Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Hvordan slutte med sovemedisiner og angstdempende medisiner

Du kan bli avhengig av sovetabletter og angstdempende legemidler selv om du bruker små doser. Da er det viktig å forsøke å trappe ned bruken, selv om det kan skape ubehag i en periode.

Boks med tabletter ligger åpnet på et bord.
Foto: Corbis/Johnér

​Du kan bli avhengig ved at

 • kroppen venner seg til virkningen, og du får gradvis mindre effekt av legemidlet etter få ukers bruk (toleranse)

 • du får ubehagelige symptomer når du forsøker å slutte med dem (abstinens)

 • du venner deg til tanken på at legemidlene er nødvendige for å unngå angst eller søvnproblemer (psykisk avhengighet)

Ved avhengighet kan du ofte ha alle disse tre problemene på en gang. I tillegg er det vanlig å få bivirkninger ved lang tids regelmessig bruk. Dette betyr at de fleste som har brukt medisinene lenge vil få mindre plager uten medisiner.

Den eneste måten å finne ut av dette på, er å gjøre et nedtrappingsforsøk. Det er viktig å lage en nedtrappingsplan og holde deg til denne. Du kan få hjelp av legen din til å gjøre det, eller prøve på egenhånd ved å følge oppskriften nedenfor. Det er ikke farlig å prøve på egenhånd.

Oppskrift på nedtrapping

 1. ​Bruk en uke på å finne ut hvor stor dose du bruker i gjennomsnitt. Skriv ned nøyaktig dose hver dag, og regn ut gjennomsnittet.

  • Hvis du bruker flere vanedannende legemidler, skriver du ett på hver linje under hverandre i samme kolonne, under overskriften ”Legemiddel og styrke”. Du kan spørre legen om du skal «slå sammen» ulike lignende legemidler til ett – det kan gjøre nedtrappingen enklere.

  • Under ”Total dose” skriver du summen av antall mg (eller antall tabletter) for hver dag.

 2. Du bør sette opp 3 til 5 faste klokkeslett utover dagen der du skal ta tablettene. Du bør ikke ta tabletter mellom disse tidspunktene. Det kan gjøre at mengden av legemiddel i blodet blir ujevn og gi deg ubehag. Ta tablettene etter klokken, ikke etter behov! Sovemedisin tar du selvfølgelig bare om kvelden.

 3. Du kan be legen din om å få tabletter med styrker som gjør det mulig å trappe gradvis ned, eventuelt et annet legemiddel med lignende virkning.

 4. Du bør i gjennomsnitt trappe ned med cirka 10 prosent av den opprinnelige dosen hver uke. Det er best å trappe ned litt raskere de første ukene og heller ta det litt mer langsomt mot slutten.

 5. Du kan forlenge et nedtrappingstrinn, men du bør unngå å gå tilbake til tidligere doser. Du skal altså unngå å trappe opp igjen når du først har klart å gå ned et trinn.

Viktig å huske på

Ikke alle får abstinensreaksjoner under nedtrapping. Hvis du likevel får det, vil det bli gradvis bedre og til slutt gå over. Det er viktig å huske på at abstinensplagene kan vare en god stund etter at du har tatt den siste tabletten, men vanligvis ikke mer enn 6 uker.

Lykke til!

Eksempler på ukeplan for nedtrapping

Eksempel på ukeplan uke 1

Legemiddel og styrke
Total dose​​
Klokken 08
Klokken 12
Klokken 16
Klokken 20
Klokken 22
Valium 5 mg
40 mg
2
2
2
2
 0 
Zopiclone 7,5 mg
15 mg
0
 0 
 0 
2

Eksempel på ukeplan uke 2 (nedtrapping cirka 10 prosent av opprinnelig dose)

Legemiddel og styrke
Total dose
Klokken 08
Klokken 12
Klokken 16
Klokken 20
Klokken 22
Valium 5 mg
35 mg
2
1
2
2
Zopiclone 7,5 mg
15 mg
0
2

Eksempel på ukeplan uke 3 (nedtrapping cirka 10 prosent av opprinnelig dose)

Legemiddel og styrke
Total dose​​
Klokken 08
Klokken 12
Klokken 16
Klokken 20
Klokken 22
Valium 5 mg
35 mg
2
1
2
2
 0 
Zopiclone 7,5 mg
11,25 mg
1,5