Matforgiftninger

Giftinformasjonen svarer ikke på spørsmål om matforgiftninger forårsaket av bakterier eller virus. Ved behov kontakt lege eller legevakt (116 117).

Matbufeet med blant annet ris, pommes frites, kjøtt, i forskjellige beholdere i et varmeskap

Matforgiftning er ofte forårsaket av bakterier eller virus.

Mattilsynet har kompetanse på næringsmiddelbårne infeksjoner (matforgiftninger). Hvis du har generelle spørsmål vedrørende matforgiftninger, kan du finne mer informasjon på mattilsynet.no.

Hvis du har blitt syk og mistenker at det er forårsaket av mat eller drikke, kan du kontakte lege eller legevakt ved behov. 

Matforgiftninger

Giftinformasjonen svarer ikke på spørsmål om matforgiftninger da en matforgiftning i de aller fleste tilfeller er forårsaket av bakterier eller virus (mikroorganismer), og ikke giftstoffer.

Kontakt lege eller legevakt (116 117) ved behov.

For mer informasjon om matforgiftninger, kan du lese mer om hvilke smittestoffer og matvarer du kan ha blitt syk av på mattilsynet.no

Kokt ris og pasta stående på benken over lengre tid?

  • Giftinformasjonen svarer ikke på spørsmål om matforgiftninger forårsaket av mikroorganismer.
  • Kontakt lege eller legevakt ved behov.

Toksiner i mat

Av og til kan det oppstå en reell forgiftning etter et måltid. Botulismetoksiner og algegifter i blåskjell er eksempler på giftstoffer som kan forekomme i mat og kan gi forgiftninger.

I slike tilfeller anbefaler vi at du kontakter Giftinformasjonen eller lege for råd om videre oppfølging.

Innholdet er levert av Giftinformasjonen

Giftinformasjonen. Matforgiftninger. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert onsdag 27. november 2024 [henta måndag 23. desember 2024]. Tilgjengeleg frå: https://www.helsenorge.no/nn/giftinformasjon/mat-og-drikke/matforgiftninger/

Sist oppdatert onsdag 27. november 2024