Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Drikker mamma eller pappa?

Du trenger ikke å stå alene med dine foreldres rusproblemer!

Foto: Christina Strehlow / Johnér Bildbyrå AB

Kanskje føler du at du må ta mer hensyn til dem enn til dine egne følelser. Kanskje du er sint og skuffet. Kanskje føler du skam og prøver å skjule problemene for vennene dine.

Snakk med noen om det

Først og fremst skal du huske på at det ikke er din skyld at moren eller faren din drikker eller ruser seg. Det er viktig å ta mest hensyn til seg selv. Ikke prøv å dekke over at de drikker eller ruser seg – da gjør du det lettere for foreldrene dine å skjule det og dermed fortsette.

Prøv også å snakke med moren eller faren din om problemene en gang når de ikke har drukket eller er ruset, og fortell hvordan du føler det. Du kan også skrive et brev hvis du synes det er vanskelig å snakke om dette ansikt til ansikt.

Det er viktig å snakke med noen andre du stoler på: helsesøster på skolen, en lærer, en venn du stoler på eller noen andre i familien.

Hvor kan du​ få hjelp?

Helsesøster på skolen eller på helsestasjonen for ungdom kan være et godt sted å begynne.

Fastlegen din kan også hjelpe deg, og henvise deg til Barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk (BUP) hvis det er behov for det.

Husk at alt helsepersonell har taushetsplikt, det vil si at de ikke har lov til å fortelle videre om det dere snakker om .

Her finner du en oversikt over helsestasjoner i Norge.

5 god​e t​ips​

  1. Snakk om det som føles vanskelig med en du har tillit til. Det kan være foreldre, en venn, helsesøster eller legen din.
  2. Planlegg positive aktiviteter. Gjør noe hyggelig hver dag – selv om du egentlig ikke orker.
  3. Del problemene i mindre biter hvis de blir for vanskelige.
  4. Tenk på det du får til i stedet for alt det du ikke får gjort.
  5. Vær mot deg selv som du ville vært mot en venn.