Amming og legemidler

De fleste medisiner kan brukes når du ammer. Morsmelk er ikke bare næring, men også helsefremmende for barnet. Det bør være gode faglig grunner for å fraråde amming hvis du har behov for å bruke medisiner.

Medisiner som kan påvirke barnet uheldig når du ammer

Noen legemidler frarådes, og noen legemidler vet vi for lite om når det gjelder eventuelle skadevirkninger på barnet.

Noen medisiner går lett over i morsmelken slik at barnet får i seg mye medisin ved amming. Eksempler på slike medisiner:

  • Litium (brukes ved bipolar lidelse)
  • Lamotrigin (brukes ved epilepsi og bipolar lidelse)

Noen medisiner kan påvirke barnet selv om mengden medisin i melken er veldig liten. Et eksempel er cellegift som brukes ved behandling av kreft. Et annet eksempel er hostesaft med etylmorfin som Solvipect Comp og Cosylan som ikke skal brukes av ammende. Andre typer hostesaft anbefales heller ikke til ammende. 

Nyfødte er mest utsatt for bivirkninger

Risikoen for at barnet skal få bivirkninger av medisiner i morsmelken, er størst hos spedbarn under to måneder. Dette skyldes at nyfødte i mange tilfeller skiller ut medisinen langsommere enn eldre barn. Dette gjelder særlig for barn som er født for tidlig (premature).

Reseptfrie medisiner som ikke påvirker barnet når du ammer

Her er eksempler på vanlige reseptfrie medisiner du kan bruke mens du ammer. Salgsnavnet står i parentes.

  • Smertestillende tabletter med virkestoffet paracetamol (Panodil, Paracet, Paracetamol og Pinex).
  • Smertestillende tabletter med virkestoffet ibuprofen (Ibuprofen, Ibumetin og Ibux).
  • Smertestillende tabletter med virkestoffet diklofenak (Voltarol, Voltaren)
  • Nesedråper/nesespray mot tett nese med virkestoffene xylometazolin (Dexyl, Otrivin, Zymelin, Zycomb og Xylometazolinhydroklorid) og oksymetazolin (Rhinox).
  • Smertestillende sugetabletter mot sår hals med virkestoffet flurbiprofen (Strefen)

Ammende kan ta vaksiner

De fleste vaksiner er trygge å gi mens du ammer, kanskje med unntak av vaksine mot gulfeber. Les mer om vaksiner på Folkehelseinstituttets nettsider

Noen ganger vet vi for lite til å gi sikre svar

I noen tilfeller må du og legen din sammen  veie fordelene ved amming opp mot faren for at medisinen skal påvirke barnet.

Dette er aktuelt hvis du bruker en medisin som i sjeldne tilfeller kan påvirke barnet uheldig. Det kan også være nødvendig dersom du bruker en medisin som er ny. For nye medisiner vet vi ofte lite om hvor mye medisin som går over i morsmelk, og hvordan dette kan påvirke barnet.

Diskuter med legen din om hva du bør gjøre. Noen tips som kan redusere mengden medisin som barnet får i seg ved amming:

  • Kombiner amming og morsmelkerstatning.
  • Unngå å amme når du har mest medisin i kroppen (oftest kort tid etter inntak av medisinen).

Lege, helsesykepleier eller apotek kan gi deg råd om dette.

Gode kilder til råd om medisiner og amming

Trygg Mammamedisin

tryggmammamedisin.no kan du finne informasjon om medisiner og amming. Dette er en gratis, offentlig tjeneste. Leger og farmasøyter svarer på spørsmål på telefon eller e-post om hvordan du kan bruke medisiner når du er gravid eller når du ammer. Nettsiden har også informasjon og råd om vanlige plager og trygg behandling av disse. 

Fastlege, helsestasjon, apotek og annet helsepersonell

Fastlege og helsestasjon kan hjelpe deg med spørsmål om bruk av medisiner under amming. Bruker du medisiner fast og er usikker eller bekymret for eventuelle skader på barnet bør du snakke med legen din. V ed amming bør nytte og risiko ved bruk av legemidler overveies. Fastlegen kan henvise videre til spesialist ved behov.

Apotekene har farmasøyter som har god kunnskap om medisiner og som kan veilede om hvilke medisiner det er trygt å bruke under amming.

Felleskatalogen og pakningsvedlegg

Felleskatalogen og pakningsvedlegget som ligger i medisinpakken har egne avsnitt som beskriver bruk under graviditet og amming. Disse tekstene er skrevet av firmaene som lager medisinene. Av og til sier legene og ekspertene at det er i orden å bruke en medisin når du ammer, selv om pakningsvedlegget fraråder deg å gjøre dette. Dette skyldes at helsepersonell kan gi individuelle råd på bakgrunn av ny kunnskap. På grunn av strenge formelle krav kan det ta tid å oppdatere teksten i Felleskatalogen og pakningsvedlegget. 

Gode kilder til informasjon om amming

Innholdet er levert av Direktoratet for medisinske produkter (DMP)

Direktoratet for medisinske produkter (DMP) . Amming og legemidler. [Interneahtta]. Oslo: Dearvvašvuođadirektoráhta; ođasmahtton 2024 juovlamánnu 11, gaskavahkku [vižžon 2025 ođđajagemánnu 22, gaskavahkku]. Oažžumis dáppe: https://www.helsenorge.no/se/spedbarn/spedbarnsmat-og-amming/amming-og-legemidler/

Sist oppdatert 2024 juovlamánnu 11, gaskavahkku