Kostråd om frukt og grønt

Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.

Frukt og grønt
Foto: LISA WESTGAARD / TINAGENT

Slik følger du kostrådet

  • La grønnsaker og frukt være en del av alle dagens måltider. Halvparten av dine fem om dagen bør være grønnsaker.
  • Én porsjon tilsvarer 100 gram, og kan for eksempel være en liten bolle med salat, en gulrot eller en middels stor frukt.
  • Du kan bruke friske, hermetiske, frosne og varmebehandlede grønnsaker, frukt og bær. Varier mellom ulike typer grønnsaker og frukt.  
  • Velg kokte og bakte poteter framfor stekte. Poteter er ikke en del av fem om dagen, men inngår likevel i et variert kosthold. Poteter inneholder mer kostfiber, vitaminer og mineraler enn vanlig ris og pasta.
  • Belgvekster som bønner og linser, frø, krydder og urter inngår heller ikke i fem om dagen, men har ofte et høyt innhold av næringsstoffer og hører med i et variert kosthold.
  • Spis gjerne en liten håndfull usaltede nøtter om dagen.

Det er ingen entydig dokumentasjon om hvor mye grønnsaker, frukt og bær som gir den beste helsegevinsten. Alle bør spise minst 500 gram hver dag, altså «fem om dagen», men det er sannsynlig at et høyere inntak har positive helseeffekter. De fleste av oss spiser mindre enn de anbefalte fem porsjonene.

Er juice en av fem om dagen?

Ett glass juice om dagen kan være én av de anbefalte fem porsjonene av grønnsaker, frukt og bær. Den inneholder de fleste næringsstoffene som finnes i fruktene som juicen er laget av. 

Man bør likevel ikke drikke veldig mye juice. Juice har et relativt høyt energiinnhold, er sur og kan inneholde langt mindre kostfiber enn når du spiser hele frukten. Hel frukt gjør som regel at du føler deg mer mett enn når du drikker juice. Grønnsaksjuicer har som regel et lavere energiinnhold (inneholder mindre kalorier) enn fruktjuicer, men de kan inneholde betydelige mengder salt.

Og er du tørst? Velg vann! Vann dekker væskebehovet uten å bidra med unødvendige kalorier, og er den aller beste tørstedrikken.

Helseeffekter av å spise frukt og grønt

Kostrådet om frukt og grønnsaker er basert på nasjonal og internasjonal forskning. Den konkluderer med at det er en sammenheng mellom det å spise frukt, bær og grønnsaker og å få redusert risiko for hjerte- og karsykdommer og flere vanlige kreftformer.