Tips til alkoholfri drikke

Ønsker du drikke uten alkohol som passer til et godt måltid finnes det mange bra alternativer.

Det finnes en rekke gode alkoholfri alternativer.
Foto: Mikkel Ekrem Moxness

Vinekspert ​​​​​​​Toralf Bølgen har laget en guide til deg ​som er kresen og matglad, men som ikke ønsker å drikke alkohol til enhver anledning. Det finnes en mer utfyllende guide «De gode alkoholfrie alternativene» som også er tilgjengelig på blant annet Vinmonopolet.​​​

Alkoholfrie øltyper

Passer bra til salt mat og pikante smaker som for eksempel asiatisk mat, tapas eller spekemat. Alkoholfritt øl med en fin ølsmak og god balanse mellom sødme og bitterhet er spesielt godt til velkrydrete og pikante matretter. Svakt søtlig hveteøl er lett og leskende mot salte smaker, som spekemat og tapas.

Presset frukt og bær

Passer bra til smaksrike retter, som rødt kjøtt og vilt, eller vellagret ost. Passer også til hvitt kjøtt og fisk med mye smak. Presset frukt og bær har en naturlig syrlighet, og ren fruktsødme som ikke er tilsatt, men som er integrert i smaken fra naturens side. En typisk matdrikk ved at den viser sine kvaliteter og hever seg smaksmessig med mat ved siden av.

Eplesaft

Passer bra til lette retter som hvitt kjøtt, fisk eller en sommerlig salat. Eplesaft har en fantastisk syrlighet, balansert med helt naturlig fruktsmak. Den er generelt en god matdrikk på grunn av syrligheten og passer bra til fiskeretter, lyst kjøtt og salater.

Mineralvann

Passer til alt, uten å påvirke måltidet. Rent mineralvann, med eller uten kullsyre, er et godt alkoholfritt alternativ, men det gjør lite for å komplettere måltidet med smak som skaper opplevelse.

Brus

Passer sjelden. Brus har den ulempen at den er tilsatt store mengder med sukker, i tillegg til at den har syntetisk smak. Ingen stoffer i brusen utfordrer smakssansene.