Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Ramadan og diabetes

Å faste kan være svært helseskadelig for personer med diabetes. Se råd fra Helsedirektoratet som er laget i samråd med Islamsk Råd og Diabetesforbundet.

Å faste under ramadan kan være helseskadelig for de med diabetes.
Foto: iStockphoto

​​​​​Voksne muslimer er pålagt å faste dersom de er friske, mens gravide og syke er fritatt denne plikten. Likevel viser erfaringer at mange faster til tross for deres helsebegrensninger. For muslimer som faster i Norge, er det større utfordringer enn tidligere siden ramadan skjer i sommerhalvåret i årene som kommer. Dermed må du avstå fra mat, drikke, oral medisinering og røyking i rundt 20 timer (mellom soloppgang og solnedgang).

Faste ved diabetes

For at du med diabetes skal unngå helseskade under ramadan, har Helsedirektoratet i samråd med Islamsk Råd og Diabetesforbundet laget noen enkle råd:

  • Har du en medisinsk tilstand som blir forverret ved at du faster, skal du unngå å faste

  • Dersom du velger å faste til tross for sykdom må dette gjøres i samråd med din fastlege

  • Velger du å faste med diabetes må du måle blodsukkeret og ta blodtrykket jevnlig. Dette bryter ikke fasten

  • Ikke overdriv matinntaket når fasten brytes ved solnedgang.

Det er også viktig at du planlegger fasten under ramadan, og rådfører deg med legen din. Hos Diabetesforbundet (diabetes.no), kan du også lese gode råd for planlegging av ramadan.

Har du diabetes og blodsukkeret faller, bør du bryte fasten. Har du andre kroniske sykdommer bør du rådføre deg med din lege før faste.

​​