Hva er Nøkkelhullet?

Nøkkelhullet er en offentlig merkeordning for sunnere matvarer.

Nøkkelhullsmerket
Foto: Helsedirektoratet

Kriterier for nøkkelhullsmerking

Merkeordningen skal gjøre det enkelt å velge sunnere matvarer som inneholder mer fiber og mindre mettet fett, sukker og salt. Innenfor hver matvaregruppe er det satt ulike kriterier for innholdet av disse næringsstoffene.

Velger du for eksempel en nøkkelhullsmerket frokostblanding foran en frokostblanding uten Nøkkelhullet får du i deg mer fiber og fullkorn og mindre sukker. For kjøttprodukter er det andel mettet fett og salt som vektlegges, mens et nøkkelhullsmerket brød må oppfylle kriterier til fiber og fullkorn, mettet fett, sukker og salt. 

I noen matvaregrupper, for eksempel brus, godteri, kaker og kjeks, kan ingen produkter få Nøkkelhullet.

Kriteriene for bruk av merket er regulert gjennom nøkkelhullsforskriften.

Her finner du Nøkkelhullet

Nøkkelhullet er plassert på emballasjen på matvarene. Du kan også finne merket på brød, kjøtt og ost som ikke er innpakket. All fersk fisk, frukt, bær, grønnsaker og poteter er nøkkelhullsprodukter, selv om de ikke er merket med Nøkkelhullet.

Alle matbutikker i Norge har matvarer med Nøkkelhullet. Du kan også finne merket på noen matvarer i kiosk og på bensinstasjoner.

Merket er frivillig og gratis å benytte for matvarebransjen.

Variasjon er viktigst

Helsedirektoratets anbefaler et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Energibalanse er også viktig.

Det er fortsatt du som må sette sammen et variert kosthold. Det er mange måter å gjøre det på, men Nøkkelhullet kan hjelpe deg å ta riktige valg når du handler.

Myndighetene står bak merkeordningen

​Nøkkelhullet er en felles nordisk merkeordning. Hvilke grupper matvarer som kan få Nøkkelhullet og kriterier de må oppfylle, er bestemt i fellesskap av norske, svenske, danske og islandske myndigheter.

Den 1.mars 2015 trådte nye, strengere kriterier i kraft. Fra høsten 2016 må alle produkter som skal merkes med Nøkkelhullet være tilpasset de nye kriteriene.

I Norge har Helsedirektoratet og Mattilsynet ansvar for merkeordningen. Det er frivillig å bruke Nøkkelhullet, og det er produsentenes ansvar å følge reglene myndighetene har vedtatt. Mattilsynet fører tilsyn for å kontrollere at reglene for bruk av merket blir fulgt.