Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Kostråd om melk og meieriprodukter

Kostråd: La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.

Kostråd: velg magre meieriprodukter
Foto: Lisa Westgaard / Tinagent

Slik følger du kostrådet

  • Velg meieriprodukter med lite fett, salt og lite tilsatt sukker.
  • Begrens bruken av meieriprodukter med mye mettet fett, som helmelk, fløte, fet ost og smør.
  • Velg fortrinnsvis meieriprodukter merket med Nøkkelhullet.

Melk og meieriprodukter er en viktig kilde til protein, jod, kalsium, B2 (riboflavin), vitamin B12 (kobalamin). Mer enn 60 prosent av inntaket av kalsium og jod i kosten kommer fra melk og meieriprodukter.

Et daglig inntak av magre meieriprodukter er derfor viktig for å få nok av disse næringsstoffene. Inntaket kan for eksempel være: ett glass lettmelk med 0,7 % fett eller mindre, en yoghurt med lavt sukker- og fettinnhold, og en brødskive med ost.

Fete meieriprodukter som helmelk, fløte og fet ost er den største kilden til mettet fett i kostholdet. For å sikre at det samlede kostholdet får en gunstig fettsyrekvalitet, bør inntaket av meieriprodukter med mye mettet fett erstattes av matvarer som har lite mettet fett eller mye umettet fett.

Helseeffekter av meieriprodukter

Melk og meieriprodukter anses som en naturlig del av et sunt kosthold og reduserer risikoen for å utvikle blant annet tykktarmkreft og type 2 diabetes.

  • Melk reduserer risiko for kreft i tykk- og endetarm.
  • Bytter du ut mettede fettsyrer med umettede fettsyrer reduserer du risiko for koronar hjertesykdom.
  • Et høyt inntak av energirike matvarer øker risiko for overvekt og fedme
  • Et kosthold med et tilstrekkelig inntak av både vitamin D og kalsium reduserer risiko for osteoporotiske brudd (grunnet beinskjørhet) hos dem over 50–60 år.

Forskningsbaserte kostråd

​Kostrådene bygger på et omfattende forskningsgrunnlag. Ingen enkeltstudie er nok til å endre anbefalingene.