Feilplassert testikkel (Retentio testis)

Testiklene ligger normalt i pungen. Har ikke en eller begge testikler kommet ned og festet seg, kan de bli behandlet med operasjon.

Symptomer ved feilplassert testikkel

Noen barn har sterke muskler som trekker testikkelen høyt opp i lysken. Det kan for eksempel skje når det er kaldt eller når lår eller pung blir berørt. Pungen kjennes da tom. Det kan bli mistolket som at testikkelen ikke er på plass, men i varme kommer testikkelen ned igjen.  

Du kan finne ut om testikkelen er feilplassert ved å kjenne etter om testiklene er i pungen når barnet tar et varmt bad.

Årsaker til feilplassert testikkel

Normalt vandrer testiklene ned fra buken til pungen innen fødsel. Hos 2 til 4 prosent kan man ikke kjenne den ene testikkelen, men i løpet av første leveår kommer de fleste ned spontant.  

Forhold som kan øke sannsynligheten er 

  • lav fødselsvekt 
  • for tidlig fødsel (prematuritet) 
  • tvillinger 
  • mor behandlet med østrogen i 1. trimester 

Utredning og diagnose

Klinisk undersøkelse er som regel tilstrekkelig for å stille diagnosen. 

Legen undersøker barnet på fanget ditt eller på behandlingsbenken. Kan legen kjenne testikkelen i pungen eller det er lett å trekke testikkelen ned, er undersøkelsen ferdig. 

Hvis legen ikke kjenner testikkelen vurderes ultralyd for å lokalisere testikkelen, deretter kan kikkhullskirurgi (laparoskopi) være aktuelt.

Behandling av feilplassert testikkel

Behandlingen er operasjon i narkose hvor testikkelen blir trukket ned og festet i pungen. Operasjonen blir gjennomført ved hjelp av kikkhullskirurgi. 

Det er vanlig å behandle barn ved ett- til toårsalderen. Operasjonen er dagkirurgisk. Det vil si at barnet får reise hjem samme dag som operasjonen. Barnet får et lite sår på pungen og et lite sår i lysken. 

Det er viktig å operere en feilplassert testikkel. Det bedrer senere mulighet til å få barn (fertilitet). 

 

Innholdet er levert av Oslo universitetssykehus HF

Oslo universitetssykehus HF. Feilplassert testikkel (Retentio testis). [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert tysdag 1. oktober 2024 [henta onsdag 4. desember 2024]. Tilgjengeleg frå: https://www.helsenorge.no/nn/sykdom/nyrer-og-urinveier/feilplassert-testikkel/

Sist oppdatert tysdag 1. oktober 2024