Betente mandler (tonsillitt)

Betente mandler (tonsillitt) er en variant av sår hals som kan gi smerter og feber. Sykdommen kan ramme både voksne og barn, men er vanligst hos barn.

Hva er betente mandler?

Betente mandler er en infeksjon i mandlene (tonsillene). Tonsillene er to små klumper på hver side i svelget. Virus er den vanligste årsaken til tonsillitt, men infeksjonen kan også skyldes bakterier.

Streptokokker er den vanligste årsaken til bakteriell tonsillitt, og tilstanden omtales derfor noen ganger som «streptokokkhals».

Symptomer på betente mandler

Betente mandler gir sår hals som varer i flere dager, og det kan gjøre vondt ved svelging. Barn har ofte feber. Andre symptomer kan være hodepine og tap av matlyst.

Har du hovne lymfekjertler, kan de ofte kjennes som kuler under kjeven og på halsen. Kikker du inn i halsen, kan mandlene være dekket med hvitt belegg eller hvite flekker. 

For noen er det nødvendig å ta noen dager fri fra skole eller arbeid.

Dersom symptomene er alvorlige eller varer i mer enn tre dager, bør du kontakte lege. Dette gjelder også for barn.

Halsbetennelse

Halsbetennelse kan vere smertefullt, men plagene går som regel over av seg sjølv i løpet av tre–fire dagar.

Komplikasjoner ved betente mandler

Betente mandler går vanligvis over av seg selv i løpet av en uke, men kan utvikle seg til bihulebetennelse, ørebetennelse eller skarlagensfeber.

En sjelden gang kan det oppstå alvorlige komplikasjoner, som for eksempel en byll (abscess) i halsen. Halsen kan bli veldig sår og noen får vanskeligheter med å åpne munnen. Dette kan av og til gi problemer med pusten.

Streptokokktonsilitt kan også en sjelden gang gi blodforgiftning (sepsis), spredning til muskeloverflaten andre steder i kroppen (nekrotisk fasciitt) eller nyrebetennelse (glomerulonefritt).

Dersom tonsillitten er forårsaket av en streptokokkinfeksjon, kan det en svært sjelden gang utvikle seg til giktfeber. Det gir smerter og hevelse i leddene, høy feber og magesmerter.

Merker du noen av disse symptomene, bør du kontakte lege straks.

Behandling av betente mandler

De fleste med betente mandler føler seg bedre etter en uke.

Smertestillende legemidler som paracetamol, acetylsalisylsyre eller ibuprofen kan hjelpe, men barn under 16 år skal ikke ta acetylsalisylsyre. Paracetamol er førstevalget hos barn. 

Varm te med honning eller gurgling med saltvann kan virke smertedempende, men honning må ikke gis til barn under ett år. Årsaken er at honning kan forårsake botulisme som er en alvorlig sykdom.

Noen synes det hjelper med halstabletter, men unngå å gi dem til små barn, da pastillene kan sette seg fast i halsen. 

Medisiner

Antibiotika har kun effekt hvis halsinfeksjonen skyldes bakterier. Studier viser at antibiotika kan redusere varigheten av symptomene ved sår hals med cirka en dag. Antibiotika kan muligens forhindre at infeksjonen utvikler seg til eksempelvis halsbyll- eller ørebetennelse. Antibiotika gis til dårlige pasienter og til pasienter med betente mandler som har fått påvist streptotokker med hurtigtest.

Antibiotika kan ha bivirkninger som urolig mage, diaré eller utslett, men disse er vanligvis milde.

Antibiotika til barn

Barn under fem år får ofte antibiotika uten at det er nødvendig. For at antibiotika skal forbli effektive medisiner, må vi bruke dem riktig.

Bør jeg fjerne mandlene?

Er barnet ditt plaget med gjentagende tonsillitter, kan kirurgi vurderes. 

Operasjonen utføres på sykehus, vanligvis i narkose. Det betyr at barnet sover under operasjonen, og de fleste kan reise hjem samme dag.

Når barn fjerner mandlene, får de ofte færre infeksjoner på kort sikt. En studie har vist at de fleste fikk to eller tre færre infeksjoner det første året etter operasjonen

Det er en viss risiko ved kirurgi, blant annet økt infeksjonsfare. I tillegg kan kirurgi gi kraftige blødninger under eller etter operasjonen, som gjør det nødvendig med en ny operasjon. Det er også risiko for allergisk reaksjon på narkosen. Noen hovner opp i munn og svelg etter operasjonen.

Prognose

Betente mandler vil normalt gå over av seg selv etter en uke. Men er du veldig plaget, bør du oppsøke lege for å se om du trenger en antibiotikakur.

Betente mandler - tonsillitt. Helsebiblioteket.no, 2024.

Tonsillitis (pdf). Originalbrosjyre fra BMJ Best Practice, 2021.

Innholdet er levert av Helsebiblioteket/BMJ

Helsebiblioteket/BMJ . Betente mandler (tonsillitt). [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert fredag 8. mars 2024 [henta onsdag 22. januar 2025]. Tilgjengeleg frå: https://www.helsenorge.no/nn/sykdom/ore-nese-hals/betente-mandler/

Sist oppdatert fredag 8. mars 2024