Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Hva er Nøkkelhullet?

Nøkkelhullet hjelper deg med å gjøre sunnere valg når du handler mat i butikken. Høsten 2016 ble kravene strengere til maten som får merket.

Nøkkelhullsmerket
Foto: Helsedirektoratet

Nøkkelhullmerkede matvarer har mer fiber og mindre mettet fett, salt og sukker enn tilsvarende matvarer uten Nøkkelhullet.

1. mars 2015 trådte nye, strengere kriterier i kraft. Fra høsten 2016 må alle produkter som skal merkes med Nøkkelhullet være tilpasset de nye kriteriene.

Innenfor hver matvaregruppe vektlegges ulike kriterier for fiber, fett, sukker og salt. Velger du for eksempel en nøkkelhullsmerket frokostblanding foran en frokostblanding uten Nøkkelhullet får du i deg mer fiber og mindre sukker. For kjøttprodukter er det andel mettet fett og salt som vektlegges, mens et nøkkelhullsmerket brød må oppfylle kriterier til fiber, fett, sukker og salt. 

I noen matvaregrupper, for eksempel brus, godteri, kaker og kjeks, kan ingen produkter få Nøkkelhullet.

Variasjon og balanse er viktigst

Helsedirektoratets anbefaler et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Energibalanse er også viktig.

Det er fortsatt du som må sette sammen et variert kosthold – og det er mange måter å gjøre det på, men Nøkkelhullet kan hjelpe deg å ta riktige valg når du handler.

Myndighetene står bak merkeordningen

Nøkkelhullet er en felles nordisk merkeordning. Hvilke grupper matvarer som kan få Nøkkelhullet og kriterier de må oppfylle, er bestemt i fellesskap av norske, svenske, danske og islandske myndigheter.

I Norge har Helsedirektoratet og Mattilsynet ansvar for merkeordningen. Det er frivillig å bruke Nøkkelhullet, og det er produsentenes ansvar å følge reglene myndighetene har vedtatt. Mattilsynet fører tilsyn for å kontrollere at reglene for bruk av merket blir fulgt.

Her finner du Nøkkelhullet

Nøkkelhullet er plassert på emballasjen på matvarene. Du kan også finne merket på brød, kjøtt og ost som ikke er innpakket. All fersk fisk, frukt, bær, grønnsaker og poteter er nøkkelhullsprodukter, selv om de ikke er merket med Nøkkelhullet.

Alle matbutikker i Norge har matvarer med Nøkkelhullet. Du kan også finne merket på noen matvarer i kiosk og på bensinstasjoner.