Hørselshjelpemidler

Har du nedsatt hørsel eller er døv, kan du få hjelpemidler slik at hverdagen din blir tryggere og bedre. Du kan få hjelpemidler du kan bruke hjemme, på jobb og under utdanning.

Hjelpemidler

Har du nedsatt hørsel kan du ha behov for ekstra varsling for brann.

Det finnes røykvarslere som er koblet trådløs til mottakere som varsler ekstra med

  • lyd
  • vibrering
  • lys
  • symboler

Den viktigste mottakeren plasseres under madrassen eller puta, og den vil riste og vekke deg hvis det brenner når du sover. Mottakerne som har blinkende lys og symboler, har også ekstra lydvarsel.

Bor du i leilighetsbygg med felles brannvarslingsanlegg, kan du få montert en brannsender som varsler trådløst til mottakere i leiligheten din.

Hvis du ikke alltid hører at det ringer på døra, kan du få montert en sender ved dørklokka eller porttelefonen. Den sender trådløst signal til en mottaker i boligen din. Mottakeren kan være en lampett som varsler med forsterket lydsignal, blinkende lys og symbol at ringeklokken er trykket på. Plassering av mottakeren er viktig. Den bør være der du lett ser den, i nærheten av TV eller et annet sted. Det er mulig å ha flere mottakere, for eksempel i hver etasje der du bor. Andre mottakere kan være et armbånd med vibrasjon eller en lommevibrator.

Hører du ikke vekkerklokka, kan du få en vekkerklokke som kobles til sengevibratoren (den samme som til brannvarsling). Da vibrerer den slik at du våkner til ønsket tid.

Alternativt kan du ha et reisevekkerur som du legger under puta. Det vibrerer også på klokkeslettet du har valgt.

Hvis du må ha mye lyd på TV for å høre, kan det være slitsomt for dine pårørende og for deg selv. Personer med nedsatt hørsel kan også ha redusert taleforståelse. Har du for eksempel tenkt noe som: “Jeg kan høre dem snakke, men forstår ikke så godt hva de sier”. Hvis du får lyden direkte i ørene, vil du antakeligvis forstå bedre hva de sier på TV.

Har du ikke høreapparat, kan du ha en lyttebøyle i ørene som gir deg direkte lyd fra TV-en. Da monteres det en sender på TV-en din, som sender lyden trådløst til lyttebøylen. Du kan regulere lydvolumet i lyttebøylen din, slik at lyden ut i rommet fra TV-en sin høyttaler ikke trenger å være høy.

Har du høreapparat, kan du få lyden fra TV-en sendt direkte til høreapparatene dine. I dag er det vanlig at den enkelte høreapparat-leverandør også har tilbehør til høreapparatene, blant annet TV-streamer.

For noen kan det være vanskelig å høre godt i telefonen. Du kan ikke få mobiltelefon av NAV, men du kan kjøpe mobiltelefon med sterkere lyd. For å skaffe deg en slik telefon bør du dra til en mobilbutikk og prate med dem som jobber der. Bruker du høreapparat, har du flere muligheter. Det er i dag vanlig at høreapparatene kan pares med mobiltelefonen via Bluetooth, slik at både samtaler og musikk kommer direkte til høreapparatene dine.

Du finner informasjon på nettsidene til din høreapparat-leverandør. Hvis du ikke finner informasjonen du trenger der, kan du kontakte audiografen din eller hørselskontakten din for å få vite mer.

Samtaleforsterker

Samtaleforsterker med hodetelefon er et hjelpemiddel for deg som har nedsatt hørsel, og som ikke ønsker eller ikke kan bruke høreapparater. Personer som synes det er vanskelig å høre andre, kan ha en slik samtaleforsterker. De enkleste modellene har en håndholdt mikrofon med hodetelefoner tilkoblet. Mikrofonen har styrkeregulering og kan gi mye lydforsterking.

Trådløs mikrofon

Bruker du høreapparater, er det i dag mange høreapparat-leverandører som har utviklet trådløse mikrofoner som tilbehør til høreapparatene. En slik mikrofon vil gi forsterkning av tale fra en eller flere personer direkte i høreapparatene dine.

Det finnes flere hjelpemidler du kan få. Du finner mer informasjon om hjelpemidlene på nav sine sider.

Brannsikkerhet

Det er flere ting du som døv eller med nedsatt hørsel bør tenke på når det kommer til brannsikkerhet:

  • Kan du høre røykvarsleren hjemme, om natta når du sover og ikke har høreapparatene på deg?
  • Hvor mange lukkede dører er det mellom den nærmeste røykvarsleren og der du sover?
  • Sover du med «det gode øret» ned i puta, er det ikke sikkert «det dårlige øret» oppfatter røykvarsleren.

