Hold vekta etter snus- og røykeslutt

Mange nøler med å slutte å røyke eller snuse i frykt for å gå opp i vekt. Her kan du lese hvorfor og hva du kan gjøre for å hindre vektøkning etter snus- og røykeslutt.

Man trenger ikke gå opp i vekt når man slutter å snuse eller røyke.
Foto: Anne Kathrine Aambø / Helsedirektoratet

​​​​​​​​​​​​Det er ingen regel som sier at du må gå opp i vekt når du har sluttet å røyke eller snuse, men det er ikke uvanlig å gå opp 4–5 kilo etter røykeslutt. Snus er det gjort færre studier på, men det er funnet vektøkning også ved snusslutt.

Hvis du allerede før snus- eller røykeslutt veier mer enn du ønsker, kan det være lurt å begynne å endre mat- og treningsvaner før du slutter.​​

Ni gode råd for å holde vekta etter snus- og røykeslutt

  1. Drikk mye vann. Væske reduserer suget etter søtsaker ved at du får en metthetsfølelse. Væske bidrar også til å regulere blodtrykket hvis du skulle kjenne svimmelhet.

  2. Vær oppmerksom på hva slags type mat du spiser, og tenk gjennom hva og hvordan du spiser.

  3. Fysisk aktivitet påvirker vekten. En god måte å forbrenne fett på er for eksempel å gå i raskt tempo. En rask gåtur på 45–60 minutter hver dag setter fart på fettforbrenningen. Øk hverdagsaktiviteten ved for eksempel å ta trappa, reis deg opp og stå litt, eller gå/sykle i stedet for småkjøring. Hver bevegelse teller, det er 30 minutter som gjelder!

  4. Hvis du begynner å trene, øker du muskelmassen, mens fettet minker. Siden muskler er tyngre enn fett, reduseres kanskje ikke vekten så mye som du hadde forventet. Å måle seg med et målebånd rundt magen eller rumpe/lår kan være et bedre alternativ enn å veie seg.

  5. Sjekk matvarenes næringsinnhold på innholdsdeklarasjonen og se etter Nøkkelhullet. Hvor mye fett og sukker du spiser, har betydning for vekten. Har du en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet, holder du vekten stabil.

  6. Helsedirektoratet anbefaler et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker

  7. Det er lurt å fordele frokost, lunsj, middag og to mellommåltider jevnt utover dagen. ​Regelmessige små måltider bidrar til å holde blodsukkeret stabilt slik at det lettere å unngå småspising.

  8. Vanen med å føre hånden til munnen kan holde seg sterk også etter røykeslutt. Denne refleksen kan få deg til å putte noe i munnen ofte, selv om du egentlig ikke er sulten. Dersom du har trang til å putte noe i munnen, kan du ha oppskåret frukt og grønnsaker tilgjengelig slik at du har noe å knaske på.

  9. Sukkerfri tyggegummi eller pastiller fungerer også for mange. Det nøytraliserer spyttet, inneholder ikke sukker og holder munnen frisk.

Derfor legger du på deg etter snus- og røykeslutt

Nikotin øker energiomsetningen og påvirker mange ulike hormoner i kroppen. Resultatet er kunstig høy forbrenning, samtidig som det regulerer appetitten. Røyking kan øke forbrenningen med rundt 10 prosent, noe som kan tilsvare cirka 200 kalorier i døgnet.

I de første månedene etter røyke- eller snusslutt, går forbrenningen tilbake til normalen, og det gjør at vekten kan øke noe selv om man ikke spiser mer. Legemidler til røykeslutt kan bidra til å dempe vektøkningen den første tiden. Når man slutter med legemidlene, vil mange kunne oppleve vektøkning.

Bedre smaks- og luktesans etter røykeslutt

Når du slutter å røyke, våkner også smaksløkene til liv, og du får en bedre opplevelse av smak og lukt. Det kan gi større matlyst.