knutestruma eller toksisk adenom

Iblant er årsaken til høyt stoffskifte knuter i skjoldbruskkjertelen som produserer for mye stoffskiftehormon. Disse knutene er godartede. Det kalles toksisk knutestruma hvis det er flere knuter, og toksisk adenom hvis det bare er én knute.

Personer med toksisk knutestruma kan ofte ha bare lett forhøyet stoffskifte. Det kan vare over år før sykdommen blir oppdaget. I denne situasjonen er det økt risiko for utvikling av beinskjørhet og hjertesykdom med hjerterytmeforstyrrelser (atrieflimmer) og hjertesvikt.

Tyreoiditt

Tyreoiditt er en betennelse i skjoldbruskkjertelen som kan føre til både høyt og lavt stoffskifte. I noen tilfeller er tyreoiditt utløst av virus infeksjon eller bruk av enkelte medisiner, etter fødsel. Betennelsen er da oftest forbigående. En slik betennelse gir vanligvis først høyt stoffskifte, før man kan få en forbigående periode lavt stoffskifte.

Les mer om autoimmmune sykdommer

Autoimmune sykdommer er en gruppe sykdommer som oppstår fordi kroppens immunsystem angriper kroppens egne celler og vev. Da oppstår det en betennelse.

Symptomer på høyt stoffskifte

Noen opplever at symptomene utvikler seg raskt og er lette å beskrive, og søker derfor lege raskt. Andre opplever gradvis utvikling av symptomene over tid (gjennom flere år). Da kan da gå lenge før de får konstatert høyt stoffskifte.

Vanlige symptomer på høyt stoffskifte er:

  • hjertebank, brystsmerter, tung pust
  • vekttap
  • indre uro og eventuelt angst
  • skjelvinger
  • økt svette
  • søvnproblemer
  • urolig mage – diaré
  • uregelmessig menstruasjon
  • smerter i ledd, , muskelsvakhet
  • dårligere kondisjon
  • struma – hevelse på halsen grunnet forstørret skjoldbruskkjertel

Noen pasienter med Graves sykdom kan få ufrivillig stirrende blikk som blir bedre når sykdommen er under kontroll. Svært få pasienter kan få øyeplager med smerter og press bak øynene, hevelse rundt øynene, dobbeltsyn

Du kan enkelt få tatt en blodprøve for å finne ut om stoffskiftet ditt er høyt, lavt eller normalt.

Alle pasienter med høyt stoffskifte bør vurderes hos hormonspesialist (endokrinolog). Målet med behandlingen er å normalisere stoffskiftet og behandle sykdommen i skjoldbruskkjertelen. Generelle symptomer kan lindres med bruk av hjertemedisin (beta blokkerer) inntil sykdommen er under kontroll.

Behandling med tyreostatikatabletter

Graves sykdom behandles med tyreostatikamedisin i tablettform. Tablettene reduserer produksjonen av stoffskiftehormon i skjoldbruskkjertelen. Da vil du merke betydelig bedring av symptomene i løpet av to til tre uker.

Under tablettbehandling av det høye stoffskiftet er det nødvendig med regelmessige kontroller av stoffskiftet. I startfasen må du ta månedlige blodprøver på stoffskifteverdiene. Når stoffskiftet er bra, kan du leve et tilnærmet normalt liv, også under behandling.

Hos de fleste kan behandlingen med tabletter trappes ned, og avsluttes etter ett til to år (noen ganger lengre). Sykdommen kan iblant komme tilbake. Enkelte med hissig sykdom vil behøve annen behandling, som tyreoideaoperasjon eller behandling med radioaktivt jod. Avgjørelsen tas i samråd med endokrinolog.

Strålebehandling med radioaktivt jod og operasjon av thyroideakjertelen

Behandling av toksisk Knutestruma og toksisk knute er avhengig av alder, nivå av stoffskifte og andre tilleggs sykdommer som hjertesykdom, hjerteflimmer eller benkjørhet. Radioaktivt jod er den vanligste behandlingen. Behandlingen vil kunne sette kjertelen ut av funksjon og derfor er det viktig med regelmessig kontroll av stoffskifteprøver første året.

Tyreoidea operasjon kan være aktuelt hos enkelte pasienter med stor kjertel eller store knuter. Etter operasjon vil du få Imidlertid vil Begge disse behandlingene sette skjoldbruskkjertelen ut av funksjon, og lavt stoffskift som varer livet ut. Når det lave stoffskiftet behandles med rett nivå av stoffskiftehormon (T4 og ev T3), vil man likevel kunne leve godt med sykdommen.

I enkelte tilfeller kan man bruke tyreostatika tabletter hvis man vil få raskere kontroll over stoffskifte.

Behandling av tyreoiditt

Sykdommen går som vanlig over av seg selv. Ved plagsomme symptomer kan man bruke beta blokkere. Ved uttalt betennelse etter virus infeksjon kan betennelsesdempende tabletter brukes. Det er viktig å følge med prøvene da man kan få en forbigående lavt stoffskifte som i noen tilfeller kan behandles i noen måneder.

 

Ved høye stoffskifteprøver er det viktig å ikke overbelaste hjerte og derfor anbefaler man å ikke trene hardt. Alkohol kan forverre symptomene. Som vanlig og med riktig behandling får man kontroll over stoffskifte i løpet av noen uker og da kan man gradvis gjenoppta helt normal fysisk aktivitet.

Lær mer om høyt stoffskifte og de tre behandlingsmetodene gjennom e-læring. Klikk på lenken under for å komme til e-læringskurset. Kurset er utviklet av Helse Sør-Øst i samarbeid med Norsk Thyreoideaforbund og med midler fra Extrastiftelsen.

Lavt stoffskifte (hypotyreose)

Lavt stoffskifte betyr at skjoldbruskkjertelen ikke lager nok stoffskiftehormon. De vanligste symptomene er tretthet, tristhet, tørr hud og hårtap.

Stoffskifteforbundet

22 94 10 10

Forbundet for deg med defekt eller manglende skjoldbruskkjertel.

Sisdoalu lea almmuhan Oslo universitetssykehus HF

Oslo universitetssykehus HF. Høyt stoffskifte (hypertyreose). [Interneahtta]. Oslo: Dearvvašvuođadirektoráhta; ođasmahtton 2023 miessemánnu 22, vuossárga [vižžon 2024 skábmamánnu 22, bearjadat]. Oažžumis dáppe: https://www.helsenorge.no/se/sykdom/hormoner/hoyt-stoffskifte/

Maŋimusat ođastuvvon 2023 miessemánnu 22, vuossárga