Morsmelk og morsmelkerstatning
Morsmelk er den beste maten for spedbarnet. Det gjelder både om du som ammer har et vegetarisk, vegansk eller tradisjonelt kosthold. For å sikre tilstrekkelig innhold av viktige vitaminer og mineraler i morsmelken, bør du som ammer ta enkelte kosttilskudd. Det beste er om barnet kan få morsmelk i hele første leveår, og gjerne også i andre leveår.
Hvis barnet av ulike grunner ikke kan få morsmelk, eller trenger mer melk enn du kan gi, må barnet få morsmelkerstatning. Vanlig morsmelkerstatning er laget av kumelk. Det finnes morsmelkerstatning som er laget av soya. Om soyabasert morsmelkerstatning ikke er tilgjengelig når barnet trenger det, må barnet få kumelkbasert morsmelkerstatning.
Soyabaserte morsmelkerstatninger kan brukes til barn i veganske familier, men slike erstatninger skal ikke gis til premature barn. Soyabasert morsmelkerstatning kan i sjeldne tilfeller utløse soyaallergi hos barn med risiko for det. Dette er årsaken til at de ikke er å få kjøpt på apotek i Norge.
Morsmelkerstatning (enten laget av kumelk eller soya) har en sammensetning av næringsstoffer som er tilpasset barnets behov. Spedbarn skal ikke få hjemmelaget morsmelkerstatning laget av plantedrikker eller annet.
Spedbarn som trenger mer melk enn morsmelk, må få morsmelkerstatning. De skal ikke få soyamelk, havremelk, mandelmelk,rismelk eller andre plantedrikker.
Hvis spedbarn får slike drikker i stedet for morsmelk eller morsmelkerstatning, kan de bli alvorlig feilernært, bli svært syke eller dø.
Fra omkring seks måneders alder har barnet behov for annen mat i tillegg til morsmelken eller morsmelkerstatningen.
Anbefalt daglig inntak av viktige næringsstoffer for spedbarn
Vitamin D:
- 0-11 måneder: 10 mikrogram
Vitamin B12:
- 0-6 måneder: 0,4 mikrogram, basert på inntak fra morsmelk hos ammende barn
- 7-11 måneder: 1,5 mikrogram
Jod:
- 0-11 måneder: 80-90 mikrogram
Omega-3-fettsyren DHA:
- 7-11 måneder: 100 milligram
Mangel på ett eller flere næringsstoffer kan få alvorlige og langvarige konsekvenser for utviklingen hos barn. Blant annet utviklingen av hjernen og nervesystemet. Det er derfor nødvendig med tilskudd av noen vitaminer og mineraler. For flere næringsstoffer, se Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring (helsedirektoratet.no).
Viktige vitaminer og mineraler
Alle barn som ammes anbefales tilskudd av D-vitamin. Hvis barnet ditt ammes og du har et vegetarisk eller vegansk kosthold, kan barnet i tillegg ha behov for tilskudd av vitamin B12 og jod. Det er få kilder til vitamin B12 og jod i plantebasert kost. Det kan derfor være vanskelig å få nok uten å bruke kosttilskudd eller ved å bruke en del berikede produkter. Hvis du får i deg for lite av disse næringsstoffene, vil innholdet i morsmelken din ikke være nok til å dekke barnets behov.
Det kan holde å gi barnet tilskudd av D-vitamin hvis du regelmessig og over tid tar en multivitamin (multivitamin-mineraltilskudd). Denne må inneholde vitamin B12 og jod. I tillegg må du jevnlig sjekke at du har god B12-status (via blodprøve). Dette gjelder kun så lenge barnet fullammes eller får mye morsmelk.
Hvis du ammer og ikke regelmessig og over tid har tatt en multivitamin daglig (med blant annet vitamin B12 og jod), bør spedbarnet få et tilskudd som inneholder både D-vitamin, vitamin B12 og jod. Et slikt tilskudd kan gis fra ca. 1 ukes alder. Det finnes vegansk multivitamin spesielt beregnet på spedbarn (OVEG Mini. Dette kan bestilles på nett).
Etter hvert som barnet begynner med fast føde, blir morsmelk gradvis en mindre viktig kilde til næringsstoffer. Det anbefales at barn som hovedsakelig spiser vegansk kost får alderstilpasset multivitamin som inneholder minimum D-vitamin, vitamin B12 og jod.
Omega-3-fettsyren DHA
Morsmelken inneholder mye av den langkjedede omega-3-fettsyren dokosaheksaensyre (DHA), som er viktig for utviklingen av barnets hjerne og nervesystem. Innholdet av omega-3 i morsmelk kan økes ved at du tar tilskudd av algeolje (vegetabilsk omega-3).
