Hvem kan få hjelp på frisklivssentralen?
Alle som har en sykdom eller økt risiko for sykdom, kan få støtte til å endre levevaner og mestre sine helseutfordringer. Mange som får hjelp av frisklivssentralen har flere og sammensatte helseplager.
Slik kommer du i kontakt med frisklivssentralen
Du kan ta direkte kontakt med frisklivsentralen i din kommune. Fastlegen din, annet helsepersonell eller Nav kan også gi deg en henvisning.
Ta kontakt med din kommune hvis du lurer på om det er en frisklivssentral der du bor. Du kan også sjekke Helsedirektoratets oversikt over kommuner med frisklivssentraler (helsedirektoratet.no).
Dette kan frisklivssentralen hjelpe deg med
Frisklivssentralen er en helsefremmende og forebyggende kommunal helsetjeneste.
Frisklivssentralen har tilbud som hjelper deg med å:
- bli mer fysisk aktiv
- få et sunnere kosthold
- slutte å snuse eller røyke
- bli sterkere psykisk
- få bedre søvn
I mange kommuner tilbyr frisklivssentralene også kurs i mestring av belastninger (KiB) og mestring av depresjon (KiD). Flere frisklivssentraler tilbyr også hjelp til håndtering av risikofylt alkoholbruk. En del frisklivssentraler har tilbud til barn, unge og deres familier.
Frisklivssentralen tar utgangspunkt i dine behov og det du ønsker å oppnå. Frisklivssentralen kan hjelpe deg med å finne aktiviteter og tilbud som passer for deg. De hjelper deg også med å sette konkrete mål og gir deg støtte til å gjennomføre det du har planlagt.
Veiledning og oppfølging foregår både individuelt og i grupper. Tilbudet på frisklivssentralen er en del av de kommunale lærings- og mestringstilbudene.
Helsedirektoratet har mer informasjon om frisklivssentraler (helsedirektoratet.no).
Fysisk aktivitet på frisklivssentralen
Frisklivssentralen hjelper deg med å komme i gang med fysisk aktivitet. Dette skjer gjennom individuell veiledning og tilbud om å delta i ulike grupper. Gruppetilbudene i frisklivssentraler gir allsidig trening og krever lite utstyr. Alle kan delta, uansett fysisk form og funksjon. Aktivitetene foregår både ute og inne. Det blir lagt vekt på aktivitetsglede og sosialt felleskap.
Frisklivssentralen hjelper deg også å finne frem til tilbud som passer for deg som du kan fortsette med etter at oppfølgingen i frisklivssentralen er avsluttet.
På Helsedirektoratets sider kan du laste ned Aktivitetsdagboken (helsedirektoratet.no). Det er et verktøy som kan hjelpe deg med å planlegge og gjennomføre fysisk aktivitet og trening.
Trening og fysisk aktivitet
Det er ikke nødvendig å trene hardt for å få bedre helse, all fysisk aktivitet teller. Små grep i hverdagen kan ha stor betydning.
Kosthold på frisklivssentralen
Frisklivssentralen hjelper deg med å få et bedre kosthold gjennom individuelle samtaler og kurs (Bra Mat-kurs). På kurset får du praktiske råd om valg av matvarer og matlaging. Du lærer å forstå merking av innhold på matvarer og du kan utveksle erfaringer med andre.
Slik setter du sammen et sunt kosthold
Det beste du kan gjøre for å ha et sunt kosthold er å spise variert, med mest mat fra planteriket.
Snus- og røykeslutt på frisklivssentralen
Frisklivssentralen hjelper deg med snus- og røykeslutt, gjennom individuell veiledning og kurs. Det kan være lettere å slutte sammen med andre.
Det finnes ingen fasit for hvordan du lettest slutter å røyke eller snuse. De som får hjelp til å slutte, lykkes oftere enn de som prøver på egen hånd.

Få hjelp til din snus- og røykeslutt
Det er enklere med litt hjelp. Bruk Slutta-appen, snakk med helsepersonell eller apotek, bruk legemidler, sjekk tilbudet på kommunens frisklivssentral.
Illustrasjon: Helsedirektoratet
Verktøy og inspirasjon til å endre vaner og mestre egen helse
Lev - digitalt verktøy og inspirasjon til å endre vaner er utviklet av Helsedirektoratet. Lev inneholder flere digitale verktøy som kan hjelpe deg som vil endre levevaner og mestre helseutfordringer.
Se også i verktøykatalogen. Her finner du trygge, kvalitetssikrede apper, videoer og andre helseverktøy som kan hjelpe deg i hverdagen.