Studenter i EU/EØS og Sveits

På denne siden kan du lese om hvilke helserettigheter du har når du er student i et annet EU/EØS-land eller Sveits.

Ung kvinne med bøker

1

Dine rettigheter

Din rett til dekning av utgifter til helsetjenester vil avhenge av om du er medlem i den norske folketrygden.

Hvis du er omfattet av EØS-reglene, vil du som student i utgangspunktet være medlem i trygdeordningen i landet hvor du anses for å være bosatt. EØS-reglene gjelder for statsborgere i EU/EØS-land og Sveits, statsløse og flyktninger. I tillegg kan det gjelde for deres familiemedlemmer.

Hvor du anses for å være bosatt, avhenger blant annet av

  • varigheten på studieoppholdet
  • hvor du får studiefinansiering fra
  • hvor din nærmeste familie bor
  • hvor mye du oppholder deg i Norge

Hvis du under et studieopphold i et annet EU/EØS-land fortsatt anses som bosatt i Norge, vil du som hovedregel beholde ditt medlemskap i den norske folketrygden.

Hvis du har behov for å avklare hvor du er å anse som bosatt, bør du undersøke med aktuell trygdeinstitusjon i studielandet eller Nav.

Hvis du begynner å jobbe i studielandet, skal i utgangspunktet trygdereglene der gjelde for deg. Dette vil bety at du mister medlemskapet i den norske folketrygden. Du må ta kontakt med trygdemyndigheten i studielandet for å få informasjon om du blir dekket av trygdeordningen der. Hvis du ikke er dekket av trygdeordningen i studielandet, bør du ta kontakt med Nav for å få avklart eventuelt medlemskap i folketrygden.

Les mer på nav.no om å være student i utlandet.

Eksempel

Emma tar en ettårig MBA-utdanning i Madrid. Hennes nærmeste familiemedlemmer er bosatt i Norge, hun får støtte fra Lånekassen, og hun jobber ikke ved siden av studiene. Emma anses som bosatt i Norge, og hun beholder medlemskapet i den norske folketrygden.

2

Rettigheter for deg som har statsborgerskap fra et EU/EØS-land eller Sveits

Hvis du beholder medlemskapet i den norske folketrygden, har du rett til dekning av helsetjenester både i Norge og i studielandet ditt.

Du bør ta med deg Europeisk helsetrygdkort fra Norge til studielandet ditt. Dette gir deg rett til nødvendige helsetjenester i studielandet på samme vilkår som innbyggerne der.

Hva som er nødvendig behandling, skal vurderes ut fra varigheten på oppholdet ditt og typen helsetjeneste du trenger. Det kan være lurt å ha med studentbeviset ditt i tillegg til helsetrygdkortet for å dokumentere at du er på et lenger opphold i studielandet ditt.  

De andre nordiske landene krever at studenter folkeregistrerer seg i studielandet under studieoppholdet. Når du folkeregistrerer deg i studielandet ditt, vil du ha tilgang til helsetjenester uten å måtte vise helsetrygdkort.  

Hvis du ikke får brukt Europeisk helsetrygdkort

Hvis behandlingsstedet ikke godtar det europeiske helsetrygdekortet ditt, eller du har glemt å ta det med, må du legge ut selv og søke Helfo om refusjon i ettertid (se steg 4). Hvis du har glemt kortet hjemme, kan du eventuelt be Helfo om en hasteblankett.

Les mer om Europeisk helsetrygdkort.

Eksempel

Emma har brukket armen i en scooterulykke og oppsøker et offentlig sykehus i Madrid. Hun viser helsetrygdkortet og må betale samme egenandel som innbyggerne der.

Tre kvinner som ser i kameraet

Egne regler

Merk at det gjelder egne regler for stønad til helsetjenester i disse landene: Bulgaria, Estland, Tsjekkia, Hellas, Italia, Kypros, Latvia, Litauen, Malta, Polen, Romania, Slovakia, Slovenia og Ungarn.

Illustrasjon: Morten Rakke / Helfo

Utgifter til helsehjelp i Storbritannia

Storbritannia gikk ut av EU/EØS i 2020 (brexit). Dette medførte endringer i rett til å få dekket utgifter til helsehjelp. Fra 1. januar 2024 gjelder en ny trygdeavtale mellom Storbritannia og Norge.

Les mer om stønad til helsetjenester i Storbritannia.

Er du i tvil?

