Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Tips for å slutte med snus

Om du vil slutte å snuse bør du forberede deg godt og slutte helt på sluttedagen. Det finnes hjelpemidler som kan gjøre det lettere for deg.

Det er mulig å slutte med snus, selv om man er blitt avhengig.

Noen som forsøker å slutte med snus lykkes med én gang, mens andre trenger flere forsøk. For hver gang du gjør et forsøk, øker sjansen for å lykkes. ​

Foto: Rebecca Ravneberg/Helsedirektoratet (illustrasjonsfoto)

​​​

Forberedelse til å slutte med snus

  • Halve suksessen ligger i å planlegge å slutte. Om du i dag bestemmer deg for en sluttedato 2–4 uker fram i tid, er sjansen stor for at du får det til.

  • Forsøk å endre snusvanene dine fram til sluttedatoen. Lag mindre priser. Innimellom kan du øve deg på å være uten snus en stund. Om du bruker løssnus – prøv porsjonssnus eller nikotinfri snus. Legg noe annet under leppen iblant, for eksempel en pastill eller en nikotintyggegummi.

  • Det viktigste for å lykkes er motivasjon. Hva er dine grunner for å slutte med snus? Hva ønsker du å oppnå? Vil du få bedre ånde? Være en bedre rollemodell for barna? Er du lei avhengigheten? Redd for helsen?

På sluttedagen – slutt helt!

  • Om du får abstinensplager når du slutter å snuse, er det fint å vite at slike plager er verst de første 2–3 dagene, i løpet av 2–4 uker er abstinensplagene over for de fleste. Det vanligste er å føle seg svimmel, ukonsentrert, rastløs og i dårlig humør

  • Drikk mer vann enn vanlig, spis ordentlig og regelmessig. Nikotinlegemidler eller reseptbelagte legemidler beregnet på røykeslutt kan lindre abstinensplager.

  • Vær fysisk aktiv! Det kan også lindre abstinensplager.

Få hjelp

  • Nikotinlegemidler og reseptbelagte legemidler beregnet for røykeslutt ser ut til å kunne være til hjelp på kort sikt. Det er så langt ikke forsket nok på langtidseffekten på snusslutt. Zyban kan dempe suget etter snus og minske sjansen for vektøkning så lenge behandlingen pågår. Behandling med Champix ser ut til å være mest effektivt. For mer informasjon om legemidler, snakk med apotek eller lege.

  • Bruk Slutta-appen som din personlige hjelper ​og motivator når du skal slutte. Den er først og fremst laget for ungdom, men kan også fungere bra for voksne.