Helsedirektoratets kostråd beskriver hva du bør spise for å holde deg sunn og frisk. Et kosthold som består av blant annet hel eller oppkuttet frukt, bær, grønnsaker og potet, belgfrukter, fullkorn og rene stykker av fisk eller kjøtt, kan gjøre det enklere å spise i tråd med kostrådene.
Kostrådene anbefaler å begrense inntaket av produkter med mye mettet fett, salt og sukker. For å greie det kan Nøkkelhullet være en god veiledning til valg av matvarer.
Hvorfor velge Nøkkelhullet
Nøkkelhullet hjelper deg med å velge et sunnere alternativ av en matvare. Det er ikke alltid like enkelt å forstå hvorfor ett brød er sunnere enn et annet, eller hvorfor én fiskekake er sunnere enn en annen fiskekake. Det er da du kan se etter Nøkkelhullet for veiledning.
Sammenlignet med matvarer uten Nøkkelhullet, inneholder lignende matvarer merket med Nøkkelhullet:
- mer fiber og fullkorn
- mindre mettet fett, sukker og salt
Noen matvarer inneholder også mer grønnsaker, frukt og bær.
Ikke alle produkter kan få Nøkkelhullet. Det stilles krav til maksimum innhold av salt, sukker og mettet fett, og minimum innhold av fiber og fullkorn.
Velger du et produkt merket med Nøkkelhullet, kan du derfor vite at dette er et sunnere valg.
Det finnes mange matvarer som er merket med Nøkkelhullet. Du trenger ikke endre mye på hva du spiser til hvert måltid. Ofte kan du fortsette å spise de samme rettene, bare bytt til nøkkelhullprodukter når du handler inn.
Hvilke matvarer kan få Nøkkelhullet
For å få Nøkkelhullet er det satt ett eller flere krav for innholdet av fett, mettet fett, sukker, salt, fiber og fullkorn innenfor ulike matvaregrupper. Kriteriene varierer etter hva som er relevant for de forskjellige gruppene.
For eksempel vil en nøkkelhullmerket frokostblanding ha mindre sukker og mer fullkorn enn en frokostblanding som ikke er nøkkelhullmerket.
For kjøttprodukter vektlegges mengden fett og salt. Et nøkkelhullmerket brød må oppfylle kriterier til fiber og fullkorn, fett, sukker og salt. I noen matvaregrupper er det også krav til mengde grønnsaker, frukt og bær.
Det er ikke slik at en matvare kan merkes med Nøkkelhullet bare fordi den er den sunneste i sin kategori. Matvaren må oppfylle kravene til Nøkkelhullet for å kunne merkes, uavhengig av andre matvarer i sin kategori.
Disse matvarene kan få Nøkkelhullet:
- Grønnsaker, frukt, bær og nøtter
- Mel, gryn og ris
- Grøt, brød og pasta
- Melk, syrnede melkeprodukter og vegetabilske alternativer
- Ost og vegetabilske alternativer
- Matfett og oljer
- Fisk, skalldyr og produkter av disse
- Kjøtt, pålegg, pølser etc.
- Vegetabilske produkter
- Ferdigretter
- Dressinger og sauser
Matvarer som brus, godteri, kaker og kjeks kan ikke få Nøkkelhullet.
Nøkkelhullet er en frivillig merkeordning. Det er opp til produsentene selv om de vil ha merket på sine produkter eller ikke. Derfor kan det finnes produkter som oppfyller kravene til Nøkkelhullet, men som ikke har merket.
Hvor finner du nøkkelhullsmerket?
Nøkkelhullmerket finner du på emballasjen på matvarene. Du kan også finne merket på brød, kjøtt og ost som ikke er innpakket. All fersk fisk, frukt, bær, grønnsaker og poteter er nøkkelhullprodukter, selv om de ikke er merket med Nøkkelhullet.
Myndighetene står bak Nøkkelhullet
Nøkkelhullet er en felles nordisk merkeordning. Hvilke grupper matvarer som kan få Nøkkelhullet og hvilke kriterier de må oppfylle, er bestemt i fellesskap av norske, svenske, danske og islandske helsemyndigheter.
I Norge har Helsedirektoratet og Mattilsynet ansvar for merkeordningen. Det er frivillig å bruke Nøkkelhullet, og det er produsentenes ansvar å følge myndighetenes regler. Mattilsynet fører tilsyn for å kontrollere at reglene for bruk av merket blir fulgt.