Gravid uke for uke

Gravid uke 1 til 5

Uke 1, 2 og 3 av svangerskapet er før du vet at du er gravid. Symptomer kjenner du som regel ikke før i uke 4. I uke 5 er mensen forsinket med én uke.

Gravid uke 6, 7 og 8

Nå kjenner mange ett eller flere symptomer på at man er gravid. Det er vanlig å være trøtt, kvalm og kjenne seg oppblåst.

Gravid uke 9 til 12

Hvis du har vært kvalm, vil du kanskje oppleve at dette gradvis går over. Fosteret begynner å ligne et menneske og alle anlegg til organer er dannet.

Gravid uke 13 til 17

Fra uke 13 og 14 rører fosteret på seg og kan hikke, men det kjennes ofte ikke. Dette vil man ikke kjenne før i uke 15, 16 eller 17.

Gravid uke 18, 19 og 20

På dette tidspunktet kan kroppsvekten din ha økt med tre til seks kilo, og magen er naturlig nok synlig større.

Gravid uke 21 til 26

Du er nå over halvveis i svangerskapet og kan etter hvert kjenne bevegelser utenpå magen. Fosteret har både våkne perioder og søvnperioder.

Gravid uke 27 og 28

Nå er det ikke uvanlig å oppleve hudforandringer, som røde prikker i ansiktet, på overarmene og på overkroppen.

Gravid uke 29 til 35

Magen blir stadig større og det er vanlig at du føler deg anpusten. Kroppen forbereder seg til fødsel ved at det kommer flere kynnere.

Gravid uke 36, 37 og 38

Livmoren vil etter hvert synke ned og det vil oppleves litt enklere å puste.

Gravid uke 39, 40 og 41

Denne tiden er preget av venting på fødselen og noen kvinner blir utålmodige. Forberedelsene som kroppen gjør den siste tiden er viktige.

Fødsel

Gravide med normalt svangerskap kan velge hvor de vil føde. Les mer om ulike fødesteder, hjemmefødsel, for tidlig fødsel, fødselsangst m.m. her.