Årsak til koparforgiftinga
Gløgg er ein sur drikk (låg pH-verdi). Dersom du varmar opp gløgg i kokekar som er samansett av kopar eller i kjele med koparbelegg på innsida (typisk vatnkjele som ikkje er vaska jamleg), vil gløggen løyse opp koparen, som blir frigjort til drikka.
Det same vil òg skje dersom andre sure næringsmiddel blir oppvarma på same måte.
Symptom ved koparforgiftinga
Kopar verkar irriterande på slimhinna i mage og tarm, og kan gi
- kvalme
- oppkast
- diaré
Symptoma kjem ofte raskt, allereie ti minutt etter inntak. Symptoma er ofte forbigåande.
Sjølv små mengder kopar kan gi symptom.
Førstehjelp ved koparforgiftinga
Behandlinga er som ved ei vanleg omgangssjuke. Det viktigaste er å
- få i seg nok væske (drikke godt)
- kontakte lege dersom symptoma blir kraftige eller langvarige
Unngå desse kokeutstyra når du lagar gløgg
- Koparkjelar av kopar.
- «Vatnkjelar»: Kjelar som blir brukt til koking av vatn, som ikkje blir vaska jamleg. Desse vil etter kvart få eit koparbelegg på innsida grunna førekomst av naturleg kopar i drikkevatnet.
- Vatnkokarar: Varmeelementa og spiralane inni kokaren kan vere laga av kopar, i tillegg til at det kan avsetjast koparbelegg frå drikkevatnet over tid.