Bønner, linser og erter
Belgvekster som bønner, linser og erter (og produkter av bønner som tofu) har et høyt innhold av viktige næringsstoffer, som protein, kostfiber, mineraler og sporstoffer.
Belgvekster bør inngå i de fleste veganske middagsmåltider, siden det er en særlig god kilde til protein. I et vegetarisk kosthold som inkluderer meieriprodukter, vil melk, ost og andre meieriprodukter bidra med protein. Velg varianter med lite fett.
Det finnes mange varianter av bønner, for eksempel kidneybønner, svarte bønner, favabønner, mungbønner, limabønner, hvite bønner, soyabønner og kikerter. Det finnes også varianter av linser, som røde, gule, brune og grønne linser. Tørkede erter er rimelig og næringsrik mat. Varier gjerne mellom ulike typer av bønner, linser og erter.
Bønner, linser og erter finnes i et økende utvalg i vanlige matbutikker. Større utvalg av tørkede bønner og linser finner du i velassorterte matbutikker, utenlandske matbutikker og helsekostbutikker. Tørkede bønner og linser er det billigste.
Tørkede bønner (inkludert kikerter) og erter må bløtlegges i flere timer før de kokes. Årsaken er at de inneholder lektiner som kan gi magesmerter og forgiftning (Mattilsynet.no) hvis de ikke bløtlegges og kokes tilstrekkelig. Bløtlegg derfor over natten, i 10-12 timer. Bruk rikelig med vann og skift gjerne bløtleggingsvannet underveis. Deretter koker du bønnene til de er møre. Tilberedning ved bruk av trykkoker reduserer koketiden. Linser kan også bløtlegges, men det er ikke nødvendig på samme måte som for bønner. Belgvekster på kartong er ferdig kokt, men skyll dem godt i en sikt før bruk.
Bruk krydder og urter som smakstilsetninger. Enkle og gode gryteretter lager du av bønner og linser blandet med hvitløk, chili, løk, gulrot, olivenolje, tomatpuré, hermetiske tomater og grønnsaksbuljong. Bønner og linser kan også brukes i en rekke andre matretter som burgere, falafel og i salater. Kombiner gjerne belgvekster og retter av belgvekster med korn, fullkornsprodukter og ulike grønnsaker.
Kok gjerne store porsjoner bønner, linser og erter og frys ned i porsjonspakninger, så har du dem lett tilgjengelig når du lager mat.
Ferdigprodukter av soya
Mange ferdigprodukter er basert på soya. Ferdigprodukter er mer bearbeidet og dyrere sammenliknet med hjemmelagede retter. Hvis du ikke har tid eller ikke er glad i å lage mat fra bunnen av er ferdigretter allikevel et godt alternativ.
En mellomting er å bruke tofu, laget av soya, som ingrediens i retter. Tofu tar smak av de andre ingrediensene og smakstilsetningene i retten.