Helsestasjon for ungdom (HFU)

Alle kommuner skal ha et gratis helsestasjonstilbud for ungdom (HFU) opptil 20 år. På helsestasjonen for ungdom kan du snakke med helsesykepleier, lege og evt. jordmor og psykolog. De som jobber der, har taushetsplikt.

Ungdommer som ser på mobilene sine

Hva er helsestasjon for ungdom?

Helsestasjon for ungdom (HFU) er et gratis helsetilbud for ungdom opp til 20 år. Noen kommuner har tilbud til ungdom opp til 25 år og noen HFUer har egne tilleggstilbud til gutter.

HFU er ofte åpent etter skoletid, så du ikke trenger å være borte fra skolen eller jobb for time på helsestasjonen. De som jobber på helsestasjonen har god kunnskap om seksuell helse, prevensjon og kjønnssykdommer, og kan prate om det som kan være vanskelig og utfordrende i livet. Spørsmål om kjønn og seksuell legning er noe du kan snakke om på helsestasjonen. Du kan også kontakte helsestasjonen hvis du har en venn som trenger hjelp eller veiledning.

På de fleste helsestasjonene jobber det lege og helsesykepleier, mens mange har også jordmor, psykolog eller andre yrkesgrupper som fysioterapeut. De som jobber der, har taushetsplikt.

Helsestasjon for ungdom skal ikke erstatte fastlegen eller skolehelsetjenesten. Er du syk eller det er annet med sykdom og helse som trenger oppfølging, kan du gå til fastlegen. 

Formålet med HFU er bedre helse og å øke helsekompetansen, slik at du blir i bedre stand til å ivareta din egen helse.

Hvordan bestiller jeg time? 

Du trenger ikke bestille time eller ha en avtale for å komme til Helsestasjon for ungdom (HFU). Det er bare å møte opp (drop-in). HFU har ofte åpent etter skoletid, men hvilke dager og tider varierer fra helsestasjon til helsestasjon. Mange HFU'er har åpent en eller to dager i uka, så det anbefales å sjekke åpningstid før du drar dit.

Du trenger ikke tillatelse fra foreldrene dine for å kontakte HFU. 

Finn din helsestasjon 

Det finnes helsestasjon for ungdom i de fleste kommuner i landet. Det er flere måter du kan finne din nærmeste helsestasjon for ungdom:

Om du ikke finner et helsestasjonstilbud for ungdom i din kommune eller nær der du går på skole eller jobber, kontakt skolehelsetjenesten eller kommunens helsestasjon for barn, for mer informasjon og veiledning. 

Helsepersonell har taushetsplikt 

Helsesykepleiere, lege, jordmor og psykolog har en streng taushetsplikt. Det betyr at de ikke har lov til å fortelle videre det dere snakker om. Hvis du har snakket med helsesykepleier, lege eller annet helsepersonell, kan de ikke fortelle noen hvorfor du har vært der eller hva dere har snakket om. 

Det finnes noen unntak fra denne regelen. Noen ganger må helsepersonell gi opplysninger om deg videre, for eksempel til politiet eller til barnevernet, hvis det er fare for at du kan skade deg selv eller andre, eller hvis det er tydelig at du ikke har det bra hjemme. 

Ungdom mellom 12 og 16 år 

Hvis du er mellom 12 og 16 år, kan du be om at foreldrene dine ikke skal kontaktes. Det er likevel helsepersonellet som skal bestemme i disse tilfellene. 

Ungdom over 16 år 

Er du over 16 år, blir ikke opplysninger om deg delt med foreldrene dine uten at du har sagt ja til det. Å gi en slik tillatelse kalles å samtykke. 

Noen ganger vil helsepersonellet kunne gi opplysninger til foreldrene dine også når du er over 16 år, hvis informasjonen er nødvendig for at foreldrene dine skal kunne oppfylle foreldreansvaret sitt. I slike tilfeller skal du få informasjon om at helsepersonellet kontakter foreldrene dine. 

Helsenorge for ungdom

På denne siden kan du finne informasjon om hvordan du kan bruke helsenorge som ungdom.

Illustrašuvdna: VH-Studio/Mostphotos

Trenger du noen å snakke med?

Det finnes flere hjelpetelefoner, chat-tjenester og støttegrupper der du kan dele tanker og følelser helt anonymt, og få støtte, råd og veiledning.

Her finner du flere hjelpetelefoner og chat-tjenester som kan være til hjelp når du har det vanskelig.

For barn og unge: 

Helsedirektoratet. Helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Nasjonal faglig retningslinje. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; 2019 [hentet 2021-02-23]. 

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Helsedirektoratet. Helsestasjon for ungdom (HFU). [Interneahtta]. Oslo: Dearvvašvuođadirektoráhta; ođasmahtton 2024 juovlamánnu 17, maŋŋebárga [vižžon 2024 juovlamánnu 22, sotnabeaivi]. Oažžumis dáppe: https://www.helsenorge.no/se/hjelpetilbud-i-kommunene/helsestasjon-for-ungdom/

Sist oppdatert 2024 juovlamánnu 17, maŋŋebárga