Kjøp av medisiner og kosttilskudd på internett

Bare kjøp medisiner av godkjente, norske nettapotek. Mange utenlandske nettapotek er ulovlige og selger falske og ulovlige produkter med manglende eller skadelig virkning. Derfor er det ikke tillatt for privatpersoner å importere medisiner pr. post.

Netthandel
Foto: Shutterstock

Det er innført en registreringsordning for norske nettapotek for å sikre at forbrukere får godkjente og trygge legemidler. Norske nettapotek som er registrert og godkjent av Legemiddelverket har lov til å selge reseptbelagte og reseptfrie legemidler.

​Det er ikke tillatt å importere legemidler per post til personlig bruk

​Både reseptfrie og reseptpliktige legemidler kan bli stoppet i sendinger fra utlandet. Selv om du har fått resept av norsk lege for et bestemt legemiddel gir det ikke rett til å kjøpe tilsvarende legemiddel på internett fra utlandet. Husk at et produkt kan regnes som legemiddel i Norge selv om det ikke er slik i landet produktet importeres fra.

Kjøp av medisiner fra utenlandske nettsider er risikabelt

Du tar en stor risiko ved å bestille medisiner, kosttilskudd og naturmidler på internett. Svært mange av "nettapotekene" driver ulovlig virksomhet og selger produkter med en helt annen virkning enn de påstår. Slike produkter kan mangle virkestoff, dosene kan være for lave slik at du ikke oppnår effekt eller for høye slik at risikoen for alvorlige bivirkninger øker. De kan også inneholde andre stoffer enn deklarasjonen på pakken beskriver, og slike produkter har ført til dødsfall i mange land. Legemidler som selges uten å være kontrollerte av legemiddelmyndighetene er ulovlige.

Kosttilskudd markedsføres ofte som 100 prosent naturlige, men de kan inneholde ulovlig tilsatte legemidler uten at dette er opplyst på pakningen. Det gjelder for eksempel potensmidler og slankemidler. Da får du i deg medisiner uten å vite det, noe som kan gi alvorlige bivirkninger, samt gi reaksjoner hvis de blandes med andre medisiner.

Ingen forsikring

Hvis du bestiller medisiner over nettet gjør du det på eget ansvar. Får du skader på grunn av en medisin de har kjøpt står du ofte uten rett til erstatning. Medisiner som selges lovlig i Norge omfattes av en forsikringsordning som sikrer pasienten hvis det oppstår skader som følge av bruken.

 

Kjennetegn ved ulovlige apotek

Et tydelig tegn på at nettapotek driver ulovlig virksomhet er at de ikke krever resept. Krav til resept gjelder også ved kjøp av reseptbelagte legemidler fra andre land, uavhengig av om du kjøper legemidler i apotek eller via en nettside. For de fleste kjente legemidler som tilbys over nettet er kravet til resept det samme i alle europeiske land. Selv om en person utgir seg for å være lege på en nettside, er ikke det et bevis på at personen er autorisert lege i landet du kjøper legemidler fra. Overvåkning gjort av amerikanske legitscript.com viser at over 90 prosent av nettapotekene bryter amerikansk lov.

Kjennetegn ved en useriøs nettside

 • Inneholder ingen kontaktinformasjon som telefon, adresse, kontaktperson eller ansvarlig, men kun e-postadresse.
 • De selger et bredt utvalg av legemidler til svært lave priser.
 • De selger ofte legemidler av typen sterkt smertestillende, sterk sovemedisin, midler mot ereksjonssvikt, slankemidler, antibiotika,  hormonpreparater og dopingmidler. Disse legemidlene kan ikke selges uten resept fra lege i de aller fleste land.

Vurder avsender og troverdighet

Mange nettsider, ukeblader og aviser forteller om vidundermidler som kan kurere alle mulige lidelser. Dette er som oftest kosttilskudd og legemidler uten dokumentert effekt der mulige bivirkninger underdrives eller ikke omtales. All informasjon om legemidler bør vurderes ut fra kildens troverdighet, og dette gjelder ikke minst internettsider.

Hvem er avsender?

 • Er det en privatperson eller et firma? Hvilken medisinsk kompetanse har vedkommende, og hvilken egeninteresse kan firmaet ha ved å gi nettopp denne informasjonen?
 • Er firmaet norsk eller utenlandsk? Utenlandske firmaer er underlagt en annen lovgivning enn norske firmaer, og dette kan påvirke blant annet hvilke argumenter det er tillatt å bruke i markedsføringen. I Norge er dette strengere regulert enn i mange andre land.
 • Har du hørt snakk om firmaet før? Kan du finne informasjon om firmaet hos seriøse aktører innen det medisinske området, som for eksempel legemiddelverket.no eller felleskatalogen.no?

Hva er produktet?

 • Har du hørt snakk om "mirakelmidlet" i annen sammenheng, for eksempel i nyhetsprogram på TV eller lest om det i aviser?
 • Revolusjonerende medisiner mot alvorlige sykdommer er store nyheter, som omtales i mange kanaler.
 • Kan du finne informasjon om produktene hos seriøse aktører, som for eksempel Legemiddelverket eller Felleskatalogen?
 • Virker opplysningene troverdige ut fra det du vet om sykdommer og legemidler fra før?
 • Hvorfor selges produktene bare på internett? Trygge legemidler med dokumentert effekt er alltid tilgjengelig via apotek og helsevesenet, ikke bare på internett.

Mer informasjon

​Er du urolig etter å ha lest nyheter om dine eller dine pårørendes medisiner? Kontakt lege eller apotek for å få satt nyheten i sitt rette perspektiv. Du må ikke forandre medisineringen din på egenhånd uten først å rådføre deg med lege eller apotekpersonale.