Når barnet har fylt seks måneder og etter hvert får mer fast føde og mindre morsmelk, bør barnet få i seg ca. 100 milligram av omega-3-fettsyren DHA. Dette kan gis i form av vegetabilsk omega-3 (algeolje). Algeolje finnes i flytende form eller som kapsler. Kapsler kan kjøpes på apotek.
Barn som kun får morsmelkerstatning (basert på soya eller kumelk), har ikke behov for kosttilskudd. Morsmelkerstatning er satt sammen for dekke spedbarns behov og inneholder alle næringsstoffer som barnet trenger, inkludert omega-3. Barn som får noe morsmelk og noe morsmelkerstatning, kan ha behov for kosttilskudd, avhengig av mengden morsmelkerstatning barnet får.
Fast føde
Når barnet er omkring seks måneder gammelt, introduseres annen mat gradvis i tillegg til morsmelk, eventuelt morsmelkerstatning. Det kan være naturlig å begynne med tynn grøt, most potet eller grønnsaker, som kan blandes med morsmelk eller morsmelkerstatning. Kosten til små barn bør baseres på matvarer som har et høyt innhold av energi, protein, vitaminer og mineraler.
Grøt
Grøt kan lages av alle kornslag, men det er viktig å bruke mel laget av hele kornet. Hirse og havre inneholder spesielt mye jern, som barnet trenger. Dersom dere velger å lage hjemmelaget grøt fra bunnen av, er det viktig å bruke jernrike kornslag. Bløtlegg kornet eller melet i minst én time før koking (eller over natten) for å bryte ned fytinsyren i melet, som kan hemme jernopptaket. hvre kan bløtlegges sammen med et annet kornslag (for eksempel hvete eller bygg) for at fytinsyren skal brytes ned. Servér vitamin C-holdig frukt, juice eller grønnsaker sammen med grøtmåltidet for å øke jernopptaket.
Middagsmat
Middagsmat bør inkludere matvarer som er gode kilder til protein og jern. Dette kan være:
- Godt kokte bønner, linser, kikerter og erter (belgvekster)
- Produkter av soya (som tofu)
- Grønnsaker
- Poteter
- Naturris
- Planteoljer (som rapsolje, olivenolje og valnøttolje)
Vær forsiktig med salt og sukker til små barn.
Brødmat
Brødmat kan introduseres når barnet greier å tygge brødbiter. Bruk grovt brød med myk plantemargarin og/eller smørbart pålegg. Vegetabilske pålegg som kan egne seg godt for barn, er:
- Most avokado
- Nøttesmør
- Mandel- og sesamtofu
- Soyaost
- Vegetarpostei, bønnepostei og linsepostei
- Hummus
For barn som har et laktovegetarisk eller lakto-ovo-vegetarisk kosthold, kan ost og egg være gode kilder til energi og næringsstoffer.
Frukt og grønnsaker
Frukt er fint som dessert, mellommåltid og som supplement til annen mat. Frukt og grønnsaker inneholder relativt lite energi (kalorier), og det fyller mye opp i små mager. Det er derfor viktig at små barn ikke spiser så mye frukt og grønnsaker at det tar opp plassen til andre viktige matvarer som grove kornprodukter, bønner, linser, nøtter og frø.
Plantedrikker og riskaker
Fra slutten av første leveår (omkring 10 måneders alder) kan det brukes litt plantedrikker i matlaging. Barnet kan også få litt plantebasert yoghurt (begrenset til ca. 0,5 dl per dag til ett års alder).
Risdrikker (og riskaker) bør ikke brukes daglig til barn under seks år fordi slike produkter har et relativt høyt innhold av uorganisk arsen, et grunnstoff som kan ha negative helseeffekter.
Vekst og utvikling
For å vokse og utvikle seg optimalt, trenger barn nok energi og næringsstoffer i kosten. Strenge, ensidige dietter bør ikke gis til barn.
Morsmelk eller morsmelkerstatning vil gi barn et viktig tilskudd av næringsstoffer også etter ett års alder. Fra barnet er ett år gammelt kan det gradvis gå over til familiens kosthold.
Noen studier kan tyde på at barn som får vegankost vokser langsommere. Følg nøye med på barnets vektutvikling. Hvis vektøkningen er for lav, bør barnet få mer morsmelk eller morsmelkerstatning, flere måltider og mer fett i kosten.
Overvekt er mindre vanlig hos barn som får vegankost.