Melanotan – farlig og ulovlig brunfarge

Det er farlig å bruke det kunstige hormonet melanotan for å bli brun, og flere land melder om alvorlige bivirkninger.

Melanotan, også kjent som «barbiedop», er en kunstig variant av det naturlige hormonet MSH (melanocyttstimulerende hormon). MSH stimulerer blant annet celler i huden (melanocytter) til å danne mer av stoffene som gir brunfarge. Melanotan brukes i store doser og har sterkere virkning enn kroppens eget hormon. Stoffet påvirker binyrene og en rekke andre funksjoner i kroppen. Dette kan blant annet innvirke på matlyst, seksualfunksjon og sukkerbalanse.

Fare for forfalskninger og farlige tilsetninger

Melanotan er ikke godkjent av legemiddelmyndighetene i noe land, og det er ingen kontroll på hva glassene med Melanotan inneholder. Melanotan kan bli forfalsket eller bli tilsatt andre ulovlige stoffer, siden det er store penger å tjene på å selge produkter under dette navnet.

Stoffet må tas i sprøyteform fordi det blir ødelagt i magesekken dersom det spises. Legemidler i sprøyteform som ikke er godkjent av myndighetene er særlig farlige å ta. Eventuell forurensing med giftige stoffer og bakterier sprøytes da rett inn i kroppen. Dette kan føre til alvorlige infeksjoner.

Bivirkninger ved bruk av melanotan

Stoffet er ikke tilstrekkelig utprøvd på mennesker, så virkningene på kort og lang sikt er lite kjent.

Vanlige bivirkninger er mørke flekker i huden, unormal brunfarge og at føflekker forandrer seg. Fagfolk frykter at lengre tids bruk kan utvikle ondartet føflekkreft.

For personer som har hjertesykdom, diabetes og andre alvorlige sykdommer, kan sprøyter med Melanotan forverre sykdommen.