Gode råd for deg med tinnitus

Her finner du råd som kan hjelpe deg å leve bedre med tinnitus.

Kunnskap om tinnitus er viktig

Informasjon om hva tinnitus er, hvordan tinnitus oppstår og hvilke mekanismer som har innvirkning på tinnitus er et viktig for at du skal klare å mestre din tinnitus. Sørg derfor for at du tilegner deg denne kunnskapen.

Bruk bakgrunnslyder

Hvis du plages av tinnitus kan et godt tips være at du har på noe bakgrunnslyd. Stillhet kan gjøre at du merker tinnitus tydeligere, men omgivelseslyder som for eksempel TV, radio, lyd fra andre mennesker, et åpent vindu, eller en vifte kan hjelpe deg å skifte fokus. Mange har også på radio eller musikk om natten for å unngå total stillhet.

Det finnes også hjelpemidler spesielt beregnet for dette formålet. Ta kontakt med hørselssentralen i din kommune eller avtalespesialist for å få tilpasset egnede hjelpemidler.

Få hjelp

Det finnes gode behandlingstilbud som skal hjelpe deg til å mestre et liv med tinnitus. Får du ikke tilstrekkelig hjelp i første omgang, kan du be fastlegen din om å bli henvist videre. Veien til en øre-nese-hals-lege går via fastlegen, en bedriftslege eller rehabiliteringstjenesten i kommunen. 

Forbedre hørselssituasjonen din

Fire av fem personer med tinnitus har nedsatt hørsel. Et høreapparat har ofte en gunstig effekt på tinnitus, og mange synes at bruk av høreapparat lindrer opplevelsen av tinnitus. Selv om du opplever at du hører godt, kan det være nyttig å vurdere hvor godt du hører både hjemme og på jobb.

Bruker du mye energi på å lytte? Misforstår du når andre snakker? Oppholder du deg i støyende omgivelser og synes det er vanskelig å oppfatte det som blir sagt? I så fall skal du be fastlegen din om å få utredet hørselen din.

Kartlegg din tinnitus

Mange med tinnitus opplever at de merker tinnitus mindre i perioder hvor de er lite stresset, har sovet godt eller er opptatt av aktiviteter de trives med. Finn ut hvilke situasjoner dette gjelder for deg og forsøk å legge forholdene bedre til rette for disse situasjonene.

Forsøk å finne et tempo i hverdagen som gir deg mulighet for pusterom og god anledning til å koble av. Samtidig er det viktig at du ikke kobler av i så stor grad at du blir passiv eller ikke har noe å gjøre. Når du forstår mønsteret til din tinnitus, kan det være løsningen til å redusere mye av ubehaget.

Fokus på søvn

Tinnitus kan føre til ulike søvnproblemer. Slike søvnproblemer medfører ofte stress og tretthet, som igjen kan forverre tinnitus. Du bør derfor forsøke å sove nok. Når det er stille rundt deg vil tinnitus ofte oppleves tydeligere enn ellers. Et godt råd er derfor å sørge for å ha bakgrunnsstøy også når du skal sove.

Les mer om tinnitus og søvn.

Lær deg avspenning

Lær deg avspenningstrening, og gjør det jevnlig, helst hver dag. Avspenningen skal hjelpe deg med å redusere ditt daglige spenningsnivå og dermed øke evnen din til å håndtere tinnitus, lydoverfølsomhet, stress, uro og irritasjon, samt søvn- konsentrasjons- og hørselsproblemer.

Les mer om tinnitus og avspenning.

Ta vare på kroppen din

Mosjon, opphold i frisk luft, et godt kosthold og det som generelt kan øke velværet, har en gunstig effekt på livskvaliteten din. Når det har gunstig effekt på livskvaliteten din, har det også gunstig effekt på din tinnitus. 

Snakk med dine nærmeste

Forsøk å forklare pårørende, venner og kanskje arbeidsgiver hvordan du har det. Tinnitus påvirker ofte humøret, noe som fort kan skape konflikter. Slike konflikter vil fort kunne gjøre deg urolig, og dette kan igjen forsterke tinnitus.

Snakk med andre som har tinnitus

Opplevelsen av tinnitus er unik, og din tinnitus er i de fleste sammenhenger ikke sammenlignbar med andres tinnitus. Til tross for dette hjelper det ofte å snakke med noen som har egen erfaring med tinnitus. Særlig hvis du prater med en som har lært seg å takle situasjonen, slik de aller fleste gjør etter hvert. 

Samtaler med andre kan gi deg mer perspektiv; du får nye idéer til hvordan du kan legge ting bedre til rette i din hverdag. Hos Hørselshemmedes Landsforbund kan du finne likesinnede der du bor. 

Hørselshemmedes Landsforbund

Hørselshemmedes Landsforbund er interesseorganisasjonen i Norge for personer med nedsatt hørsel og tinnitus På nettsiden kan du finne informasjon og komme i kontakt med andre i tilsvarende situasjon som deg.

Mestringskurs for tinnitus hos Unicare Landaasen

Tilbudet passer for deg med tinnitus som er selvhjulpen og kan følge undervisninger i gruppe, samt delta aktivt både i undervisninger og fysiske aktiviteter.

Tinnitus dagrehabilitering hos HLF Rehabilitering

For personer med tinnitus har HLF Rehabilitering et gruppetilbud med individuell oppfølging.

Behandling og tiltak for tinnitus og lydoverfølsomhet

Hos Linderud audiopedagogiske senter kan du få behandling og hjelp med tinnitus og overfølsomhet for lyd.

Brosjyren ”Att leva med tinnitus”, Hörselskadades Riksförbund. Med tillatelse oversatt og omarbeidet av tinnitus.no.

Williams K.C. (2013). Tinnitus. Bryt lydbarrieren med kognitiv terapi.

Jastreboff P.J. , Hazell J.W.P. (1990). Tinnitus Retraining Therapy.

Vernon, J. (1977). Tinnitus: Treatment & relief.

Innholdet er levert av Sørlandet sykehus HF, Tinnitusklinikken

Sørlandet sykehus HF, Tinnitusklinikken. Gode råd for deg med tinnitus. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert fredag 23. august 2024 [hentet lørdag 26. oktober 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/horsel/tinnitus/gode-rad/

Sist oppdatert fredag 23. august 2024