Nødprevensjon (angrepille)

Nødprevensjon, ofte kalt angrepiller, har best virkning når den tas kort tid etter ubeskyttet samleie. Det finnes flere typer angrepiller, og alle er reseptfrie.

Kvinne tar pille

  • Norlevo og Levonorgestrel Norfri har best virkning dersom de tas innen 12 timer etter et ubeskyttet samleie. Etter 72 timer er virkningen dårlig.
  • Ellaone og Femke kan brukes inntil 5 dager etter ubeskyttet samleie, men disse bør også tas så tidlig som mulig.

Angrepiller virker ved å hemme eller utsette eggløsningen slik at du unngår å bli gravid. Du bør ta en graviditetstest dersom menstruasjon er mer enn 5 dager forsinket etter bruk av angrepille.

Hvor får jeg tak i nødprevensjon?

Nødprevensjon kan selges både på apotek og i butikker. I butikkene er aldersgrensen for salg av nødprevensjon og alle andre medisiner 18 år. I apotekene er det ingen aldersgrense for salg av nødprevensjon.
Er du under 18 år og har ikke tilgang til apotek? Kontakt legevakt eller helsesykepleier for å få hjelp til å skaffe nødprevensjon.

Slik bruker du angrepillen

Behandlingen består av én tablett som skal tas så raskt som mulig etter ubeskyttet samleie eller prevensjonssvikt. Tabletten kan tas når som helst i menstruasjonssyklusen. Ved oppkast i løpet av 3 timer etter inntak bør du ta en ny tablett.

Bivirkninger av angrepillen

Magesmerter, kvalme, oppkast og diare, tretthet, ømhet i brystene, blødningsforstyrrelser, hodepine og svimmelhet er vanlige bivirkninger.

Bruk sikker prevensjon og kondom

Nødprevensjon erstatter ikke annen prevensjon og skal bare brukes som en nødløsning. Det er bare kondom som beskytter mot overføring av kjønnssykdommer.

Kobberspiral som nødprevensjon

Kobberspiral kan også fungere som nødprevensjon. Spiralen må settes inn senest fem døgn etter et ubeskyttet samleie. Kobberspiral er den sikreste metoden for nødprevensjon, og et godt alternativ hvis det er svært viktig å ikke bli gravid. Lege eller helsesykepleier må sette inn spiralen.

Olafiaklinikken

Senter for rådgiving, undersøkelse og behandling av seksuelt overførbare infeksjoner ved Oslo universitetssykehus.

Sex og samfunn

Senter for ung seksualitet. Hos Sex og samfunn kan du som er under 25 år få veiledning, resept på prevensjon og teste deg for seksuelt overførbare infeksjoner.

Ung.no

Offentlig informasjonskanal for ungdom.

Prevensjonsguiden på flere språk

Oversikt over alle prevensjonsmidler, tilgjengelig på norsk, engelsk, urdu, polsk, somali, arabisk og tigrinja.

Zanzu

Informasjon om sex og samliv på arabisk, engelsk, farsi, fransk, norsk, polsk, somali, tigrinja og tyrkisk, rettet mot innvandrere og andre med kort botid.

Innholdet er levert av Direktoratet for medisinske produkter (DMP)

Direktoratet for medisinske produkter (DMP) . Nødprevensjon (angrepille). [Interneahtta]. Oslo: Dearvvašvuođadirektoráhta; ođasmahtton 2023 geassemánnu 19, vuossárga [vižžon 2024 juovlamánnu 23, vuossárga]. Oažžumis dáppe: https://www.helsenorge.no/se/sex-og-samliv/prevensjon/angrepille/

Sist oppdatert 2023 geassemánnu 19, vuossárga