Kvalme og oppkast i graviditeten

Kvalme i svangerskapet er ganske vanlig, men er sjelden farlig for deg eller barnet.

Det er vanlig å bli kvalm når du er gravid
Foto: iStock

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Kvalme i graviditeten er verst tidlig på dagen for mange og blir derfor kalt «morning sickness» på engelsk. Hos noen kan kvalmen være der til alle døgnets tider. Den nøyaktige årsaken til svangerskapskvalme er ikke kartlagt, men den har vært knyttet til en stigning i svangerskapshormonet hCG. ​

Kvalmen begynner gjerne fra uke 6, og varer til uke 12–13. Noen få kvinner er fortsatt kvalme etter 20 ukers graviditet. Kvalmen er sjelden farlig for deg eller barnet. Selv om du kaster opp to eller tre ganger daglig, beholder du vanligvis noe mat i kroppen.

Dersom du ikke greier å få i deg mat eller drikke på mer enn ett døgn og føler deg svimmel og slapp, bør du kontakte lege. Noen ganger kan det bli aktuelt med sykehusinnleggelse slik at du kan få væske tilført intravenøst. 

Les mer om alvorlig svangerskapskvalme her.

Tips til hva du kan prøve hvis du er kvalm

  • ​​Spis lite og ofte, for eksempel annenhver time

  • Spis tørre kjeks eller ristet brød

  • Spis ingefærkjeks

  • Spis litt med en gang du våkner og ta deg god tid med å stå opp fra sengen

  • Unngå mektig og sterkt krydret mat

  • Drikk rikelig med væske, men unngå kaffe 

  • Sett deg ned etter at du har spist

  • Beveg deg sakte og unngå brå bevegelser

  • Beveg deg hver dag og få litt mosjon og frisk luft

Behandling av svangerskapskvalme

Det finnes ikke mye forskning på hva som kan hjelpe mot kvalme, men disse tiltakene har vist seg å ha dokumentert effekt. 

Ingef​​ær

Det er en rot som til vanlig brukes som krydder, men den brukes også mye mot kvalme. Til svangerskapskvalme er det lurt med større konsentrasjoner og gjerne som kosttilskudd. Det har vært gjort forskningsstudier hvor kvinner har tatt 250 mg ingefær i kapselform fire ganger daglig. En annen studie så på effekten av å ta 15 milliliter ingefærsirup, altså rundt fire spiseskjeer. Etter en uke meldte 9 av 10 kvinner at kvalmen og oppkastet var bedre. 7 av 10 kvinner sluttet å kaste opp.

Akupres​sur

Akupressurarmbånd som brukes over et spesielt punkt på håndleddet, kalt P6, kan kjøpes på apotek. De gir ingen bivirkninger, bortsett fra mulig ømhet og hevelse på håndleddet.

Akupunktur

Noen gravide opplever at akupunktur hjelper mot svangerskapskvalme.

Tilskudd a​v vitamin B6

Tilskudd av vitamin B6 finnes vanligvis i multivitaminprodukter for kvinner, men dosene er gjerne for lave. Ta kontakt med legen dersom du ønsker å prøve et preparat med høyere dose. 

Hvis brekningene og kvalmen blir så omfattende at du verken får i deg mat eller drikke, kan det bli aktuelt med medikamentell behandling. Dette vil legen din vurdere.