Amfetamin og metamfetamin

Amfetamin og metamfetamin er sentralstimulerende stoff. Brukt som rusmidler er de skadelige både for hjertet og blodomløpet.

​​​​​Amfetamin brukes også som reseptpliktig legemiddel i behandling av ADHD og narkolepsi. Dosene som gis i behandling gir ikke rus, og skaper ikke avhengighet.

I ren form er amfetamin et hvitt pulver. Illegale kvaliteter er gulaktige og illeluktende. Metamfetamin ser ut som amfetamin, men lages også som islignende krystaller. Stoffet som selges på gaten er sjelden rent, men tilsatt andre stoffer.

Kortvarig misbruk av amfetamin kan utløse langvarige perioder med psykisk sykdom. Stoffet virker raskt, men den opplevde virkningen forsvinner etter få timer. Kjennetegn på rusen:

  • Forhøyet stemningsleie og økt psykomotorisk tempo med høy selvfølelse, pratsomhet, rastløshet, nervøsitet, svimmelhet og lite søvn.
  • Tar sjanser, redusert evne til å konsentrere seg om flere oppgaver samtidig og nedsatt kritisk sans.​ Økt risiko for alvorlige ulykker, for eksempel i trafikken.
  • Økt puls, blodtrykk, temperatur og rask pust. Pupillene blir ofte store.
  • Den stimulerende virkningen på hjertet og blodomløpet øker risiko for hjerneblødning, hjerteinfarkt og hjerterytmeforstyrrelser. Slike virkninger på hjertet og blodomløpet er rapportert også ved lave doser.
  • Amfetamin og metamfetamin misbrukes ofte i perioder med mange doser flere dager i strekk. Dette går ut over søvn og spising. Til slutt merkes ikke effekt av nye doser. Utmattelse og stort søvnbehov blir konsekvensen, og det kan oppstå depresjon, forvirring eller paranoid psykose (skremmende vrangforestillinger om å være forfulgt).

Kroniske brukere har ofte mye angst, er søvnige og underernærte. Bruk av amfetamin eller metamfetamin over lengre tid kan føre til at dosen må økes for å oppnå samme egenopplevelse av rus.​​