De aller fleste som er bosatt i Norge, kan få refundert utgifter til behandling i EU/EØS. Dette gjelder også andre medlemmer i den norske folketrygden. Gjelder ikke dette deg, eller er du i tvil?

3

Rettigheter for deg som har statsborgerskap fra et land utenfor EU/EØS eller Sveits

Hvis du ikke har rett til Europeisk helsetrygdkort fra Norge, kan du likevel ha rett til dekning av utgifter til helsetjenester under studieopphold.

Hvis du ikke har rett til Europeisk helsetrygdkort, bør du undersøke med Nav om du beholder medlemskapet i den norske folketrygden i studietiden.

Hvis du beholder medlemskapet, kan du søke Helfo om refusjon for utgifter til helsetjenester under studieoppholdet. Du kan blant annet ha rett til utvidet stønad i studielandet på lik linje med studenter utenfor EU/EØS.

Hvis du har statsborgerskap fra land utenfor EU/EØS eller Sveits og medlemskap i den norske folketrygden, har du under studieopphold i Norden de samme rettighetene som statsborgere i EU/EØS og Sveits. Det samme gjelder for opphold i Luxembourg, Nederland, Ungarn og Østerrike.

Eksempel

Emmas barndomsvenninne Alice har statsborgerskap fra USA, men hun har vokst opp i Norge. Alice studerer også i Madrid og var med i den samme scooterulykken som Emma. Alice får vondt i nakken og trenger å bli undersøkt av en lege. Hun må betale undersøkelsen selv, og hun passer på å ta vare på alle kvitteringer. 

Utgifter til helsehjelp i Storbritannia

Storbritannia gikk ut av EU/EØS i 2020 (brexit). Dette medførte endringer i rett til å få dekket utgifter til helsehjelp. Fra 1. januar 2024 gjelder en ny trygdeavtale mellom Storbritannia og Norge.

Les mer om stønad til helsetjenester i Storbritannia.

4

Send søknad til Helfo

Hvis du har lagt ut for helsetjenester under studieoppholdet, kan du søke Helfo om refusjon.

Logg inn på Helfos digitale skjema og søk om å få refusjon

Søker du om refusjon for tannbehandling, må behandlende tannlege fylle ut et skjema du må laste opp og sende inn sammen med søknaden. Dette skjemaet finner du lenger ned på siden.

Frist for å sende inn søknad

Du må sende skjema og dokumentasjon til Helfo innen 6 måneder fra behandlingsdato. Hvis du ikke har gjort opp på stedet, men har mottatt en faktura i etterkant, beregner vi fristen fra fakturadatoen i stedet for behandlingsdatoen. Med faktura mener vi i denne sammenhengen den første betalingsoppfordringen / det første betalingskravet som er sendt fra behandleren. 

Papirskjema

Hvis du ikke har mulighet til å benytte vårt digitale skjema, kan du i stedet sende oss papirskjema.

Fyll ut og send søknaden til Helfo, Postboks 2415, 3104 Tønsberg.

Hvis det gjelder tannbehandling, skal du fylle ut og sende inn

Vær oppmerksom på at også behandlende tannlege må fylle ut skjema du må legge ved kravet.

Eksempel

Alice sender inn digital søknad om refusjon til Helfo sammen med all relevant dokumentasjon før det har gått seks måneder.

Veiledning Helsenorge

0047 23 32 70 00

Kvardagar kl. 08:00 - 15:30

5

Fullmakt ved Helfo-henvendelser

Kontakter du Helfo på vegne av noen andre, må du ha fullmakt.

Foreldre/foresatte må også ha fullmakt fra barn over 18 år. Gjelder det helseopplysninger, må du ha fullmakt fra barn over 16 år. Dette er fordi den helserettslige myndighetsalderen er 16 år.

Fyll ut fullmaktsskjemaet og send det til Helfo som vedlegg i digitalt skjema, eller send det i posten til Helfo, Postboks 2415, 3104 Tønsberg. Husk å legge ved kopi av gyldig legitimasjon til den som gir fullmakten.

Innholdet er levert av Helfo

Helfo. Studenter i EU/EØS og Sveits. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert torsdag 19. september 2024 [henta torsdag 26. desember 2024]. Tilgjengeleg frå: https://www.helsenorge.no/nn/bo-i-utlandet/student-i-eu-eos-og-sveits/

Sist oppdatert torsdag 19. september 2024