Luftforurensning som svevestøv, nitrogendioksid og ozon, er den miljøfaktoren som er mest skadelig for helsen verden over. Også i norske byer og tettsteder fører luftforurensning til mer sykdom og høyere dødelighet.
Helsefarer ved luftforurensning
Luftforurensning kan utløse og forverre sykdommer i luftveiene som for eksempel infeksjoner, astma og kols, og lidelser i hjerte- og karsystemet som hjerteinfarkt og slag. Både korte (timer eller døgn) og langvarige perioder (måneder eller år) med luftforurensning kan gi dårligere helse.
Personer med luftveissykdommer og hjerte- og karlidelser er spesielt utsatt for helseskader på grunn av luftforurensning. Det samme er små barn som ennå ikke har ferdig utviklede luftveier, samt gravide og eldre.
Det er beregnet at flere enn 1000 mennesker dør for tidlig hvert år som følge av luftforurensning i Norge. Mange flere opplever forverret sykdom og helseplager.
Sjekk luftkvaliteten der du bor
Tjenesten Luftkvalitet i Norge (miljodirektoratet.no) er utviklet for å gi lokalt varsel om dårlig luftkvalitet. Forurensningsnivå oppgis på en skala fra "lite" til "svært høy". Tjenesten er særlig relevant for deg som har sykdommer eller plager som forverres ved dårlig luft. Også på yr.no under "Andre varsler" finner du lokal informasjon om luftkvalitet.
Råd om fysisk aktivitet i forurenset luft
Utendørs aktivitet anbefales som hovedregel for alle som ikke er i risikogrupper. Det er kun ved svært høye nivåer av luftforurensning at det er anbefalt for befolkningen generelt å begrense aktivitet og oppholdstid ute.
Er du i en risikogruppe (luftveissykdommer, hjerte- og karlidelser, barn, gravide og eldre) kan du oppleve plager eller forverring av symptomer i forurenset luft. Du bør balansere behovet for fysisk aktivitet og trening opp mot behovet for å unngå eksponering som gir plager eller forverring.
Skal du være fysisk aktiv utendørs?
- Sjekk luftkvaliteten der du bor og ferdes på Luftkvalitet i Norge (miljodirektoratet.no) eller på YR.
- Vurder varselet opp mot dagsform og tidligere erfaringer.
- Vurder alternativ reisevei/tur/treningsrute ved oransje og rødt nivå.
- Sjekk Helseråd og forurensningsklasser (miljodirektoratet.no) for spesifikke helseråd tilpasset ulike befolkningsgrupper ved ulike nivåer av luftforurensning.