Mattilsynet har kompetanse på næringsmiddelbårne infeksjoner (matforgiftninger). Hvis du har generelle spørsmål vedrørende matforgiftninger, kan du finne mer informasjon på mattilsynet.no.
Hvis du har blitt syk og mistenker at det er forårsaket av mat eller drikke, kan du kontakte lege eller legevakt ved behov.
Matforgiftninger
Giftinformasjonen svarer ikke på spørsmål om matforgiftninger da en matforgiftning i de aller fleste tilfeller er forårsaket av bakterier eller virus (mikroorganismer), og ikke giftstoffer.
Kontakt lege eller legevakt (116 117) ved behov.
For mer informasjon om matforgiftninger, kan du lese mer om hvilke smittestoffer og matvarer du kan ha blitt syk av på mattilsynet.no
Kokt ris og pasta stående på benken over lengre tid?
- Giftinformasjonen svarer ikke på spørsmål om matforgiftninger forårsaket av mikroorganismer.
- Kontakt lege eller legevakt ved behov.
Toksiner i mat
Av og til kan det oppstå en reell forgiftning etter et måltid. Botulismetoksiner og algegifter i blåskjell er eksempler på giftstoffer som kan forekomme i mat og kan gi forgiftninger.
I slike tilfeller anbefaler vi at du kontakter Giftinformasjonen eller lege for råd om videre oppfølging.