Sov trygt

Hørselskontakten i kommunen eller bydelen der du bor kan hjelpe deg å få på plass røykvarsler eller brannsender som varsler trådløst til en putevibrator eller sengevibrator som “rister” deg våken. Hjelpemidlene dekkes av NAV og holder høy kvalitet.

Brannvarsling på hotell

Noen hotell har rom med sengevibrator for vekking hvis det begynner å brenne. Gjør hotellet oppmerksom på at du trenger sengevibrator.

Hos noen hotell kan du laste ned en app som varsler brann på din mobiltelefon. Be hotellet om tilgang til appen.

Tips når du bor på hotell

Gi beskjed om at du har nedsatt hørsel når du sjekker inn. Spør om hvilke rutiner de har for evakuering og varsling.

Det kan være lurt at du finner ut av dette før du bestiller hotellrommet.

Hvordan skaffer du hjelpemidler?

Kontakt kommunen din

Du tar kontakt med hørselskontakten eller ergoterapitjenesten i kommunen eller bydelen du bor i. Vet du ikke hvem eller hvor de befinner seg, kontakter du innbyggertorget eller sentralbordet i hjemkommunen din. Du kan også kontakte NAV Hjelpemiddelsentral i fylket ditt. De kan svare deg på hvem som jobber med hørsel der du bor.

En hørselskontakt har fått opplæring og kurs av NAV Hjelpemiddelsentral til å kunne hjelpe innbyggere med å søke om hensiktsmessige hjelpemidler.

Hørselshjelpemidler på avtale med NAV

NAV har avtaler med leverandører av hjelpemidler. Det lages rammeavtaler som varer i 2 år om gangen. Det er kommunene som har ansvar for å hjelpe deg å skaffe de hjelpemidlene du trenger. Hver kommune samarbeider med NAV og hjelper deg å søke på det du trenger. Du kan bare søke om hjelpemidler som er i NAVs rammeavtaler.

Hos NAV finner du mer informasjon om hvordan du søker på hjelpemidler.

Hjelpemidlene koster deg ingenting. Kravet for å få hørselshjelpemidler gjennom NAV, er at behovet ditt for et hjelpemiddel varer mer enn 2 år og at hjelpemidlene skal løse utfordringer du har på grunn av din nedsatte hørsel. 

Her finner du en oversikt over hjelpemiddelsentralene i hvert fylke.

Hvordan vet du hvilke hjelpemidler du trenger?

Hørselskontakten eller audiografen hjelper deg med å kartlegge behovet ditt for hjelpemidler, og med å søke til NAV Hjelpemiddelsentral på det du trenger. Hørselskontakten har som oppgave å hjelpe innbyggere med hørselshjelpemidler til hjemmet og i dagliglivet. 

Hjelpemidlene er ment for å hjelpe til med et problem eller en utfordring. NAV dekker hjelpemidler som er nødvendige og hensiktsmessige for at du skal få en bedre livskvalitet og funksjon med din nedsatte hørsel. 

Når du har fått vedtak på søknaden hos NAV Hjelpemiddelsentral, får du låne hjelpemidlene derfra. Hjelpemidlene sendes fra NAV Hjelpemiddelsentral til kommunen, som har ansvar for utlevering og opplæring. Hjelpemidlene du får, har du så lenge du trenger dem.

Hjelpemidlene blir montert hjemme hos deg av en hørselskontakt eller montør i kommunen. Hvis noe ikke fungerer som det skal, kan du kontakte hørselskontakten din.  

Hvis du skal flytte, skal hjelpemidlene dine tas med til din nye bolig eller sendes tilbake til NAV om du ikke lenger trenger dem. NAV dekker kun hjelpemidler der du bor, ikke i fritidsboliger. 

Tilrettelegging og hjelpemidler på arbeidsplassen og i utdanning

Det kan være situasjoner på skole, i studier eller på arbeidsplassen som er ekstra krevende når du har nedsatt hørsel.

Trenger du råd, veiledning eller tilrettelegging, kan du ta direkte kontakt med NAV Hjelpemiddelsentral i fylket der du bor.

Som student ved høyskole eller universitet, bør du også orientere deg om mulighetene for tilrettelegging ved studiestedet.

Skal du flytte hjemmefra og trenger varsling for brann til hybelen din, må du kontakte hørselskontakt eller ergoterapitjenesten i den kommunen du flytter til.

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Helsedirektoratet. Hørselshjelpemidler. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert måndag 4. desember 2023 [henta søndag 22. desember 2024]. Tilgjengeleg frå: https://www.helsenorge.no/nn/horsel/horselshjelpemidler/

Sist oppdatert måndag 4. desember 2023