Gravid fra uke 1 til og med uke 12

Selve befruktningen kan være vanskelig å fastslå helt presist. Derfor regnes befruktningen fra siste menstruasjons første dag.

Graviditetstest og tidlig ultralydbilde
Foto: Andrey Popov / Mostphotos

Uke 1, 2 og 3

Hvis du er - eller planlegger å bli - gravid, er det noen næringsstoffer som du kan ha behov for å ta tilskudd av.

Folat

Du bør starte med tilskudd av 400 mikrogram folat per dag og fortsette med det frem til 12. svangerskapsuke. Folat er et vannløselig B-vitamin som er nødvendig for normal celledeling og vekst. Folat er viktig for at fosteret skal utvikle seg normalt. Tilskudd av folat tidlig i svangerskapet kan forebygge nevralrørsdefekter som ryggmargsbrokk.

Spis gjerne også matvarer som naturlig inneholder folat, for eksempel grønne grønnsaker som brokkoli og spinat, bønner og linser, appelsiner/appelsinjuice og bær.

Jod

I tillegg til folat, bør du ta et daglig kosttilskudd med 150 mikrogram jod dersom du:

  • har et lavere daglig inntak enn 6 dl melk/yoghurt (men spiser hvit saltvannsfisk regelmessig), eller
  • spiser lite/ingen hvit saltvannsfisk og samtidig får i deg mindre enn 8 dl melk/yoghurt per dag.

På samme måte som for folat, bør jod tas så tidlig som mulig i svangerskapet, og aller helst før du blir gravid. Det er en fordel om du har god jodstatus før du blir gravid.

For mye jod kan være uheldig, og inntak på mer enn 600 mikrogram per dag bør unngås.

Les mer om jod og hvorfor det er viktig å få i seg nok.

D-vitamin

Det anbefales også at du tar tilskudd av 10 mikrogram D-vitamin daglig, dersom du spiser fet fisk mindre enn 2-3 ganger per uke.

Vitamin B12

Hvis du har et helt vegetarisk kosthold (vegankost), trenger du tilskudd av vitamin B12 (2,0 mikrogram per dag).

Uke 4 og 5

Vanligvis er uke fire tidspunktet for en ny menstruasjon. Dersom denne uteblir, eller er en unormalt liten blødning, kan det være et tegn på at du er gravid.

Enkelte kan føle forandringer i kroppen, men de fleste merker ingen endringer så tidlig i svangerskapet.

Tegn på graviditet

I uke fem er menstruasjonen forsinket med én uke og mange opplever tegn på graviditet:

  • Behov for å tisse ofte
  • Ømme, spente og større bryster
  • Verking i korsryggen
  • Lett trykk eller spreng i underlivet

Mange vil også oppleve tretthet og kvalme. Kvalmen gir seg hos de fleste omkring svangerskapsuke 12-14. 

Morkake og lunger dannes

På dette tidspunktet er fosteranlegget samlet som små celler i en klump og det dannes et embryo. Embryoet er bare noen millimeter langt, og det utvikles lunger og anlegg til armer og ben.

Morkaken dannes og fostervann produseres.

Uke 6, 7 og 8

Mange kjenner nå noen eller flere tegn på at man er gravid. Det kan være større bryster, halsbrann, økt utflod (som er normalt så lenge det ikke klør, svir, lukter eller gjør vondt), uren hud og at klærne kjennes trangere.

Det er også vanlig å føle seg kvalm, svimmel og trett. Nok væske, mat, søvn og hvile kan lindre ubehaget.

Fordøyelsen går litt tregere og metthetsfølelsen kommer raskere når man spiser. Noen opplever også mer luft i magen.

Vanlig med blødninger

Selv om svangerskapet utvikler seg normalt, er det vanlig med blødninger tidlig i svangerskapet. Dersom du opplever smertefull blødning, anbefales det å ta kontakt med fastlege eller jordmor.

Organer dannes

Hos fosteret er dannelsen av organer, fingre og tær i full gang. Rundt uke 8 begynner det også å ligne et menneske - blant annet med anlegg til nesetipp, øyelokk og overleppe - og har en størrelse på ca 22 millimeter fra hodet til baken.

Uke 9, 10, 11 og 12

Hormonene er i stadig endring, og både tanker og følelser kan svinge veldig - fra stor glede til bekymringer og sorg. Det er ikke uvanlig å bekymre seg for å abortere, forholdet til partneren, kroppslige forandringer og jobb- og livssituasjon.

Slimhinnene er også skjørere enn vanlig. Dette kan medføre litt blod fra tannkjøttet ved tannpuss, neseblod eller små blødninger fra skjeden ved samleie. Det er ikke farlig.

Livmoren vokser stadig, men ligger fortsatt trygt nede i bekkenet. Graviditeten er derfor ikke nødvendigvis synlig for andre.

Har du opplevd svangerskapskvalme, vil du kanskje oppleve at denne plagen går gradvis over.

Alle anlegg til organer dannet

Fosteret begynner nå å ligne et menneske og alle anlegg til organer er dannet. Føttene er omkring to millimeter lange, hjernen er tydelig og hjertets struktur med fire kammer er ferdig utviklet.

De kvinnelige og mannlige kjønnsorganene begynner å utvikle seg. Fosterets lengde fra hodet til baken er omkring 27 millimeter.