Derfor bør du la være å ta deg en snus

Det finnes mange gode grunner til hvorfor du bør la være å snuse. Snus gjør deg blant annet avhengig av nikotin og er helseskadelig på flere måter.

Snus er avhengighetsskapende og ungdom blir lettere avhengige enn voksne.
Foto: Rebecca Ravneberg/Helsedirektoratet

Slitsomme abstinenser

​Som snusfri slipper du stresset ved å få abstinenser.

Dersom du snuser mye, vil du få ubehagelige abstinenssymptomer når du ikke snuser. Vanlige abstinenssymptomer er:
  • svimmelhet

  • konsentrasjonsproblemer

  • ubehag

  • hodepine

  • svette 

  • et sterkt sug etter nikotin ​

Som ung blir du også lettere avhengig av nikotin enn voksne. Det er lett å undervurdere risikoen for å bli avhengig. Du kan bli avhengig selv om du bare snuser av og til. Abstinenssymptomene gjør det vanskelig å slutte med snus, men de går over av seg selv og blir borte dersom du holder ut. 

Her kan du lese mer om de negative helseeffektene snus har på kroppen din.

Snus påvirker munnen

​Som snusfri unngår du at snusen lager skader på slimhinnen i munnen. Du plages heller ikke av at snus gir deg dårlig ånde.

Snusbrukere har snus liggende inne i munnen rundt 11–14 timer i snitt per dag. Dette kan føre til endringer i munnen der snusen plasseres. Ved langvarig bruk kan det oppstå en fordypning som kalles snuslomme. Noen endringer forsvinner når du slutter, andre ikke.

Det finnes ikke studier som viser at snus misfarger tennene, men tannleger forteller at unge snusbrukere pusser tennene for hardt fordi de frykter at snus misfarger tennene, og slik skades emaljen på tennene.​

Trening og snus

​Som snusfri unngår du at hjertet jobber ekstra tungt under trening. 

Snusbruk gjør at alle blodårene i kroppen er mer sammentrukket enn uten snus. Dersom du bruker snus når du trener, for eksempel fotball eller håndball, må hjertet jobbe tyngre for å få blodstrømmen til å fungere.

Snusing på trening kan dermed føre til at kroppen din ikke får jobbet optimalt.

Dårligere helse

​Som snusfri slipper du å bekymre deg for snusens negative virkning på helsa​.

Snus inneholder stoffer som er kreftfremkallende og kan redusere muligheten for å overleve kreft. Hvor stor risikoen er for å få kreft, er sannsynligvis også avhengig av hvor tidlig man begynner å snuse, hvor ofte og hvor mye snus man bruker.