Botulisme kan en sjelden gang forårsakes av matvarer som hjemmelaget rakfisk, spekemat eller hermetikk. Hvis slike matvarer er forurenset med bakteriesporer fra Clostridium botulinum, kan giftstoffene dannes.
Botulisme er en meldepliktig sykdom i Norge. Fra 2019 til 2023 er det sett fra 0 til 2 tilfeller per år. Dette inkluderer flere årsaker til botulisme enn de nevnte risikomatvarene, for eksempel injeksjon av forurensede rusmidler eller utstyr brukt til dette.
En annen situasjon som kan gi botulisme i sjeldne tilfeller, er barn under 1 år som spiser honning.
Symptomer på botulisme som skyldes matvarer
- kvalme, oppkast og diaré
- synsforstyrrelser
- munntørrhet
- vanskeligheter med å svelge og snakke tydelig
- ustøhet
- lammelser
Symptomene oppstår ofte innen 12-36 timer etter at en person har fått i seg toksinene, men det kan i sjeldne tilfeller gå lengre tid.
Hva skal du gjøre om du mistenker botulisme?
Kontakt lege hvis du har fått symptomer etter å ha inntatt hjemmelaget rakfisk, spekemat eller hermetikk som hadde bulende utseende før du åpnet boksen.